'Gokmarkt geen geschikte shirtsponsor voor Feyenoord'

maandag 18 maart 2019 01:13 90.785 keer bekeken 47 reacties Pro Shots

Feyenoord heeft met Droomparken een nieuwe shirtsponsor. Veel supporters hadden gehoopt dat Feyenoord in zee zou kunnen gaan met een lucratieve shirtsponsor uit de gokindustrie. Echter: qua shirtsponsoring gaat de gokmarkt waarschijnlijk pas in 2021 open in Nederland. Voetbal International rekende uit dat Feyenoord financieel gezien sowieso beter met een Droomparken in zee kan gaan dan met de gokmarkt, ook over een paar jaar.

Volgens de UEFA staan bookmakers (11%) na financiële instellingen (14%) en detailhandel (14%) nu op de derde plaats in het klassement van de meest voorkomende hoofdsponsors in het Europese voetbal. In een topcompetitie als de Premier League hebben al acht clubs een bookmaker als shirtsponsor (op het tweede niveau zelfs 17 van de 24 clubs). De mondiale industrie van sportweddenschappen wordt geschat op meer dan honderd miljard.

In die enorme bedragen zit gelijk het probleem: zodra er ook in Nederland met een 'bookmaker' als shirtsponsor gewerkt mag worden is er niet zo heel veel geld meer over bij de bookmakers. Voormalig Feyenoord-directeur Chris Woerts vindt dat de Eredivisie het momentum heeft gemist. Woerts was in 2004 al bezig met het opzetten van wedkantoortjes in De Kuip. "Maar mensen mochten toen alleen inzetten op een 1’tje, 2’tje of een 3’tje. Dat was niet heel spannend. De markt heeft zich sindsdien razendsnel ontwikkeld. We lopen in Nederland al vijftien jaar achter."

Als de gokmarkt gelegaliseerd wordt is het dus al te laat volgens Woerts. "Ik verwacht geen grote shirtsponsordeals. We zijn een van de laatste markten die opengaan. De bedrijven hebben geleerd van hun ervaringen uit het verleden. In het begin ging Bwin voor meer dan twintig miljoen per jaar op het shirt van Real Madrid staan. Daar zijn ze bijna aan onderdoor gegaan."

"Wat ook meespeelt: de marges van bookmakers zijn beperkt. In Nederland moeten ze ook nog 31 procent kansspelbelasting afdragen en daardoor hebben we niet de meest aantrekkelijke markt. Ik verwacht best een behoorlijke stroom aan sponsorbedragen, maar bedrijven zullen het geld wel gaan uitsmeren en niet blind in de markt pompen. Voor de Eredivisie wordt er een nieuwe inkomstenbron aangeboord, dat wel. De topclubs gaan hier meer dan een miljoen aan verdienen, plus nog een percentage van de omzet. Daaronder zal het gaan om kleinere bedragen. De clubs moeten zich niet rijk rekenen."

Dat bedrag valt in het niet bij de zes miljoen euro die Feyenoord, volgens De Telegraaf, per jaar via Droomparken opstrijkt.

Gerelateerd nieuws
47 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 15 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 68217 leden - Op dit moment zijn 2782 mensen actief, waarvan 467 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2019 | All rights reserved