Wat kan Feyenoord verwachten van Jaap Stam als trainer?

donderdag 14 maart 2019 15:09 97.525 keer bekeken 254 reacties Pro Shots

Jaap Stam is voor velen nog een onbekende naam qua trainer. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat het verwachte mouwen-opstropen-en-gaan de lading niet dekt. De trainer Jaap Stam staat, in tegenstelling tot de speler Jaap Stam, voor verzorgd voetbal waarmee de best mogelijke manier naar het doel gezocht wordt en niet de kortst mogelijke manier.

Stam kwam pas in de winterstop naar PEC Zwolle, maar zorgde niet alleen voor verandering qua speelwijze, maar vooral voor duidelijkheid, zo analyseerde Voetbal International. "Stam deed dat door tactisch te trainen, elf spelers tegen elf pylonen, sjablonen trainen, loopacties. Herhalen, herhalen. Zowel tegen AZ als tegen Feyenoord is dat terug te zien. Zowel AZ als Feyenoord probeerde druk te zetten op de opbouw, maar in Zwolle raken ze daar niet van in de war en ondanks de druk van de tegenstander wordt gezocht naar de vrije man. In balbezit zakken de centrale verdedigers uit om het veld zo groot mogelijk te maken, terwijl de backs de diepte kiezen om de vleugelspelers van de tegenstander mee te nemen. Dat levert vaak een numerieke meerderheid op in een grote ruimte, die vervolgens eenvoudig kan worden uitgespeeld."

Feyenoord presteert  dit seizoen weliswaar teleurstellend, maar beschikt wel over kwalitatief betere spelers dan PEC Zwolle. Kan Jaap Stam zijn werkwijze ook overbrengen bij Feyenoord? "PEC is een ploeg die de bal wil hebben en dus ook zo snel mogelijk terug wil veroveren. Hoewel de ploeg niet de beste spelers van de Eredivisie heeft is duidelijk uit de statistieken dat het spel is gebaseerd op balbezit. Dat betekent dat de ploeg vooruit druk probeert te zetten bij balverlies en de ruimtes zo klein mogelijk probeert te maken wanneer dat niet lukt."

"Jaap Stam wil domineren en aanvallen met PEC Zwolle. Bij een ploeg die vecht om lijfsbehoud is dat best opvallend. Het is niet moeilijk voor te stellen dat hij hetzelfde ook zal willen doen met Feyenoord. Qua spelopvatting past hij dus uitstekend bij een topclub. Tegelijkertijd zal Stam moeten aantonen dat hij ook in staat is om al die spelers te laten uitvoeren wat hij wil. Dat wordt de grote uitdaging voor een coach die in Rotterdam pas begint aan zijn derde klus als hoofdcoach."

Klik hier om het complete artikel te lezen

Gerelateerd nieuws
254 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 76 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 67436 leden - Op dit moment zijn 973 mensen actief, waarvan 258 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2019 | All rights reserved