Feiten en statistieken over de stadsderby

Feiten en statistieken over de stadsderby

Feyenoord reist zondag van Rotterdam-Zuid naar Kralingen voor de eerste stadsderby van het seizoen 2017-2018. Een aantal feiten en statistieken over het aankomende Rotterdamse onderonsje tussen Excelsior en Feyenoord:

Nog nooit een gelijkspel
Het Van Donge & De Roo Stadion is zondag 20 augustus toneel van de 21ste editie van Excelsior – Feyenoord. Zestien keer keerde Feyenoord met drie punten terug naar Zuid, viermaal wonnen de Kralingers. Excelsior – Feyenoord eindigde dus nog nooit in een gelijkspel.

Pijnlijke laatste editie
In de laatste editie van de Rotterdamse derby voorkwam Excelsior dat Feyenoord zich tot landskampioen kroonde. Op zondag 7 mei 2017 werd het in de voorlaatste speelronde van de competitie 3-0 voor de thuisploeg, dankzij goals van Nigel Hasselbaink, Stanley Elbers en Ryan Koolwijk.

Regerend landskampioen
Omdat Feyenoord de landstitel vorig seizoen in de laatste speelronde alsnog veiligstelde, reist het zondag als regerend landskampioen af naar Kralingen. Excelsior won in de clubhistorie nog nooit van de regerend landskampioen (34 keer verlies, zes keer gelijk).

Doelpuntrijk
In de laatste vijf Eredivisiewedstrijden tussen Excelsior en Feyenoord vielen gemiddeld liefst 4,6 doelpunten. Dat aantal kwam mede tot stand door de doelpuntrijke zeges van de stadionclub in 2014-2015 (2-5) en 2015-2016 (2-4).

Laatste overwinning
De 2-4 op zaterdag 28 november 2015 was de meest recente overwinning van Feyenoord bij Excelsior. Michiel Kramer maakte die avond een hattrick, terwijl ook Dirk Kuyt trefzeker was.

Toornstra en Kramer
Behalve de drie goals in 2015 scoorde Kramer in zijn carrière nog tweemaal tegen Excelsior, terwijl ook Jens Toornstra al vijfmaal trefzeker was tegen de Kralingers. Voor beide spelers is dat meer dan tegen elke andere tegenstander.

Negen keer nummer negen?
Feyenoord heeft baat bij een doelpunt van Nicolai Jørgensen, zo blijkt uit de statistieken. Feyenoord won de laatste acht Eredivisiewedstrijden waarin de Deen scoorde, na het 3-3 gelijkspel bij FC Utrecht in november 2016. FC Utrecht-uit en sc Heerenveen-thuis (2-2) waren tevens de enige twee duels waarin Jørgensen scoorde en Feyenoord niet won.

Lees meer over
Jens Toornstra Dirk Kuyt Michiel Kramer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties