Onderzoek wijst uit: Feyenoord niet in DNA, wel in opvoeding

Onderzoek wijst uit: Feyenoord niet in DNA, wel in opvoeding

Zit de liefde voor Feyenoord in het bloed van de supporters? Bestaat er een ‘Feyenoord-gen’? Op die vragen werd de afgelopen maanden een antwoord gezocht tijdens het Grote Feyenoord DNA-onderzoek, dat werd gehouden op initiatief van Feyenoords strategisch partner Opel. De uitkomst is inmiddels bekend en het Grote Feyenoord DNA-onderzoek wijst uit: Feyenoord zit niet in je DNA, maar opvoeding, omgeving en vrienden zorgen ervoor dat iemand Feyenoord-supporter wordt.

Uniek onderzoek
Feyenoord is de eerste voetbalclub ter wereld waarbij DNA-onderzoek is gedaan onder de eigen supporters. Het DNA-onderzoek, dat door onderzoeksbureau Omnigen werd verricht, werd gedaan onder 168 respondenten die zijn geselecteerd uit meer dan 5.000 supporters die bereid waren wangslijm af te staan. Biowetenschapper Berry Kriesels heeft geen bewijs kunnen vinden voor de veronderstelling dat Feyenoord in je DNA kan zitten. Iets waar menig Feyenoord-supporter wel in geloofde.

Toch is er volgens Omnigen wel een wetenschappelijke uitleg voor de hartgrondige liefde voor Feyenoord, vervat in de term ‘Nature versus Nurture’. Deze uitleg onderschrijft dat de liefde voor Feyenoord met de paplepel wordt ingegoten. Het zijn ouders, omgeving en vrienden die er in de opvoeding voor zorgen dat de liefde voor Feyenoord wordt ontwikkeld.

De Kramer: ‘Feyenoord voelt als een familie’
Sander de Kramer ging op bezoek bij verschillende Feyenoorders en is onder de indruk van de intensiteit van het Feyenoord-gevoel. ‘Feyenoord voelt als een familie, zo sterk is de verbondenheid’, weet de presentator nu. ‘Verder is het opvallend dat ook De Kuip een versterkend, magisch effect heeft op dat gevoel. Twee supporters uit Delfzijl die meededen aan het onderzoek krijgen al twintig jaar lang vlinders in hun buik van het idee dat ze weer naar dat stadion mogen.’

Documentaire woensdag te zien
Feyenoord-DNA of niet, feit is dat er van dit unieke onderzoek een speciale documentaire is gemaakt, getiteld ‘Het Feyenoord-DNA’. Feyenoord-supporter Sander de Kramer begeleidde het onderzoek en brengt het op een prachtige manier in beeld. Zo komen onder meer het verloop van het onderzoek en verhalen van ras-Feyenoorders zoals Jan Boskamp en Joop van Daele aan bod in de documentaire.

De film gaat op woensdagavond 11 april in première tijdens de openingsavond van het SportFilmFestival in Rotterdam (SFFR). Alle Feyenoord-supporters en andere geïnteresseerden kunnen de documentaire diezelfde avond vanaf 22:00 uur bekijken op www.opel.nl/feyenoord.

In de videospeler kun je een teaser bekijken van ‘Het Feyenoord-DNA’.

Lees meer over
Michiel Kramer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties