Jong Oranje wint in Letland; Malacia bankzitter

Jong Oranje heeft vrijdag een eenvoudige 0-3 zege geboekt op Letland dankzij Justin Kluivert, Javairo Dilrosun en een eigen doelpunt van de Letse keeper. Helaas wist de ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi voorafgaand aan de wedstrijd al dat kwalificatie voor het EK niet meer mogelijk is. Feyenoorder Malacia bleef de gehele wedstrijd op de bank.

Het ontnam Jong Oranje niet de wil om er iets van te maken. De ploeg schoot uit de startblokken en het was een wonder dat de openingstreffer niet snel op het scorebord kwam. Richairo Zivkovic en Bart Ramselaar raakten in de openingsfase de lat. Ook Rick van Drongelen en opnieuw Zivkovic waren dicht bij een snelle treffer. Dilrosun was de aanstichter van veel gevaar.

Na een kwartier nam het aantal vloeiende aanvallen af en daalde de amusementswaarde van de wedstrijd. In het vervolg van de eerste helft schoot Ramselaar voorlangs en belandde een uithaal van Teun Koopmeiners op de vuisten van Kristaps Zommers. Aan de andere kant ging een poging van Robert Uldrikis maar net voorlangs.

In de tweede helft trof Jong Oranje wel doel, al kwam het eerst met de schrik vrij toen Martin Kigurs maar net naast mikte. Even later schoot Kluivert van dichtbij raak, nadat een voorzet van Dilrosun met wat geluk voor de voeten van de aanvaller was beland.

Het leidde niet tot een spelverandering. Letland bleef achteruit lopen en Jong Oranje zocht geduldig naar een gat in de defensie. Zo af en toe stichtte de ploeg gevaar. Kluivert vond Zommers op zijn pad en Koopmeiners verraste met een corner direct op doel. De bal van de middenvelder belandde op de paal.

Vlak voor tijd viel de corner van Donyell Malen wel binnen. Hierbij werd de invaller geholpen door doelman Zommers die de bal onhandig via de paal in zijn eigen doel stompte. In de blessuretijd bekroonde Dilrosun zijn sterke wedstrijd met een treffer. De vleugelaanvaller gebruikte zijn snelheid goed en schoot de bal in de verre hoek: 0-3.

Een hoogtepunt was er nog voor Perr Schuurs die zijn debuut maakte als invaller voor de geblesseerde Kevin Diks. Dinsdag sluit Jong Oranje de kwalificatiereeks af met een thuisduel tegen Oekraïne (dat zich nog kan plaatsen voor het EK). Op de Vijverberg in Doetinchem is de aftrap om 18.30 uur.