Column Kein Geloel: Stelletje nepsupporters

maandag 23 september 2019 16:36 108.895 keer bekeken 468 reacties Pro Shots

Vechtend tegen de tranen vertelde Rick Karsdorp donderdagavond – na het verloren duel met Rangers FC in de Europa League – dat een groepje ‘fans’ het op hem gemunt heeft. Hij is zelfs met de dood bedreigd.

Ik geloofde mijn oren niet, afgelopen donderdag. Kon er ook nog wel bij, alsof die kansloze exercitie op Ibrox nog niet erg genoeg was. Karsdorp legde zichtbaar geëmotioneerd aan RTL-verslaggever Marcel Maijer uit waarom hij na het duel met Rangers FC met Feyenoord-supporters in het uitvak in discussie ging. Wat bleek? Een groepje had hem uitgescholden, middelvingers naar hem opgestoken en afkeurende gebaren naar hem gemaakt.

Coolsingel
Voor mij is Rick Karsdorp één van mijn favoriete Feyenoorders aller tijden. Een jongen die succesvol van Varkenoord naar De Kuip overstak en die bovendien met een gouden schaal op de Coolsingel stond. Een Feyenoorder die Oranje haalde. Een verdediger die miljoenen opleverde met zijn transfer naar AS Roma. Een clubjongen die met hangende pootjes terugkeerde toen hij afgelopen zomer weinig uitzicht op Italiaanse speelminuten had. En een voetballer, bovendien, die in topvorm de personificatie van het Feyenoord-karakter is.

Nu heeft een groepje sukkels – en dan druk ik me nog zacht uit – het op hem gemunt. Want hij hoefde afgelopen week maar z’n DM-inbox op Instagram te openen of hij had al een paar doodsverwensingen aan zijn adres te pakken. En ook zijn familie moest het ontgelden. Hoe halen deze mensen, die zichzelf klaarblijkelijk supporter durven te noemen, het in hun hoofd? Voor mij zijn dit niet meer dan een stelletje nepsupporters.

Toegegeven: het kan hier net zo goed gaan om een groepje pubers die De Kuip nog nooit van binnen hebben gezien. Of erger: Amsterdammers die proberen de boel te saboteren. Maar het zou niet nieuw zijn, Feyenoord-aanhangers die zich tegen hun eigen spelers keren. We hebben de afgelopen jaren legio voorbeelden gekend van selectiespelers die bedreigd werden of diep door de stront werden getrokken op sociale media.

Verhuiswagen
Na #broodjekroketgate gooide Michiel Kramer zijn account maar op slot na de meest vreselijke verwensingen. Justin Bijlow blunderde vorig in een al kansloze Klassieker-editie en mocht van sommigen met z’n hoofd onder een guillotine. Nadat een groepje supporters bij Marko Vejinovic in z'n tuin verhaal kwam halen, stond binnen een week de verhuiswagen op de stoep. Hij vertrok uit pure angst, terwijl hij nog Feyenoorder was, naar Alkmaar. En zelfs Giovanni van Bronckhorst - was dat niet de meest succesvolle Feyenoord-trainer ooit? - moest het ontgelden.

Het is hersenloos gedrag van de bovenste plank. Wat voor signaal willen deze gekken afgeven? Anoniem achter een telefoonscherm de voetballers van jouw favoriete club virtueel bij de keel grijpen? Voetballers gaan er zéker niet beter van voetballen. En hoe denken potentiële nieuwkomers over een komst naar De Kuip? Die denken nu wel twee keer na, want zij hebben écht geen zin om na een mislukte pass of gemiste strafschop door het moeras van bedreigingen en verwensingen te dwalen zodra zij hun telefoon aanzetten.

Onkruid wieden
Het kant toch ook anders? Ik roep daarom ieder weldenkende Feyenoord-supporter op om in de DM van Karsdorp te sliden en twee hartjes achter te laten. Dat is toch wel minste dat we kunnen doen. En voor al die placebo-supporters: zoek een andere hobby. Ga je frustratie afreageren in de boksschool, neem een filmabonnement bij Pathé of ga het onkruid in je tuin wieden. Maar van Karsdorp tot Bijlow en van Tapia tot Kökcu, van onze Feyenoorders blijf je verdomme af.

Geschreven door Wesley van Kein Geloel.

Gerelateerd nieuws
468 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 152 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 74149 leden - Op dit moment zijn 1053 mensen actief, waarvan 246 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved