Ochtendjournaal: Frivool Feyenoord schiet zichzelf in de voet

De Nederlandse pers schrijft graag over Feyenoord. Daags na het verlies tegen PSV (1-0) zet FR12.nl in de rubriek het Ochtendjournaal op een rijtje wat onderwerp van gesprek is in de landelijke ochtendkranten.

Volgens de Volkskrant was de topper van dit weekend vooral een pijnlijke illustratie van de belabberde staat van het Nederlands voetbal. Wat topclubs allemaal doen en laten hier te lande, is fascinerend en ergerlijk. Feyenoord is de morele winnaar van het ‘top-duel’, de eerste twintig minuten glorieerde de landskampioen in defensieve kwetsbaarheid en te weinig intensiviteit. Het gemis van topschutter Nicolai Jorgensen is groot, vervanger Michiel Kramer bewees meer dan eens niet geschikt te zijn voor het systeem dat Giovanni van Bronckhorst wil spelen. Eigenlijk speelde Feyenoord in de eerste helft al met tien man. Illustratief kwam dat ook ten uiting in de resterende 45 minuten van de wedstrijd. De Rotterdammers hebben meer mogelijkheden dan PSV en dat is in een niet zo grijs verleden weleens totaal anders geweest.

‘’Toch nog muziek in PSV’’, kopt de Telegraaf vandaag. Feyenoord begon aan het duel in Eindhoven zoals vooraf werd gevreesd: oververmoeid, gebrek aan concentratie en mentaal geknakt na een 4-0 nederlaag (City, red.) voor eigen publiek. Het bleek allemaal tussen de oren te zitten, de effectiviteit waar Feyenoord normaal om geroemd werd, was in Eindhoven verdwenen. Niettemin verklaarden verschillende PSV-ers al na de wedstrijd totaal niet het gevoel te hebben gehad dat de regerend landskampioen het numerieke ondertal had. Een nederlaag met perspectief zeiden verschillende spelers al na afloop. Met nota bene tien man ontstond er totale dominantie tegen een tegenstander die zo enorm wisselvallig is. Het uitvallen van Berghuis (rode kaart, red.) en vooral de wissel van Kramer was een godsgeschenk voor de kansen op een goed resultaat voor Feyenoord. Dynamisch voetbal en beweeglijke spelers zoals Boëtius in de punt van de aanval blijken het juiste antwoord te zijn voor lastige uitduels. Van Bronckhorst zal dit recept ongetwijfeld meenemen naar de resterende CL-wedstrijden.

De topper tussen PSV en Feyenoord was één grote mindgame. Er werden zoveel gezichten getoond tijdens de wedstrijd in Eindhoven, hierdoor bleef het tot het eindsignaal spannend. Een wedstrijd van de psyche, mentaal overeind blijven en mentaal door het ijs zakken. PSV-Feyenoord, een toonbeeld van een potje schaken, met uiteindelijk de winnaar van de beste openingszet. Het Algemeen Dagblad schrijft verder dat El Ahmadi de personificatie was van de wederopstanding van Feyenoord. Ook Amrabat kreeg de complimenten van de ochtendkrant. Vorig jaar de schlemiel, dit jaar de held van PSV: Jeroen Zoet. PSV won de wedstrijd doordat de rotsvaste keeper Feyenoord zeker twee, drie keer uitstekend van scoren afhield. Van Bronckhorst erkent dat Feyenoord van zichzelf heeft verloren door weer niet scherp te beginnen, maar is blij dat zijn team veerkracht toonde in de tweede helft.

Feyenoord leed zijn eerste nederlaag en kon leren dat het los van de inspanning in Europa dit seizoen in eigen land moeilijk zo voorspoedig kan gaan als in het kampioensjaar, met een ook toen al begrensde ploeg, schrijft Trouw. PSV won zonder ook zelf precies te weten hoe dat mogelijk was. Feyenoord was gemakzuchtig en slordig in de eerste helft, maar frivool en agressief in de tweede helft. De regerend landskampioen moest weer vanaf de tweede minuut in de achtervolging in één week tijd. Het is typerend voor de Rotterdammers dat er vooraf vooral in offensief opzicht aan de wedstrijd werd begonnen, zonder eerst defensief de zaken op orde te hebben. In de tombola kreeg Feyenoord na rust de kansen, PSV de punten. De Eindhovenaren konden werkelijk niets meer inbrengen met z’n elven, terwijl Feyenoord de kansen aaneenreeg. Feyenoord was met tien man de betere ploeg en verdiende minstens een gelijkspel, maar PSV was de gelukkigste zondagmiddag.