''Voordeel van verleden bij Feyenoord: je bent wel wat gewend''

vrijdag 19 april 2019 02:19 84.465 keer bekeken 76 reacties Pro Shots

Vanwege een trainerswissel bij Porto verhuisde Bruno Martins Indi in 2016 van Porto naar Stoke City. Tot die tijd was hij en basisspeler bij Porto en zou hij wellicht de nieuwe aanvoerder van Porto worden. Nu is hij een gelukkig mens bij Stoke City in de Championship en kijkt hij in Voetbal International terug op zijn carrière tot nu toe. 

Martins Indi speelde tot nu toe voor Feyenoord, Porto en zijn huidige club Stoke City, echte volksclubs. "Vooral Feyenoord en Porto. Havensteden, emoties die hoog opliepen. En dan was Porto qua druk nog een graadje erger ook. Als je daar verloor, kon je beter niet op een terrasje gaan zitten, of erger: zat je drie uur opgesloten in de kleedkamer omdat de fans je stonden op te wachten. Dat is dan weer het voordeel van een verleden bij Feyenoord: je bent wel wat gewend."

De verdediger maakte tegen AA Gent voor de Europa League in 2010 zijn debuut voor Feyenoord en werd door trainer Mario Been uit noodzaak als basisspeler voor de leeuwen gegooid in de eredivisie van 2010/2011: zijn concurrent Kaj Ramsteijn raakte ernstig geblesseerd en Martins Indi werd zijn vervanger. "Ik debuteerde in de moeilijke tijd bij Feyenoord. We verloren vaker dan dat we wonnen. Als speler die lang gold als talentvol – niet exceptioneel, maar wél een talent – ga je toch aan jezelf twijfelen. Je verliest van ploegen van wie je normaal gesproken moet winnen en voor het eerst krijg je te maken met zware kritiek. Nu besef ik dat het een leerzame periode was, maar als je jong bent en je zit er middenin, dan ervaar je dat toch anders. Je leert te overleven en daarna is het aan jezelf of je het redt en aan de trainers. Ik heb wat trainers betreft niet te klagen gehad. Als jonge speler was Mario Been een ideale trainer, hij stond tussen ons in, arm om je schouder. Maar voor de volgende stap bleek Ronald Koeman de beste. Personality, veel meer afstandelijk, echt de baas. Zijn wil was wet."

"Ik herinner me Dinamo Kiev nog in de voorronde van de Champions League. Uit verloren we met 1-0, voor de return deden we een tactische training. Volgens Koeman lag de oplossing – ook zo’n Nederlandse term – aan onze rechterkant. Dus ik moest onze linksback aanspelen, die kaatste, ik draaide snel open om direct onze rechtsback Daryl Janmaat te zoeken die dan vrij was, doordat Kiev kantelde naar de bal. Maar ik hou van naar voren spelen, tussen de linies zoeken. Dus op een gegeven moment deed ik dat, maar degene die ik aanspeelde, controleerde die bal niet. Koeman werd helemaal gek. “Wat heb ik nou gezegd?!” Ja, dan luister je wel en gaat de volgende bal dus wél op Janmaat. Maar ik dacht: In de wedstrijd zoek ik zelf de beste oplossing."

Toch was de wedstrijd tegen Kiev de reden dat bondscoach Louis van Gaal hem uiteindelijk meenam naar het WK van 2014. "Kiev was niet gek, die zetten Janmaat snel vast, zodat ik gedwongen werd vooruit te spelen. Op de tribune zat Louis van Gaal, die net bondscoach was geworden. Ik zat niet eens bij de voorselectie, maar op basis van die wedstrijd haalde hij me erbij. Zo is het lot, dat denk ik echt. Soms hangt het leven van toevalligheden aan elkaar, die eigenlijk helemaal niet toevallig zijn. Het was bijna twee jaar na mijn debuut."

Ook somt Martins Indi nog even zijn favoriete spelers op. "Quintero vond ik fantastisch, die Colombiaan. Wat een speler, geweldige stijl, zag dingen die niemand anders zag, behalve Messi. Maar de beste met wie ik heb gespeeld, is dan toch Van Persie. Ik heb sowieso een sterke voorkeur voor linkspoten. Het mooie aan Robin vond ik dat hij altijd wist waar hij stond en hoeveel ruimte hij had. En intussen moest hij een bal controleren, al was dat natuurlijk zijn laatste probleem."

Gerelateerd nieuws
76 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 24 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73587 leden - Op dit moment zijn 940 mensen actief, waarvan 226 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved