'Investeerders trokken handen af van onduidelijk Feyenoord'

maandag 16 maart 2020 00:00 123.995 keer bekeken 304 reacties Pro Shots

Tien jaar geleden redden de Vrienden van Feyenoord de Rotterdammers van een financiële ondergang. Jarenlang werd de VvF, met de 71-jarige Pim Blokland voorop, door supporters en club gezien als weldoeners. De laatste jaren is het sentiment echter gekeerd en zien de meeste supporters de VvF liever gaan dan komen. Ook Feyenoord zelf wil de VvF het liefst uitkopen om zo weer baas in eigen huis te worden. Om het gat met PSV en Ajax te dichten staan de Rotterdammers wel open voor nieuwe, kapitaalkrachtigere investeerders.

Inmiddels is er door de jaren heen een ware machtsstrijd ontstaan waar onder andere technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Jan de Jong, die niet goed lagen bij de VvF, het slachtoffer van werden. De huidige algemeen directeur, Mark Koevermans, gaat wel goed om met Blokland, aldus NRC Handelsblad.

Op het moment dat Blokland en zijn vrienden in Feyenoord stappen hebben de Rotterdammers een negatief eigen vermogen van 35 miljoen euro en een schuldenlast van 43 miljoen. De in totaal dertig ondernemers van VvF brachten 32,5 miljoen euro bijeen, waarna ze de 49 procent aan aandelen verwierven. Tot dusver heeft de groep bijna 6,4 miljoen euro aan dividend ontvangen en hebben ze 3,5 miljoen euro, waar ze ook nog recht op hadden, vrijwillig afgewezen.

Daarnaast krijgt elk lid van de VvF per miljoen ingelegde euro's vier stoelen à 5.300 euro per stoel per jaar, een parkeerplaats dicht bij het stadion, ontvangst met borrel en bitterballen en vrij gebruik van vergaderruimtes in de Kuip.

Na de zeven nederlagen op rij onder Giovanni van Bronckhorst hadden Van Geel en Gudde eigenlijk al op moeten stappen van de VvF, maar de bekerwinst zorgt er uiteindelijk voor dat de positie van die twee juist verstevigd wordt. Als 'tegenprestatie' krijgt de VvF geen uitnodiging voor de huldiging op het stadhuis. Dat zou het moment zijn geweest dat de verhoudingen tussen Feyenoord enerzijds en de VvF anderzijds onherstelbare schade heeft opgelopen.

Ook wordt het constante lekken naar het Algemeen Dagblad en Voetbal International gezien als een actie van Blokland. Uiteindelijk vertrekt Blokland uit de RvC van Feyenoord om niet veel later aandeelhouder te worden bij de Stico (Stichting Continuïteit Feyenoord), dat 51% van de aandelen van Feyenoord beheert. Daardoor heeft VvF zowel twee zetels bij de RvC als bij de Stico.

RedBird
Feyenoord zou de VvF dus graag willen uitkopen en had daarvoor een deal op het oog met het Amerikaanse private-equitybedrijf RedBird Capital, dat over de hele wereld op zoek is naar clubs die net onder de top bivakkeren. Hoewel RedBird fors wil investeren (50 tot 100 miljoen) in Feyenoord is er wel het probleem dat het bedrijf voor elke euro er twee of drie wil terugzien. Daarnaast eisen ze ook veel zeggenschap over de invulling van de directie, de coach en het aan- en verkoopbeleid. Ook de gesprekken van Feyenoord met RedBird vinden achter de rug van de VvF om plaats. Uiteindelijk vindt RedBird dat Feyenoord niet duidelijk weet wat het wil en dus trekken ze hun handen af van het project.

Feyenoord heeft 29 miljoen nodig om de VvF uit te kopen en een redelijk deel van de VvF hoopt dat Feyenoord dat spoedig zal doen. Een lid spreekt namens meerdere leden als hij 'Wij hadden maar één doel: de club redden. Dat is gebeurd. Voor ons is het klaar' zegt. Alleen is het onduidelijk hoe Feyenoord de VvF kan vervangen door een partner met meer kapitaal.

De NRC sprak de afgelopen maanden met in totaal twintig mensen rondom Feyenoord en maakte een uitgebreid artikel. Klik hier om het volledige verhaal te lezen.

Gerelateerd nieuws
304 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 101 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73529 leden - Op dit moment zijn 939 mensen actief, waarvan 208 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved