Feyenoord O/19 wint bekerfinale van PSV op Varkenoord

Feyenoord Onder 19 heeft het toch al bijzondere seizoen afgesloten met een hoofdprijs. In de bekerfinale werd landskampioen PSV Onder 19 zaterdagmiddag op Varkenoord na verlenging met 2-1 verslagen. Jordy Wehrmann eiste in een kraker van jewelste de hoofdrol op door twee keer te scoren.

Verhitte strijd
Feyenoord Onder 19-aanvoerder Wehrmann zei voorafgaand aan de eindstrijd al dat het team wist wat het kon verwachten: een verhitte strijd. Dat was dan ook wat de vele Feyenoord-supporters op Varkenoord voorgeschoteld kregen op zaterdagmiddag. De talenten van Feyenoord en PSV speelden 120 minuten lang met het mes tussen de tanden en dat leverde behalve mooie duels ook goede uitgespeelde kansen op.

Zo werden namens de thuisploeg Joël Zwarts (naast), Naoufal Bannis (twee schoten op de doelman) en Jordy Wehrmann (bal op de paal) in de eerste helft gevaarlijk, terwijl bij PSV Onder 19 Justin Lonwijk meerdere keren gevaarlijk werd voor het doel van Jordie van Leeuwen. De sluitpost hield zijn doel echter zonder zich bovenmatig te hoeven inspannen schoon voor de pauze, maar slaagde daar na rust niet in.

PSV verder met tien
In de 57ste minuut was Van Leeuwen namelijk kansloos bij de knal van PSV-spits Joël Piroe. De ex-Feyenoorder haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit en vond het doel met een schot in de rechterbenedenhoek: 0-1. Het was een doelpunt dat in de lucht hing, na een sterke herstart van de bezoekers. Maar de ploeg uit Eindhoven kreeg na 73 minuten een flinke tik te verduren, toen arbiter Bosscha een rode kaart trok.

Zakaria Aboukhlal krijgt in een tijdsbestek van amper vijf minuten namelijk twee gele kaarten en moet, na zijn aandeel in een opstootje bij de zijlijn, inrukken. Het was een klein voordeeltje voor Feyenoord Onder 19 in de jacht op de gelijkmaker, maar dat bleek lange tijd een bijzonder lastige opgave. De thuisploeg zette wel aan, maar kwam niet echt tot kansen. De aanvallen strandden namelijk vaak net voor het vijandige strafschopgebied.

Explosie van vreugde
Dat leek ook het geval in de vijfde minuut van de blessuretijd, toen de arbiter floot voor een vrije trap voor Feyenoord. Aanvoerder Wehrmann ging echter met volle overtuiging achter de bal staan en zorgde op Varkenoord voor een explosie van vreugde door binnen te knallen: 1-1. Daarmee verlengde hij het toch al lange seizoen met nog maar eens twee keer vijftien minuten, maar er was niemand aan de zijde van de Rotterdammers die daar om maalde.

De missie om het bijzondere seizoen – met onder meer het debuut in de UEFA Youth League – af te sluiten met een hoofdprijs was namelijk nog niet volbracht. Dat Feyenoord Onder 19 dat wel wilde, was in de verlenging aan alles te zien. De ploeg drong in de eerste helft van de verlenging aan en kreeg kansen via onder anderen invaller Jaron Vicario (net naast), Noah Lewis (op de paal) en Wehrmann (over), maar vond de bevrijdende tweede treffer maar niet.

Onderkant lat
In de 110de minuut was het echter opnieuw Wehrmann die opstond. De captain kreeg de bal aangespeeld van de sterk ingevallen Cheick Touré en knalde de bal snoeihard via de onderkant van de lat in het doel. Daarmee leek hij de wedstrijd te beslissen, maar de geest was na de 2-1 nog niet uit de fles. De wedstrijd bleef verhit en kookte in de 115de minuut over na een opstootje voor de dug-out van PSV over.

Na een handgemeen tussen Lonwijk en Ian Smeulers – die hiervoor een directe rode kaart kreeg – laste scheidsrechter Bosscha een afkoelingsperiode in. Na die afkoelingsperiode kreeg Marouan Azarkan nog de mogelijkheid om de stand naar 3-1 te tillen, maar PSV-keeper Youri Roulaux voorkwam die treffer. Dat mocht niet baten, want na 120 lange minuten ging de beker naar Feyenoord Onder 19.

57' | 0-1 | Joël Piroe
90' | 1-1 | Jordy Wehrmann
114' | 2-1 | Jordy Wehrmann

Feyenoord Onder 19: Van Leeuwen; Reith, Lewis, Geertruida, Smeulers; El Bouchataoui, Kökcü, Wehrmann; Bannis, Zwarts, Burger.
PSV Onder 19: Roulaux; Wallenburg, Teze, Soulas, Theunissen; Sadilek, Schoonbrood, Lonwijk; Aboukhlal, Piroe, Catic.

Bijzonderheden:
Zakaria Aboukhlal krijgt in de 73ste minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moet inrukken. Ian Smeulers moet na 118 minuten inrukken na een directe rode kaart wegens zijn aandeel in een handgemeen met PSV’er Justin Lonwijk.