''Jaap is de beste trainer die ik ooit heb gehad''

woensdag 6 maart 2019 00:57 176.275 keer bekeken 525 reacties Pro Shots

Jaap Stam staat bij de wat oudere voetballiefhebber bekend als een meedogenloze verdediger. Het is dan ook niet raar dat er van Stam als trainer een hardwerkende ploeg die de mouwen opstroopt verwacht wordt. Voetbal International kwam er achter dat Stam als trainer grotendeels het tegenovergestelde is van Stam als voetballer.

"Niet iedereen kent mij als trainer. Het is niet dat je Jaap Stam binnenhaalt en dat we dan alleen maar gaan lopen schoppen, rossen en tackles maken. Dat is absoluut niet het geval. Ik ben van de Nederlandse School. Ik hou van aanvallend voetbal, attractief voetbal. In een bepaalde structuur…"

Stam heeft onder andere met Louis van Gaal, Dick Advocaat, Guus Hiddink, Alex Ferguson en Carlo Ancelotti gewerkt. "Tijdens mijn actieve loopbaan heb ik met veel verschillende trainers gewerkt. Je kunt van elke trainer iets leren, je ziet zelf wat goed is en wat niet. Dat je denkt: Ik zou mijn elftal of spelers nooit op die manier benaderen. Dat neem je in die jaren mee. Als trainer hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden, dat is er al. Je moet alleen met jouw ideeën en gedachten het verschil zien te maken."

Bij het beperkte Reading slaagde hij daar het eerste seizoen goed in. "Sommige jongens zijn echt andere spelers geworden. Er zijn meer managers die roepen dat ze verzorgd voetbal van achteruit willen spelen. Vaak blijft het daar dan bij. Dan zie je de bal rondgaan in de verdediging, net zo lang totdat ze toch maar weer die lange peer naar voren geven. Wij voeren het heel ver door, we willen combinatievoetbal over het hele veld zien. We zoeken niet de kortste, maar de beste weg naar het doel."

Spelers die met hem gewerkt hebben bevestigen dat beeld. Joey van den Berg speelde vanaf 2016 onder Jaap Stam bij Reading. "Hij wilde technisch voetbal spelen met minder begaafde spelers. Laat ik het netjes zeggen: de eerste weken was de rondo van een zeer bedenkelijk niveau…" Dat was van korte duur. "Dit is niet om te slijmen, maar Jaap is de beste trainer die ik ooit heb gehad. Ik was dertig jaar en dacht alles wel te hebben gezien. Maar toen kwam Jaap. Hij weet met een paar zinnen precies uit te leggen waar iets fout gaat óf wat de sterke punten van een tegenstander zijn. En nog belangrijker: hij weet de sterke punten van het eigen elftal direct te benoemen. Hij geeft vertrouwen."

"Zelden zal een voetballer zo anders zijn als trainer. Een schopper? Ik dacht het niet. Het gaat bij Jaap om voetbal van achteruit, alles wordt uitgedokterd. Ook weet hij wanneer hij een aai over de bol moet geven. Ik had hem in Zwolle meegemaakt als assistent, maar in Engeland was hij heel anders. Hij pakte de leiding. Met Stam aan het roer gaan deuren open, spelers hingen aan zijn lippen. Het helpt vervolgens ook wanneer je als trainer een bal bij iemand op de stropdas kan leggen. Een rondo sloeg hij overigens nooit over. Het was wel altijd even springen als Jaap meedeed… Bloedfanatiek, die man."

Oud-voetballer Said Bakkati was tijdens het topjaar van Reading in de Championship, waarin het op een haar na de promotie naar de Premier League miste, assistent-trainer van Stam. Het daaropvolgende seizoen verliep, ook dank zij de verkoop van dragende spelers, teleurstellend voor Reading. "Jaap veranderde niet, ook niet toen het fout ging. Hij staat voor zijn eigen visie. Wat er verder gebeurt en wat mensen denken, interesseert hem niet. Hij heeft alles meegemaakt. Hij is door honderdduizend mensen uitgefloten, maar gaf geen kik. Jaap zal altijd Jaap blijven."

Gerelateerd nieuws
525 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 172 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 69488 leden - Op dit moment zijn 898 mensen actief, waarvan 137 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2019 | All rights reserved