MATCHDAY! Feyenoord - AZ

MATCHDAY! Feyenoord - AZ

Feyenoord wil komende zondag drie punten inlopen op nummer drie AZ. Beide bekerfinalisten sluiten speelronde 27 af in De Kuip (aanvang 16:45 uur). Beide ploegen ontmoeten elkaar voor de tweede keer dit seizoen. Eerder deze voetbaljaargang was Feyenoord in het AFAS Stadion met 0-4 te sterk voor de formatie van trainer John van den Brom. Steven Berghuis (2), Sam Larsson en Tonny Vilhena zorgden op zondag 1 oktober 2017 voor de doelpunten.

Teamnieuws
Giovanni van Bronckhorst verwacht zondag een beroep te kunnen doen op Robin van Persie. De aanvaller had een ontstoken teen, maar de infectie is inmiddels verwijderd. Van Bronckhorst kan sowieso weer een beroep doen op Jan-Arie van der Heijden. De verdediger komt terug van een wedstrijd schorsing. Sam Larsson trainde vrijdag een klein gedeelte mee met de groep, maar het is nog onbekend wanneer de Zweedse buitenspeler weer wedstrijdfit en inzetbaar is.

Van den Brom kreeg afgelopen week bijna alleen maar goed nieuws te horen. Zo werden Guus Til, Wout Weghorst en Marco Bizot door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal en bleek de blessure van smaakmaker Alireza Jahanbakhsh minder erg dan verwacht. De hoofdcoach van AZ mist enkel de langdurig geblesseerden, onder wie Feyenoord-huurling Marko Vejinovic.

Visie van de trainers
Van Bronckhorst wil zondag strijd en passie zien bij zijn eigen ploeg. ‘Dat is waar we voor staan’, stelde de hoofdtrainer. ‘We moeten strijden voor de overwinning, de tegenstander het gevoel geven dat er niets te halen is in De Kuip. We zitten in de laatste fase van de competitie. Er komt een bekerfinale aan en daar werken we naartoe.’

‘We hebben enorm veel vertrouwen’, zei Van den Brom deze week op het clubkanaal van AZ. ‘De serie goede resultaten is lang. We kunnen ook knokken om een wedstrijd eruit te slepen. Dat hebben we afgelopen weekend tegen Excelsior (1-2, red.) laten zien. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit die we als team iedere wedstrijd kunnen leveren. Feyenoord zal getergd zijn na twee nederlagen. Maar wij zijn dat ook. Wij weten ook wat het belang van een wedstrijd als deze is.’

Vorm
Feyenoord presteert vooralsnog wisselvallig in de tweede seizoenhelft. De finale van de TOTO KNVB Beker werd bereikt na een 3-0 overwinning op Willem II in de halve finales, maar daarna werd met 2-1 verloren van NAC Breda. Eerder bleken onder meer Vitesse en PSV te sterk in de competitie, nadat de ploeg FC Groningen en Heracles Almelo had verslagen.

Het gaat AZ voor de wind in de competitie. De Alkmaarders verloren dit kalenderjaar zelfs nog geen officiële wedstrijd. De ploeg bereikte de finale om de TOTO KNVB Beker door FC Twente in de halve eindstrijd met 4-0 te verslaan en bezet in de competitie de derde plaats, met veertien punten voorsprong op Feyenoord.

Historie
Feyenoord verloor slechts één van de laatste twaalf Eredivisieduels met AZ. De 4-2 nederlaag in Alkmaar op 24 januari 2016 was de enige verliespartij: W8-G3-V1. AZ wacht zelfs al zes uitduels met Feyenoord op een overwinning. Op 2 april 2011 wonnen de Alkmaarders voor het laatst in competitieverband in De Kuip. Daarna won Feyenoord vier keer en werd er twee keer gelijkgespeeld.

Feyenoord – AZ
Zondag 11 maart om 16:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Higler

Laatste ontmoetingen

Thuis
12/03/2017 Feyenoord – AZ 5-2
03/03/2016 Feyenoord – AZ 3-1 (TOTO KNVB Beker)
25/10/2015 Feyenoord – AZ 3-1
14/12/2014 Feyenoord – AZ 2-2
10/11/2013 Feyenoord – AZ 2-2

Uit
01/10/2017 AZ – Feyenoord 0-4
11/12/2016 AZ – Feyenoord 0-4
24/01/2016 AZ – Feyenoord 4-2
05/04/2015 AZ – Feyenoord 1-4
03/04/2014 AZ – Feyenoord 1-1

Lees meer over
Steven Berghuis
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties