''Het Legioen ruikt zijn kans en wil dat er geluisterd wordt''

''Het Legioen ruikt zijn kans en wil dat er geluisterd wordt''

Sinds de trainerswissel presteert Feyenoord niet echt fantastisch, maar wel beduidend beter dan in de periode onder Jaap Stam. Journalist Iwan van Duren weet wel waar Feyenoord onder Dick Advocaat een inhaalslag gemaakt heeft. "Het is bouwen aan zekerheid, dus eerst wil Advocaat het fundament leggen en dat je niet verliest: dat is progressie."

"Onder Stam werd nogal wat verloren, dus Advocaat is gewoon langzaam aan het bouwen: eerst zekerheid en dan probeer je wedstrijden eruit te slepen. Er ontstaat wel een duidelijker Feyenoord, al is het wel heel langzaam. Je ziet Berghuis de hele tijd strooien met passes en niemand die het begrijpt. Wat dat betreft is het een heel wankel elftal en er valt op dit moment niet heel veel meer uit te halen."

Stadion
"Heel Rotterdam is in de ban van het stadion en het gaat een beetje buiten de spelers om, die zitten in de kleedkamer, moeten met ons kletsen, moeten dit en moeten dat", zo vertelt Van Duren voor de camera van Voetbal International. "Er zijn scheuren aan het ontstaan in dat Feyenoord City verhaal, dat volgens iedereen helemaal rond was. Koevermans heeft al gezegd dat ze het stadion in eigen beheer willen hebben en dat duidt er al op dat er ook over De Kuip wordt gedacht."

"De leiding van Feyenoord is eindelijk gaan praten met mensen die veel betere en goedkopere ideeën hadden, waarbij De Kuip die er nu staat een heel modern stadion kan worden en veel meer oplevert voor Feyenoord. Er is dus enorm veel hoop in de harten van de supporters gekomen. Je zag het de vorige thuiswedstrijd al: 'I love De Kuip' en dat was best wel massaal. Nu gaan ze tegen PSV weer. Het Legioen ruikt zijn kans en wil dat er geluisterd wordt. Die wedstrijd tegen PSV wordt aangegrepen om die oude Kuip, uit '37, te laten zien dat de supporters heel graag dat stadion willen behouden."

"Wat nog veel belangrijker is: alle cijfers wijzen uit dat Feyenoord met dat nieuwe, enorme stadion aan de Maas misschien 25 miljoen overhoudt voor spelers en in een verbouwd stadion veel meer: het is goedkoper. Er wordt achter de schermen ook opeens wel geluisterd naar de plannen die er al veel langer waren en dat is belangrijker voor Feyenoord dan de wedstrijd (tegen PSV - red.) op het veld."

"Er is van alles gaande, waar de leiding van Feyenoord opeens luistert naar alle plannen, waar de gemeente 'wat is er aan de hand?' denkt. Er wordt altijd alleen maar 'die fans moeten niets zeggen, die schreeuwen alleen maar dom' gezegd, maar er zijn allerlei heel intelligente groepen die zeggen dat het beste voor Feyenoord een verbouwde Kuip voor 200 miljoen, waar Feyenoord veel aan overhoudt, is. Een iconisch nieuw stadion waar al 20 of 30 miljoen aan verbrast is, is niet het beste voor Feyenoord."

"Mensen hebben zich erg zorgen gemaakt over de toekomst van de club. Kijk wat er nog op het veld staat: dat is dramatisch. Feyenoord kan niet nog meer hebben en er moet heel snel duidelijkheid komen, er wordt verwacht dat er in januari/februari heel veel duidelijkheid gaat komen. Dit is de laatste oproep van de hele Feyenoord achterban, van de hele Feyenoordfamilie: 'Feyenoord is het doel en niet een middel om een nieuw stadion te krijgen' en dat gaan we volgende week zien. Zet de tv maar wat eerder aan tegen PSV. Je weet hoe het gaat in De Kuip: die zijn goed georganiseerd, dus die gaan hun stem laten horen."

Toch blijft een nieuw stadion nog steeds tot de mogelijkheden behoren. "Je weet natuurlijk: er is heel veel geld uitgegeven, er zitten heel veel vastgoedjongens achter, er zijn heel grote belangen gemoeid met dat nieuwe stadion, dus de kans is nog steeds groter dat dat hele project niet meer terug kan. Er is al 10/20/30 miljoen uitgegeven. Of Toon van Bodegom, die daar inmiddels ook over gaat, daar tegenin durft te gaan: ik denk steeds meer van wel. Het gaat nu alleen om het beste voor Feyenoord en daar is heel lang niet naar gekeken. Het lijkt er in ieder geval op dat mensen voor het eerst een voet tussen de deur hebben voor betere, doorberekende plannen en nu moet er nog geld komen om het af te betalen: De Kuip is al onderpand. Ook naar dat geld wordt gezocht door mensen, dus ik zeg dat de kansen (voor het behoud van de huidige Kuip - red.) met de dag stijgen."

Lees meer over
De Kuip PSV Steven Berghuis Dick Advocaat
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties