KNVB deelt VAR-moment St. Juste tijdens Klassieker

KNVB deelt VAR-moment St. Juste tijdens Klassieker

Een vermeende handsbal? Mogelijke rode kaart? Wel of geen terechte goal? In de control room van het ARAG KNVB Replay Center kijken altijd twee extra paar ogen mee met de wedstrijd: de Video Assistent Referee (VAR) en zijn assistent (AVAR). Maar wat gebeurt er precies als de VAR daadwerkelijk in actie komt en wat zijn de juiste procedures? Wekelijks kijken we terug met de unieke beelden en geluid in het ARAG KNVB VAR moment.

Met ingang van het huidige seizoen 2018/'19 wordt videoarbitrage ingezet in de Eredivisie. Bij alle 306 wedstrijden en de daaropvolgende play-offontmoetingen wordt het arbitrale viertal op het veld ondersteund door hun twee collega's in de control room op de KNVB Campus.

De VAR kijkt op eigen initiatief of op verzoek van de scheidsrechter beelden van bepaalde acties terug. Een juiste observatie of was er misschien toch meer aan de hand? Via directe communicatie tussen het veld en het ARAG KNVB Replay Center in Zeist werken de scheidsrechter en de VAR samen met als doel een zo eerlijk mogelijk verloop van de wedstrijd.

Unieke beelden
Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Hoe handelt de VAR in alle hectiek en welke overwegingen worden er meegenomen in de uiteindelijke beslissing? Aan de hand van een aansprekend voorbeeld tonen wij wekelijks unieke beelden, verrijkt met het geluid van de onderlinge communicatie, vanuit het ARAG KNVB Replay Center.

In de afgelopen speelronde was de rode kaart voor Feyenoorder Jeremiah St. Juste een opvallend moment in de Klassieker Ajax-Feyenoord. Scheidsrechter Björn Kuipers toonde in eerste instantie een gele kaart aan de verdediger, maar in samenspraak met VAR Danny Makkelie werd die even later omgezet in rood. De VAR kon ingrijpen, omdat er mogelijk sprake was van een rode kaart situatie. Wat ging daaraan vooraf in de control room van het ARAG KNVB Replay Center? Kijk de beelden en luister mee.

Lees meer over
De Kuip
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties