MATCHDAY! Feyenoord - Sparta Rotterdam

MATCHDAY! Feyenoord - Sparta Rotterdam

Voor bekerwinnaar Feyenoord staan er dit seizoen nog twee Eredivisiewedstrijden op het programma. Stadsgenoot Sparta Rotterdam is de tegenstander in het laatste competitieduel in De Kuip. Voor nummer vier Feyenoord staat er weinig meer op het spel, maar voor ‘De Kasteelheren’ des te meer.

Beide ploegen ontmoeten elkaar voor de tweede keer dit seizoen. Eerder dit seizoen haalde het team van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst uit tegen dat van zijn collega Alex Pastoor. De 0-7-nederlaag – met goals van Tonny Vilhena (2), Dylan Vente, Jeremiah St. Juste, Renato Tapia, Steven Berghuis en Bilal Basaçikoglu - leidde voor Pastoor zijn ontslag in. Dick Advocaat heeft nu de leiding op Het Kasteel.

Teamnieuws
Op de laatste openbare training ter voorbereiding op de stadsderby stonden alle spelers donderdag op het trainingsveld bij Feyenoord. ‘De jongens waren alweer een stuk frisser dan de dag er voor’, vertelde hoofdtrainer Van Bronckhorst donderdag met een glimlach tijdens de persconferentie. Daar kondigde hij ook aan een aantal wisselingen door te voeren, in de wetenschap dat er voor Feyenoord nagenoeg niets meer op het spel staat in de competitie.

De nog altijd tegen degradatie strijdende Advocaat kan als trainer van Sparta niet beschikken over de geblesseerden Soufyan Ahannach en Mark Veenhoven. Centrale verdediger Jeffrey Chabot is inzetbaar, maar bij een gele kaart geschorst voor het duel in de laatste speelronde, wanneer Heracles Almelo op bezoek komt. Dat Van Bronckhorst wel eens wat wisselingen door kan gaan voeren, zegt Advocaat overigens niets. ‘We hebben tegen Willem II (1-5, red.) gezien dat de B-ploeg van Feyenoord ook een wedstrijd kan winnen.’

Visie van de trainers
Waar Feyenoord de Rotterdamse derby na de bekerwinst relaxed tegemoet kan zien, staat er voor de stadsgenoot met de strijd tegen degradatie juist veel op het spel. ‘Als Rotterdammer hoop ik dat Sparta in de Eredivisie blijft’, zei Van Bronckhorst daarover. ‘Maar voor ons is het zondag de laatste thuiswedstrijd en die willen we winnen.’

‘We moeten ons in een ander stadion ook laten gelden’, zei Advocaat vrijdag op zijn beurt op de persconferentie. ‘Thuis doen we het goed, maar uit niet. Daar moet verandering in komen. Het moet beter dan tegen Vitesse (7-0 nederlaag, red.), maar feit is dat we in uitduels te weinig brengen. We moeten op een andere manier spelen. Feyenoord heeft na de winterstop thuis weinig verloren, dat maakt het niet makkelijker.’

Vorm
Feyenoord won zelfs de laatste zes competitiewedstrijden. In competitieverband scoorde het team van Van Bronckhorst in de laatste vijf Eredivisieduels steeds zelfs minimaal drie keer: PEC Zwolle (u, 3-4), Excelsior (t, 5-0), FC Twente (u, 1-3), FC Utrecht (t, 3-1) en Willem II (u, 1-5). Afgelopen zondag werd de dertiende KNVB Beker in de prijzenkast bijgezet. In de finale werd AZ met liefst 0-3 verslagen in De Kuip.

Sparta Rotterdam won vijf van de laatste twaalf Eredivisieduels, maar won ook maar één van de zestien uitduels dit competitieseizoen. Door de goede recente resultaten kan de ploeg van hoofdcoach Dick Advocaat directe degradatie zondag ontlopen bij een eigen overwinning, een gelijkspel in combinatie met een gelijkspel óf nederlaag van FC Twente of een nederlaag van FC Twente.

Historie
Feyenoord en Sparta Rotterdam ontmoeten elkaar zondag voor de 106de keer in Eredivisieverband. Feyenoord won de stadsderby 64 keer. Achttien keer zegevierden De Kasteelheren en 23 keer eindigde de ontmoeting in een gelijkspel. De laatste competitienederlaag van Feyenoord in eigen huis tegen Sparta dateert alweer uit het jaar 2000, toen de Spangenaren met 1-2 wonnen. Sindsdien won Feyenoord alle acht thuisduels met Sparta in de Eredivisie.

Feyenoord – Sparta Rotterdam
Zondag 29 april om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Higler

Laatste ontmoetingen
Thuis
04/12/2016 Feyenoord – Sparta Rotterdam 6-1
14/04/2010 Feyenoord – Sparta Rotterdam 3-0
04/02/2009 Feyenoord – Sparta Rotterdam 1-0
26/12/2007 Feyenoord – Sparta Rotterdam 2-0
23/12/2006 Feyenoord – Sparta Rotterdam 3-2

Uit
17/12/2017 Sparta Rotterdam – Feyenoord 0-7
05/03/2017 Sparta Rotterdam – Feyenoord 1-0
18/10/2009 Sparta Rotterdam – Feyenoord 2-1
29/10/2008 Sparta Rotterdam – Feyenoord 2-1
23/03/2008 Sparta Rotterdam – Feyenoord 3-2

Lees meer over
Steven Berghuis Renato Tapia
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties