''Zonder hulp van Feyenoord was het beslist anders gelopen''

''Zonder hulp van Feyenoord was het beslist anders gelopen''

Feyenoord neemt het zondag op tegen stadsgenoot Excelsior. Waar de club sinds kort een samenwerkingsverband met FC Dordrecht is aangegaan, had Feyenoord voorheen een soortgelijke samenwerking met de Kralingers. Simon Kelder, destijds algemeen directeur van Excelsior, is Feyenoord nog altijd dankbaar.

"In plaats van één stap, zetten we in korte tijd twintig stappen vooruit", vertelt Kelder aan de NOS. "We gingen van een club met semiprofs en vrijwilligers naar een organisatie met fullprofs en bezetting op kantoor. Voorheen kreeg je nog de hond aan de telefoon..." Vanuit de supporters van Excelsior was er aanvankelijk veel weerstand. "We kregen veel kritiek te verduren. Feyenoord zou de dienst uitmaken, maar er zijn nooit spelers gekomen die we niet wilden hebben."

"Ik begreep de fans ook wel enigszins", gaat Kelder verder. "Al stonden ze wel harstochtelijk te juichen toen we promoveerden. Alles is in het belang van de club gedaan. De samenwerking was noodzakelijk om in versneld tempo door te kunnen groeien. Kijk nou wat het ons allemaal heeft opgeleverd."

Feyenoord-middenvelder Jordy Clasie was één van de spelers die bij Excelsior ervaring opdeed, voor hij bij Feyenoord in het eerste zou spelen. "Vrijwel alle jongens die ervaring hebben opgedaan bij Excelsior hebben nog steeds een warm gevoel bij onze club. Ik ben daar best trots op en in het geval van bijvoorbeeld Clasie hebben we ook nog meegeprofiteerd van zijn transfer naar Southampton. Dat was fantastisch."

In 2005 stopte de formele samenwerking tussen Feyenoord en Excelsior. "Het was niet meer zinvol. Excelsior kreeg steeds minder spelers aangeboden en we waren bovendien in staat om onze eigen broek op te houden." Toch is Kelder Feyenoord dankbaar. "Ik denk dat elk mens met een warm hart voor de club dankbaar moet zijn voor die periode, want destijds is de basis gelegd voor het Excelsior van nu. Zonder de hulp van Feyenoord was het beslist anders gelopen."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties