''Wat Feyenoord nu nodig heeft is een puinruimer''

''Wat Feyenoord nu nodig heeft is een puinruimer''

Het opstappen van Jaap Stam bij Feyenoord kwam niet als een verrassing, al geeft Feyenoord watcher Martijn Krabbendam wel toe dat hij tijdens de voorbereiding van het huidige seizoen nog wel dacht dat Stam zou kunnen slagen bij de Rotterdammers. "De intenties en de ideeën waarmee hij bij Feyenoord wilde gaan voetballen waren wel positief."

Reeds in de voorbereiding bleek Stam over een selectie te beschikken die met veel blessures en een gebrek aan fitheid kampte. "Het is het probleem voor Jaap geweest dat hij nooit met zijn ideale elf kon spelen. Hij moest kiezen voor de fitste spelers, niet voor de beste spelers. Daarbij viel het me op dat Stam in De Kuip op weinig krediet kon rekenen. Ik had gedacht dat dat wel meer zou zijn vanwege zijn uitstraling en hoe hij als speler was. Intern waren ze tevreden over Stam en ook de spelers, als je ze off the record sprak, waren wel happy met de trainingen die hij gaf. Wat Stam wilde kwam niet aan bij de spelers en het is achteraf een mismatch gebleken."

Stam gaf aan dat hij niets te maken had met de transfer van Marcos Senesi, maar daar is Krabbendam het niet helemaal mee eens. "Hij had een soort veto-recht bij Feyenoord: elke speler die is binnengekomen heeft hij gezien en hij heeft er zijn akkoord aan gegeven. Daar is hij dus ook verantwoordelijk voor, alleen denk ik dat hij zich vergist heeft in de staat van die spelers, de fitheid: sommige jongens kwamen te zwaar terug, sommige jongens moesten eerst nog revalideren, tijdens de voorbereiding raakten er nog een paar geblesseerd."

"Wat hij wilde, hoe hij wilde spelen: daar was de ploeg niet toe in staat omdat de spelers niet fit genoeg waren om het uit te voeren en misschien ook wel een gebrek aan kwaliteit, want uiteindelijk draait het allemaal daar om en daar is hij ook van geschrokken", zo vertelt Krabbendam bij de radio van Voetbal International. Het hielp ook niet mee dat de mensen die Stam aanstelden als trainer, Martin van Geel en Jan de Jong, al gauw uit beeld verdwenen. "De mensen die hem hebben gehaald zijn vertrokken en daarna is hij terecht gekomen in een organisatie waar het een grote chaos is. Stam stond er vrij alleen voor en dat was een strijd die hij uiteindelijk niet kon winnen."

Naar verwachting zal Dick Advocaat de opvolger van Stam gaan worden. "Wie moet het nu gaan doen? Wat Feyenoord nu nodig heeft is een puinruimer, iemand die met harde hand de selectie naar zijn hand gaat zetten en iemand die respect en ontzag afdwingt: dat kun je aan Advocaat wel overlaten. Iemand die een ploeg logisch neer kan zetten, Feyenoord zo weer langzaam omhoog kan krijgen in de eredivisie en proberen nog iets van het seizoen te maken. Dat kan met twee thuiswedstrijden voor de Europa League tegen Young Boys en Rangers. Mocht je die twee winnen, wat natuurlijk makkelijker klinkt dan het is in deze situatie, dan heb je perspectief op de volgende ronde en dan moet daarna de bekerloting een beetje meezitten. Ik denk dat als je kijkt naar wat Feyenoord zoekt dat Advocaat de beste keus is tot het eind van het seizoen, je moet naar de korte termijn kijken."

Verder kan het vizier nu alweer op volgend seizoen gericht worden. "Daar zal Frank Arnesen een leidende rol in spelen. Feyenoord is al maanden bezig om Arnesen technisch directeur te maken. Dan moet je ook maar weer afwachten hoe het gaat, maar Arnesen neemt iets met zich mee dat Feyenoord al heel lang niet heeft gehad en dat is een internationaal netwerk en daar begint heel veel mee. Tot die tijd is het overleven en hopen op betere tijden, zoals zo vaak bij Feyenoord."

[dumpitem=18589]

[poll=390]

Lees meer over
De Kuip martin van geel Jan de Jong Dick Advocaat Marcos Senesi
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties