A1 en B1 spelen gelijk, C1 en B2 winnen

Op het hoofdveld van Varkenoord was het zaterdagmiddag de A- en B-junioren niet gegund te winnen. A1 kwam tegen Vitesse/AGOVV nog wel op een 2-0 voorsprong, maar zag de gasten gaandeweg de wedstrijd op gelijke hoogte komen. Het 2-2 gelijkspel betekent het eerste puntenverlies voor de ploeg van trainer Jean Paul van Gastel. B1 deed het de wedstrijd ervoor niet veel beter. Tim Schoonheijm zorgde met een doelpunt vlak voor tijd voor de gelijkmaker tegen sc Heerenveen: 1-1. De C-junioren kwamen wel tot winst. In Den Haag zag trainer Jeffrey Oost zijn team met 7-0 van ADO Den Haag winnen.Het begin van de wedstrijd van A1 was nog hoopvol. Luis Pedro opende al na vier minuten de score, toen hij vanaf links bediend werd door Jerson Cabral. De vroege openingstreffer zorgde niet voor een ontketend Feyenoord. A1 kwam geen moment lekker in de wedstrijd en had moeite met de fysieke kracht van Vitesse/AGOVV. Toch verdubbelde de ploeg na 35 minuten spelen de marge. Een schot van Shabir Isoufi werd nog gekraakt door de doelman van de gasten, maar in de rebound schoot Cabral alsnog de 2-0 binnen.

Bij rust was het al weer 2-1, na weifelend optreden in de defensie van Feyenoord. Een schot op het doel van Kostas Lamprou werd geblokt en pas in derde instantie wist een speler van Vitesse/AGOVV de bal in het Rotterdamse doel te schieten. ‘Onze verdedigers waren bij dit doelpunt te veel toeschouwer’, oordeelde Van Gastel na de wedstrijd.

Vitesse/AGOVV rook bloed de tweede helft en speelde hier ook naar. Feyenoord beperkte zich alleen nog maar tot verdedigen en moest acht minuten voor tijd capituleren. Bij een afgeslagen corner werden de gasten onnodig in de gelegenheid gelaten aan te leggen vanaf de rand van het zestienmetergebied. Lamprou had geen antwoord op het schot en moest de 2-2 incasseren.

‘Ondanks het slechte spel hebben we na de 2-0 verzuimd verder uit te lopen’, zei Van Gastel. ‘Als je eerst met 2-0 voor staat en uiteindelijk gelijkspeelt, dan ben ik ontevreden. Maar kijkend naar het spelbeeld was de 2-2 meer dan verdiend voor Vitesse/AGOVV.’

Opstelling Feyenoord A1: Lamprou; Eekman, Ramsteijn, Piqué, Leerdam; Clasie (90’ Jansen), Machek, Isoufi; Cabral, Pedro en Lagouireh (65’ Fileccia).

B1 TERNAUWERNOOD NAAST SC HEERENVEEN
De B-junioren startten zaterdag slecht aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Niet alleen de tegentreffer in de eerste minuut uit een vrije trap was een tegenvaller, ook het veldspel van de ploeg van trainer Cor Adriaanse bleef ver achter op het gewenste niveau. B1 drong wel aan op Varkenoord, maar wist niet één uitgespeelde kans te creëren. Verder dan een schot op de paal van Osama Rashid kwam Feyenoord niet. De talenten mochten van geluk spreken dat Heerenveen een tweede vrije trap slechts op de lat schoot, waardoor de 0-1 achterstand bij rust overbrugbaar bleef.

De tweede helft kwam er een ander Feyenoord uit de kleedkamer. De ploeg speelde agressiever en ging duidelijk op jacht naar de gelijkmaker. Heerenveen anticipeerde goed op de hervonden verbetenheid aan Rotterdamse zijde, waardoor de wedstrijd in evenwicht bleef.

‘De jongens zijn de tweede helft allemaal tot het gaatje gegaan’, prees Adriaanse na afloop de instelling van zijn spelers.

B1 dwong langzaamaan meer kansen af. Twintig minuten voor tijd schonk Parez Karim een open kans aan Nygel Velder op de 1-1, maar de linksbuiten schoot van dichtbij hoog over het Friese doel. Niet veel later kwam rechtsback Stefan de Vrij een teenlengte te kort om bij de tweede paal een vrije trap binnen te tikken.

De tijd begon te dringen en Feyenoord schroefde het tempo verder op. Luc Castiagnos was in de slotfase binnen een minuut twee keer dicht bij de 1-1. Eerst werd een omhaal van de centrumspits van de lijn gehaald, en even later schoot hij uit de draai net langs de verkeerde kant van de paal.

De verlossende gelijkmaker kwam een minuut voor tijd op naam van Tim Schoonheijm. Dat de invaller de 1-1 binnen kon schieten was voor een groot deel aan Karim te danken. De aanvaller ontsnapte aan de linkerkant, dolde zijn directe tegenstander en legde de bal panklaar voor de voeten van Schoonheijm, die hard maar beheerst binnenschoot.

Een overwinning zat er niet meer in, ondanks de jacht in blessuretijd op nog een doelpunt. ‘Het gebeurt dat je een keer niet wint’, zei Adriaanse. ‘De 1-1 bleef lang uit en ik denk dan ook dat we blij mogen zijn dat we op de valreep nog een gelijkspel hebben weten af te dwingen’.

Opstelling Feyenoord B1: Konijnenburg; De Vrij, Rutten (69’ Van den Engel), Van Huijgevoort, Martins Indi; Bouwmeester (61’ Schoonheijm), Rashid, Jansen (41’El Harouchi); Karim, Castaignos en Velder.

C-JUNIOREN HALEN UIT IN DEN HAAG: 0-7
De C-junioren hebben hun trainer Jeffrey Oost en de toeschouwers in Den Haag een leuke middag bezorgd. Tegen de leeftijdsgenoten van ADO stokte de teller pas bij zeven. Aangezien C1 zelf vrijwel niets weg gaf, stond er na zeventig minuten spelen een 0-7 eindstand op het scorebord.

Kyle Ebecillo was de eerste die de arme Haagse doelman passeerde. Na negen minuten schoot de middenvelder een vrije trap goed binnen. Ook aan de 0-2, tien minuten later, droeg het talent zijn steentje bij. Ebecillo combineerde fraai met Anass Achahbar, waarna Joey Sleegers het doelpunt maakte.

Twee minuten later stond Sleegers wederom aan het einde van een mooie aanval. Rechtshalf Brian Thong stuurde Jean-Paul Boëtius met een steekbal de diepte in en de rechtsbuiten zette goed voor op Sleegers: 3-0. Na een half uur was de 4-0 ruststand al bereikt. Net als bij het tweede doelpunt was Sleegers het eindpunt van goed combinatievoetbal van Ebecillo en Achahbar. Sleegers was niet zelfzuchtig en legde de bal af op Boëtius, die simpel kon scoren.

Een omzetting in het team van ADO Den Haag bracht C1 na rust even uit balans, en doelman Ruben Verhagen moest al snel een penalty stoppen om zijn doel schoon te houden. Na tien minuten herpakte Feyenoord zich en ging de ploeg verder met waarmee het in de eerste helft geëindigd was: goed combineren en doelpunten maken.

Alledrie de doelpunten na rust kwamen van de voet van Anass Achahbar. De eerste was in 48ste minuut vanaf elf meter, nadat de centrumspits in het zestienmetergebied naar de grond was getrokken. Een kwartier voor tijd schoot Achahbar de 6-0 binnen, om een minuut voor tijd met een individuele actie de Haagse verdediging nogmaals het nakijken te geven. De spits schoot raak en voltooide hiermee zijn zuivere hattrick.

Opstelling Feyenoord C1: Verhagen; Van Beek (20’ Brelmer), Rekik, Kongolo (45’ Dammers), Woudenberg; Thong, Sleegers (45’ Dercks), Ebecillo; Boëtius, Achahbar en Ake (65’ Metin).

FEYENOORD B2 BOEKT PRIMA OVERWINNING OP FC DORDRECHT
Feyenoord B2 maakte zaterdag een prima debuut voor eigen publiek. Op Varkenoord werd FC Dordrecht B1 met 4-1 verslagen. Man van de wedstrijd was Elvis Manu, die de volledige Rotterdamse productie voor zijn rekening nam.

Voor de eerste thuiswedstrijd voor de competitie was FC Dordrecht te gast op Varkenoord. Vanaf de allereerste minuut werd er goed en geconcentreerd gespeeld en legde Feyenoord FC Dordrecht zijn wil op. Na amper 4 minuten stond de 1-0 voorsprong op het bord. Het was Elvis Manu die na een prima combinatie tussen Bryan van de Laan en Massaro Latuheru, beheerst de 1-0 scoorde. Er werd door beide ploegen heel veel strijd geleverd, waarbij Feyenoord ook nog eens prima voetbal op de goede grasmat legde.

De ruststand van 1-0 was echter maar een magere weerspiegeling van de krachtverhoudingen in het veld.

Ook in de tweede helft startte Feyenoord weer heel sterk. Na vier minuten gaf Matthew Steenvoorden een prima steekbal op Elvis Manu, die wederom scoorde. Nauwelijks drie minuten later kreeg diezelfde Manu de bal uit een inworp van Thom de Rooij en trok hij al slalommend richting het Dordtse doel. Na 5 of 6 tegenstanders gepasseerd te hebben schoot hij beheerst de 3-0 binnen. Het was bepaald niet zijn laatste kunstje want ook de vierde Rotterdamse treffer kwam op naam van Elvis Manu. In de 60e minuut kreeg hij de bal na wederom een mooie steekbal, ditmaal van Joey van de Velden, en was het voor hem een koud kunstje om de 4-0 te scoren. Feyenoord drukte FC Dordrecht hierna nog verder naar achteren, maar doelpunten bleven uit. Wel wist FC Dordrecht in de 68e minuut nog een eretreffer te maken, maar dat veranderde niks aan het uitstekende humeur van trainer Jan Gösgens na afloop van de wedstrijd. ‘We hebben vandaag goed georganiseerd gespeeld met prima positiespel’, sprak hij. ‘In de eerste helft hebben we niet veel kansen gehad, maar hebben we zelf ook niets weggegeven. In de tweede helft hebben we het prima afgemaakt. Ons middenveld, met een uitstekende Bryan van de Laan, speelde prima. Het was voetballend veel beter dan vorige week, dus ik ben een tevreden trainer.’

Feyenoord B2 – FC Dordrecht 4-1

Scoreverloop: 1-0, 2-0, 3-0 en 4-0 Elvis Manu (4e, 44e, 47e en 60e minuut), 4-1 (68e minuut)

Opstelling Feyenoord: Twan van Putten (51e min Jeffrey Verkerk), Yorik van Deelen (66e min Jordy van Deelen), Desley van Oosten, Matthew Steenvoorden, Thom de Rooij, Kay Blokland, Anthony Velder, Bryan van de Laan, Elvis Manu (60e min Jon Joost Cornelissens), Joey van de Velden (60e min Julian Agatowski) en Massaro Latuheru (66e min Gwaeron Stout)