Feyenoord Onder 19 recht rug met overwinning op AZ

Feyenoord Onder 19 weet weer wat winnen is. Het hoogste jeugdteam van Feyenoord Academy, dat de afgelopen weken punten verspeelde tegen de leeftijdsgenoten van PSV (3-0) en ADO Den Haag (2-2), versloeg zaterdag AZ Onder 19 op Varkenoord met 1-0.

Feyenoord bovenliggende partij
Feyenoord Onder 19 zette vanaf de eerste minuut goed druk. Toch kwam het eerste gevaar van de wedstrijd vanaf de kant van de bezoekers. Vanuit een vrije trap zat de lat een treffer van AZ Onder 19 in de weg. Het betekende een vroege wake-up call voor Feyenoord Onder 19, dat vervolgens op jacht ging naar de openingstreffer.

Lutsharel Geertruida had die als eerste op zijn schoen. De verdediger, die zaterdag op het middenveld speelde, kreeg de bal na een goede actie aangespeeld van Rodey Huijgen maar schoot over. Noah Lewis kwam enkele minuten later wél tot scoren. Vanuit een hoekschop verschalkte de alerte verdediger doelman Jasper Schendelaar met een goede kopbal: 1-0.

De bezoekers uit Noord-Holland kregen moeilijk grip op het spel van Feyenoord Onder 19, waardoor hun taken vooral beperkt bleven tot verdedigen. AZ Onder 19 probeerde via de counter gevaarlijk te worden. Dat leek zo'n tien minuten voor het rustsignaal ook te gebeuren. Boyd Reith maakte de aanval echter op knappe wijze onschadelijk.

Ander spelbeeld na rust
In de tweede helft veranderde het speelbeeld licht. AZ Onder 19 toonde meer initiatief en kwam daardoor beter aan voetballen toe. Feyenoord Onder 19-doelman Jordie van Leeuwen voorkwam na ruim vijftig minuten dat de 1-1 op het scorebord kwam. De doelman bokste een vrije trap knap weg.

Achraf El Bouchataoui, bij afwezigheid van Jordy Wehrmann aanvoerder van het Onder 19-team van Feyenoord Academy, had later de 2-0 op zijn schoen. De middenvelder kreeg de bal aangespeeld na een goede actie van Wouter Burger. Het geplaatste schot van El Bouchataoui ging echter rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Ook in de slotfase van het duel kregen de talenten van Feyenoord kansen om de score te verdubbelen. De vijandelijke doelman zat tot twee keer toe een treffer van invaller Ridouan Kasrioui in de weg. Ook de bezoekers kwamen er een aantal keer nog goed uit, maar Van Leeuwen hield zijn doel schoon waardoor het team met de overwinning aan de haal ging.

Scholten: ‘Goede overwinning’
Trainer Arnold Scholten sprak na afloop van de wedstrijd van ‘een goede overwinning’. ‘We hebben veel kansen gehad en achterin en op het middenveld stond het goed’, sprak hij. ‘Uit de kansen die we kregen, hadden we wel vaker moeten scoren. Dat deden we niet, waardoor het tot het einde spannend bleef. Gelukkig kwamen zij niet tot scoren.'

Door de overwinning blijft Feyenoord derde in de Kampioenscompetitie. De achterstand op koploper Ajax Onder 19 en nummer twee PSV Onder 19 bedraagt respectievelijk elf en twaalf punten, waardoor de derde plaats de hoogst haalbare eindklassering lijkt. Het team zit nog wel in het bekertoernooi, daarin speelt het op dinsdag 8 mei tegen sc Heerenveen Onder 19 in de halve finales.

Feyenoord Onder 19 - AZ Onder 19 1-0 (1-0)