Feyenoord Onder 19 pakt broodnodige punten in Breda

Feyenoord Onder 19 heeft zaterdag zeer goede zaken gedaan. De ploeg van trainer Dirk Kuyt hervatte de competitie, die de afgelopen weken stil lag door de WK-deelname van Oranje Onder 17, in Breda. Tegen NAC Breda Onder 19 boog de ploeg een achterstand om in een 1-2 overwinning.

Nieuwe tactiek
Trainer Kuyt leek de afgelopen weken gebruikt te hebben om te schaven aan een nieuwe spelopvatting. Het team startte tegen de leeftijdsgenoten van NAC Breda namelijk anders dan in de voorgaande wedstrijden. Zo begon Quilindschy Hartman als controleur op het middenveld. Ramon Hendriks stond opgesteld als linksback; hij kreeg ook de opdracht mee om aanvallend zijn steentje bij te dragen.

Feyenoord Onder 19 had in de beginfase even de tijd nodig om in het spel te komen. De beste mogelijkheden waren dan ook voor de thuisploeg. Joey Koorevaar moest vroeg in de wedstrijd een aantal keer redding brengen. Na ruim tien minuten was het echter wel raak voor NAC Breda Onder 19: 1-0.

Een domper voor Feyenoord Onder 19, dat daarna de weg naar het vijandelijke doel vaker en vaker vond. Vooral via Marouan Azarkan kwam het team een paar keer in scoringspositie, maar het ontbrak de ploeg aan een beetje geluk in de afwerking. Aan de andere kant pakte de nieuwe rol van Hendriks goed uit.

Goals Bannis en Hall
Via Naoufal Bannis kwam Feyenoord Onder 19 zo’n tien minuten voor rust op gelijke hoogte. Nadat Sven Zitman in het zestienmetergebied werd neergehaald benutte de spits een strafschop. Oog in oog met doelman Bart Verbruggen faalde hij niet en zette daarmee de 1-1 op het scorebord. Dit was ook de ruststand.

Feyenoord Onder 19 kwam goed uit de startblokken in de tweede helft. De ploeg bepaalde het spel en kreeg scoringskansen via Hartman en Noah Naujoks. Beide pogingen gingen echter net naast het doel. Niet veel later was Denzel Hall wel trefzeker. Na een goede actie van Azarkan haalde de verdediger hard uit. Het schot vanaf de rand van het strafschopgebied was onhoudbaar voor doelman Verbruggen: 1-2.

Enkele minuten na de treffer moest Feyenoord Onder 19 met tien man verder. Na het wegschoppen van de bal kreeg Azarkan zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest dus de kleedkamer opzoeken. NAC Breda Onder 19 werd gevaarlijker en ging meer risico nemen. Defensief stond Feyenoord Onder 19 echter goed. Hierdoor stelde Feyenoord Onder 19 de overwinning veilig.

Door de zege meldt Feyenoord Onder 19, met een wedstrijd minder dan de meeste andere teams, zich bij de eerste acht teams van de competitie. Deze plekken geven na de eerste seizoenhelft recht op een plek in de Kampioenscompetitie.

Kuyt: ‘We waren echt een team’
‘Ik ben heel blij voor de jongens,’ zei Kuyt na afloop. ‘Het begin was moeizaam. We moesten even in het juiste ritme komen. Later ging dat een stuk beter, dat was goed om te zien. De jongens waren een echt team vandaag. Ze toonden karakter en discipline. Dat is mooi.’

NAC Breda Onder 19 - Feyenoord Onder 19 1-2
12’ 1-0
37’ 1-1 Bannis (strafschop)
57’ 1-2 Hall

Opstelling Feyenoord Onder 19: Koorevaar; Hall, Valk, Van der Zeeuw, Hendriks; Hartman, Naujoks, Zitman (85’ De Mooij); Omgba (72’ Gündüz), Bannis, Azarkan.