'Europese competitie wordt besloten competitie voor topclubs'

donderdag 27 juni 2019 18:32 155.515 keer bekeken 325 reacties Pro Shots

De UEFA is bezig met het ontwikkelen van een Europese competitie waarin een promotie- en degradatieregeling tussen de verschillende Europese competities ingevoerd wordt. Als dit systeem doorgevoerd wordt kunnen clubs zich vanaf 2024 nauwelijks meer via de nationale competities voor Champions League, of zelfs Europa League, kwalificeren.

Jacco Swart van European Leagues, een organisatie de belangen van de nationale competities behartigt, luidt de noodklok. "Vaststaat dat er in 2021 een derde Europese laag bij komt; een nieuw toernooi naast de Champions League en de Europa League. Daar gaan 32 clubs aan meedoen. Het idee is nu die onderste laag vanaf 2024 te vergroten van 32 naar 64 clubs, waardoor er in totaal 128 teams deelnemen aan Europees voetbal. Tussen al die niveaus wil de UEFA dan promotie en degradatie gaan invoeren. De toegang tot de Champions League via goede prestaties in de nationale competities verdwijnt vrijwel volledig."

De Champions League zelf zou dan vanaf 2024 uit 4 poules van acht clubs bestaan. "De beste vier van elke groep gaan naar de knock-outs, maar belangrijker: in totaal zes clubs uit iedere poule zouden verzekerd zijn van nóg een jaar Champions League. De onderste twee degraderen naar de Europa League en blijven dus – ongeacht hun prestaties in de nationale competitie – Europees spelen", zo vertelt Swart in Voetbal International. "Doordat de vier halve finalisten in de Europa League promoveren, zijn er voor de Champions League al 28 plaatsen vergeven. Dus dan zijn er slechts vier tickets over die verdiend kunnen worden door kampioen te worden in eigen land. Dat is zowel sportief als economisch een enorme afwaardering van de nationale competities."

Devaluatie nationale competities
"Totale competities devalueren omdat het kampioenschap niet meer leidt tot het beste Europese ticket. In theorie kan het zo zijn dat PSV derde wordt in de Eredivisie, maar toch mag meedoen in de Champions League en de landskampioen niet. Wat is de schaal dan nog waard? Bovendien gaat het aantal groepswedstrijden omhoog van zes naar veertien. Dan zijn er ook nog play-offs bedacht tussen de nummers zes en zeven, om te beslissen over handhaving en degradatie. Dan praat je in totaal dus over zestien Europese speeldagen tot aan de winterstop. Er ontstaat daardoor een heel andere balans tussen de wedstrijden nationaal en internationaal. De belangen verschuiven. Stel dat PSV of Ajax erin zit. Die clubs gaan wegen: Waar stel ik mijn beste spelers op? "

PSV heeft inmiddels een beleidsplan ontwikkeld waarmee de club in 2024 tot de beste 32 clubs van Europa probeert te behoren, Ajax lijkt al voorstander van de plannen van de UEFA omdat ze verwachten bij die beste 32 van Europa te horen. En Feyenoord? Swart: "Jan de Jong van Feyenoord heeft terecht zijn zorgen uitgesproken. Hij is bezig met een groot nieuw stadion. Stel dat Feyenoord niet meedoet aan het besloten feest in Europa. Dan moeten ze hier met een gigantisch stadion opereren in een markt die veel minder interessant is geworden voor fans en sponsors."

De plannen van de UEFA en ECA (belangenbehartiger van de allergrootste clubs van Europa) liggen, vooral in de kleinere competities, onder vuur en de hoop is dat de plannen herzien of afgeblazen worden.

Gerelateerd nieuws
325 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 144 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 71551 leden - Op dit moment zijn 1396 mensen actief, waarvan 275 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved