MATCHDAY! Feyenoord - Excelsior

MATCHDAY! Feyenoord - Excelsior

Feyenoord neemt het in de eerste competitiewedstrijd in De Kuip van seizoen 2018-2019 op tegen stadgenoot Excelsior. Er wordt komende zondag om 14:30 uur afgetrapt.

Vorig seizoen speelden Feyenoord en Excelsior op 1 april tegen elkaar in De Kuip. Het werd toen 5-0 voor Feyenoord door goals van vijf verschillende doelpuntenmakers: Jean-Paul Boëtius, Jens Toornstra, Tonny Vilhena, Steven Berghuis en een eigen doelpunt van Jordy de Wijs.

Teamnieuws
Van Bronckhorst kan niet beschikken over Eric Botteghin en Jean-Paul Boëtius. Zij missen zondag de stadsderby tegen Excelsior. Beide Feyenoorders zijn geschorst naar aanleiding van hun rode kaart in de wedstrijd van afgelopen zondag tegen De Graafschap. Jeremiah St. Juste en Renato Tapia hebben vrijdag de groepstraining hervat. Of beide spelers zondag tegen Excelsior tot de selectie behoren, kon Van Bronckhorst nog niet zeggen.

In De Kuip liet Van Bronckhorst verder weten dat er na de wedstrijd tegen AS Trencín (1-1) geen nieuwe blessuregevallen bij zijn gekomen. ‘Iedereen die gisteren (donderdag, red.) speelde, is zeer waarschijnlijk ook zondag beschikbaar,’ aldus de coach. Dat geldt ook voor Bart Nieuwkoop, die donderdag voortijdig het veld moest verlaten. Nicolai Jørgensen is er in ieder geval ook nog niet bij. ‘Onze medische staf is hard bezig om hem goed te begeleiden,’ aldus Van Bronckhorst.

Excelsior-trainer Adrie Poldervaart kan zondag alleen niet beschikken over Luigi Bruins. De enige oud-Feyenoorder in de selectie van de Kralingers kreeg in de eerste competitiewedstrijd namelijk een directe rode kaart, nadat de videoscheidsrechter de arbiter had gevraagd nog eens goed naar de beelden van Bruins’ overtreding te kijken. Met tien man sleepte Excelsior er nog wel een punt uit tegen promovendus Fortuna Sittard: 1-1.

Trainerstaal
Van Bronckhorst keek daags na de Europese uitschakeling tegen AS Trencín niet alleen terug op dat duel, maar ook al weer vooruit naar de stadsderby van zondag tegen Excelsior. ‘Het seizoen kan ook na de uitschakeling in Europa nog positief eindigen. Er is nog genoeg om voor te spelen,’ stelde Van Bronckhorst tijdens de persconferentie.

Poldervaart denkt dat er ook voor zijn ploeg genoeg is om voor te spelen, komende zondag in De Kuip. ‘Wij gaan voetballen,’ beloofde hij vrijdag. ‘We gaan ons niet aanpassen aan Feyenoord. Misschien zullen we her en der wel iets anders doen, maar wij hebben ook onze kwaliteiten. We gaan er gewoon een wedstrijd van maken.’

Vorm
Feyenoord kende een goede voorbereiding, waarna de Johan Cruijff Schaal werd veroverd ten koste van PSV. Maar na de winst van de eerste prijs van het seizoen was AS Trencín in Slowakije met 4-0 te sterk en ging het eerste competitieduel verloren. De Graafschap zegevierde in eigen huis met 2-0. Afgelopen donderdag regende het kansen voor Feyenoord in de returnwedstrijd tegen AS Trencín, maar meer dan een gelijkspel (1-1) zat er helaas niet in.

Ook Excelsior heeft een goede voorbereiding achter de rug. Zo werd van AZ gewonnen (2-3) en werd NAC Breda met 1-4 aan de kant gezet onder leiding van Adrie Poldervaart, die 25 jaar langs als fysiotherapeut aan Excelsior verbonden was en deze zomer door directeur Ferry de Haan werd aangesteld als hoofdtrainer. De start in de Eredivisie was vals, met een 1-1 gelijkspel met tien man tegen promovendus Fortuna Sittard.

Historie
Feyenoord en Excelsior speelden 42 keer eerder tegen elkaar in de Eredivisie. Feyenoord won 36 van die wedstrijden, Excelsior won vijf keer en de teams speelden één keer gelijk. In De Kuip won Feyenoord liefst 19 van de 21 onderlinge ontmoetingen met de Kralingers (W19-G1-V1). Als thuisploeg won Feyenoord zelfs de laatste vijftien Eredivisiewedstrijden van Excelsior. Dat is de langstlopende reeks van de club in de competitie.

Feyenoord – Excelsior
Zondag 19 augustus om 14:30 uur, De Kuip
Scheidsrechter: Makkelie

Laatste resultaten

Thuis
01/04/2018 Feyenoord – Excelsior 5-0
26/10/2016 Feyenoord – Excelsior 4-0 (KNVB Beker)
27/08/2016 Feyenoord – Excelsior 4-1
02/04/2016 Feyenoord – Excelsior 3-0
22/02/2015 Feyenoord – Excelsior 3-2

Uit
20/08/2017 Excelsior – Feyenoord 0-1
07/05/2017 Excelsior – Feyenoord 3-0
28/11/2015 Excelsior – Feyenoord 2-4
06/12/2014 Excelsior – Feyenoord 2-5
05/08/2011 Excelsior – Feyenoord 0-2

Lees meer over
De Kuip PSV Steven Berghuis Bart Nieuwkoop Eric Botteghin Jens Toornstra Renato Tapia Tonny Vilhena Toornstra Tapia
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties