Woerts over nieuw stadion: ''Bij Feyenoord is er sindsdien niets gebeurd''

donderdag 21 november 2019 15:55 104.320 keer bekeken 169 reacties FR12.nl Bron: VI.nl

De stadionsoap bij Feyenoord blijft maar voortslepen. Lange tijd leek het erop dat het stadionplan hoe dan ook doorgang zou vinden, maar nieuwe ontwikkelingen lijken er op te duiden dat het renoveren van De Kuip weer een optie wordt: in deze tijd verdien je hoe dan ook meer aan Europees voetbal en goede transfers dan aan een stadion. Chris Woerts had in 2007 nog grootse plannen voor het nieuwe stadion. "Doe maar groter dan Barcelona, dan zijn we meteen de grootste van Europa. Is dat 107 duizend? Schrijf maar op dan."

Twaalf jaar later is hij op die uitspraak teruggekomen. "Het gaat maar om één ding: een sterk en winnend Feyenoord. We hebben nog wel Het Legioen en De Kameraadjes opgericht. Volgens mij heeft Het Legioen iets van honderdduizend leden en De Kameraadjes veertigduizend. Dus zo slecht hadden we dat niet gezien. Bij Feyenoord is er sindsdien niets gebeurd en in de rest van de wereld heel veel. De stadionplannen van toen zijn allang ingehaald door een compleet nieuwe realiteit. Nu gaat het om je Europese inkomsten, het grote geld komt uit de Champions League en de Europa League. Niet uit je stadion."

De afgelopen tien jaar verloor Feyenoord juist meer geld op de transfermarkt dan dat het verdiende. Aan de andere kant verdienen de Rotterdammers veel meer op het gebied van merchandise en commercie dan bijvoorbeeld PSV en kunnen ze wedijveren met Ajax. Journalist Iwan van Duren inVoetbal International: "Talloze onderzoeken wijzen uit dat Feyenoord de grootste underachiever van Nederland is. Met alleen een stadion los je niets op."

Woerts onderschrijft die woorden. "Het is wel ernstig dat de plannen nu al zó lang lopen, dat echt alles is veranderd. Nu gaat het alleen om de vraag: heb je een ploeg op het veld die Europees speelt? Ajax krijgt nationaal iets van elf miljoen aan tv-geld. Starten ze in de Champions League, dan ligt er al veertig miljoen klaar en dat is dan pas het begin. Ook in de Europa League gaat dadelijk weer 350 miljoen extra worden verdeeld. Niemand krijgt die exacte cijfers over het nieuwe stadion, ik ken ze in elk geval niet, maar het is wel duidelijk dat Feyenoord in een gunstig scenario 25 miljoen euro krijgt. Tja, om mee te doen moet dat echt 40 tot 45 miljoen zijn. Je hebt trouwens ook helemaal geen groot stadion meer nodig. Feyenoord moet maar naar één ding kijken; welk stadion levert het grootste spelersbudget op? Voor 25 miljoen moet je dit allemaal niet doen."

Van Bodegom
De nieuwe president Toon van Bodegom staat ook open voor renovatie, juist omdat de 25 miljoen euro die Feyenoord per seizoen zou krijgen in het nieuwe stadion eigenlijk te weinig is en niet eens gegarandeerd. Woerts: "Van Bodegom is niet gek. Hij weet precies wat hij wil en is realistisch. Hij wil gas geven en daarbij is vooral veel geld nodig. Je kunt niet achter spreadsheets aan blijven rennen. En ik snap wel dat het algehele idee van mensen is dat Feyenoord achter de stadionmakers aan zó ver de fuik is ingezwommen, dat je er niet meer uit kunt. Dan zeg ik: beter korte pijn dan lange pijn. Het kost je op korte termijn geld, dat moet dan maar. Wat je nodig hebt, is stabiliteit en een heldere visie. Van Bodegom heeft een goede financiële man neergezet, dat is belangrijk. Frank Arnesen zal als nieuwe technisch directeur snel moeten zorgen dat de waarde van de spelers omhooggaat. Geef hem even tijd. De vraag is natuurlijk: waar kunnen we geld aan verdienen om Feyenoord weer te laten aanhaken? Is daar wel een nieuw stadion voor nodig? En van welke omvang?"

"In sport staat of valt alles bij wel of niet presteren. Het meest loyale publiek komt wel, maar de massa haakt af. Het stadion is er voor de club, niet andersom. Linksom of rechtsom ben je een voetbalbedrijf, geen theater. We zijn de club van de hoop, altijd geweest, maar zelfs het incasseringsvermogen van een Feyenoord-supporter kent zijn grenzen..."

Klik hier voor het complete artikel van VI Pro

Gerelateerd nieuws
169 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 62 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73917 leden - Op dit moment zijn 658 mensen actief, waarvan 223 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved