Eredivisie-clubs bereiken overeenkomst over enkele punten

Eredivisie-clubs bereiken overeenkomst over enkele punten

De Eredivisie-clubs hebben donderdag tijdens de vergadering over de veranderagenda overeenstemming bereikt over enkele punten. ''Het was als een olifantengeboorte,'' stelde algemeen directeur Luuc Eisenga van sc Heerenveen na het overleg in gesprek met De Telegraaf. De Eredivisie CV gaat vanaf het seizoen 2020/2021 de plannen invoeren.

''Het was een zware bevalling, maar er is uiteindelijk een kleintje gebaard,'' vertelt Eisenga. De clubs hebben geen akkoord weten te bereiken over het afschaffen van kunstgras in de Eredivisie. Wel zullen kunstgrasclubs een beloning ontvangen wanneer ze besluiten om over te stappen op natuurgras. In het akkoord is er geen verplichting opgenomen. De clubs hebben zelf de keuze.

Achttien clubs
Er komt geen ander format en de Eredivisie blijft uit achttien clubs bestaan. Er was geen meerderheid voor een verkleining tot zestien clubs.

Promotie-degradatieregeling
Bovendien willen de clubs een andere promotie-degradatieregeling, waarin twee clubs direct degraderen en één de nacompetitie in moet, maar die regelwijziging moet nog worden besproken met de Coöperatie Eerste Divisie.

Europees voetbal
Bij het opstellen van het speelschema van de competitie gaat voortaan rekening worden gehouden met clubs die Europees voetbal spelen. Bovendien stromen die clubs in de KNVB-beker een ronde later in.

Solidariteitsfonds
Daar staat tegenover dat andere clubs mee gaan delen in de Europese bonussen. Clubs in de Europa League of Champions League dragen in eerste instantie vijf procent van hun inkomsten van de UEFA af aan een solidariteitsfonds. Bij overwintering wordt dat percentage teruggeschroefd tot 3,75 procent. Vijf procent van het FOX-geld gaat evenredig worden verdeeld.

Kunstgrasclubs
Ook zullen kunstgrasclubs aangemoedigd worden om over te stappen op natuurgras door middel van een bijdrage van 350.000 euro per seizoen per club. Er komt geen verplichting tot overstappen.

Herenakkoord
AZ, Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, PSV en Vitesse - de zes clubs met de beste jeugdopleidingen - hebben met elkaar een herenakkoord afgesloten en afgesproken om geen jonge talenten bij elkaar weg te halen. De verplichte vergoedingen bij transfers met en tussen andere Eredivisie-clubs worden sterk verhoogd. Elke eredivisie-club is verplicht om een jeugdopleiding te hebben, desnoods in samenwerking met een amateurclub.

Lees meer over
PSV Vitesse
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties