Ingezonden: Feyenoord, word maar lekker kampioen!

Ingezonden: Feyenoord, word maar lekker kampioen!

Die eerste keer naar De Kuip. Velen van ons zullen het zich nog voor de geest kunnen halen en anderen zijn het alweer vergeten. Of weten de uitslag al lang niet meer. Maar één ding weten we allemaal nog: degene die je meenam naar het stadion.

In mijn geval was dat mijn opa, samen met opa naar het stadion die allereerste keer. Gevulde koek met chocolademelk in de rust, gezang vanaf vak S. We zaten op vak U, want daar zat mijn opa altijd. Rij 12.

Mijn opa was van de generatie die een hoop successen mee mocht maken. In 1970 mee naar Milaan, de wedstrijd om de Wereldbeker en de UEFA Cup natuurlijk tegen dat Engelse 'Tuig', zoals mijn opa de supporters van Tottenham altijd noemde. Later, toen mijn opa al richting de 60 ging, moest hij toch toegeven er wel eens eentje een stomp op zijn muil te hebben verkocht toen ze in 1983 terugkeerden in De Kuip.

Mijn opa vond het maar niets, dat ik naast mijn seizoenkaart mee ging met uitwedstrijden. In het begin begreep ik niet zo goed waarom. Het uitvak: wat kan daar nu fout gaan? Mijn opa had gelijk, in het uitvak kan er niet zo heel veel fout gaan, nee. Daar buiten des te meer.

Vlak voordat mijn opa in oktober 2010 kwam te overlijden gaf hij mij zijn wedstrijdkaartje van de Europacup I finale tegen Celtic. Dat ik die met mijn leven moest bewaken omdat dat het mooiste was wat hij ooit had meegemaakt. Daarbij zat een foto van mijn opa en oma, al zo'n 35 jaar niet meer bij elkaar. Samen stonden ze achter de Europacup I met op de achtergrond een Feyenoord vlag. Mijn opa kijkt vol trots in de cup, alsof het het allermooiste is dat hij ooit heeft gezien.

Mijn oma kijkt vervolgens naar mijn opa met een moeilijke blik: 'zijn we zo zachtjes aan klaar hier?'. Waarom de fotograaf niet even om een blik in de lens vroeg zal altijd onduidelijk blijven. Maar dit was wel precies zoals mijn opa was: een Feyenoorder die zojuist het allermooiste ooit te zien krijgt. Naast de foto en het kaartje krijg ik nog een kampioen sjaal. De Feyenoord kampioen sjaal uit 1999. Die hadden we ooit samen gekocht, zegt hij, op de Coolsingel. Ik moest hem beloven deze te dragen 'tot we weer kampioen zijn'.

Een kleine twee weken later is mijn opa nog redelijk onverwachts overleden. Het voelde onwerkelijk, we hadden dat weekend daarvoor nog samen naar Feyenoord - FC Twente gekeken (0-1 voor FC Twente). Mijn opa had daarbij gezegd: 'Dit is wel het ultieme dieptepunt, vanaf nu kan het alleen maar beter gaan en ooit zullen wij weer kampioen worden'.

Vijf dagen later verloor Feyenoord met 10-0 in Eindhoven en was ik er echt klaar mee. Ergens was ik op dat moment blij dat mijn opa dat niet mee heeft hoeven maken, maar ergens weet ik dat hij het gezien heeft: een Feyenoorder ben je immers voor altijd. Drie dagen later, thuis tegen VVV Venlo, vertrok ik weer naar De Kuip, voor het eerst echt de Feyenoord kampioen sjaal om en het verhaal is bekend: Feyenoord won met 3-0 van VVV Venlo en De Kuip straalde als nooit tevoren. We namen dat seizoen nog sportief revanche door PSV de titel te ontnemen en dat werd gevierd als een absoluut hoogtepunt op dat moment.

Het is nu mei 2017. 6,5 jaar na dat absolute dieptepunt en Rotterdam staat aan de vooravond van een landskampioenschap. De eerste in 18 jaar. Mijn opa had gelijk: Feyenoord gaat weer kampioen worden. En ik heb tot nu toe al die tijd opa's Feyenoord sjaal gedragen, 'tot we weer kampioen zullen zijn'.

Ik vind het jammer dat mijn opa dit niet meer bewust mee kan maken, maar ergens weet ik, dat als zondag het laatste fluitsignaal geklonken heeft en Feyenoord die gouden kampioensschaal in handen gedrukt krijgt, ergens daarboven mijn opa een pilsje open trekt. Want Feyenoorder ben je voor altijd.

Feyenoord, word maar lekker kampioen!

Heb jij ook een mooie Feyenoord herinnering, ode aan een speler of eerbetoon aan de club? Stuur het in naar info@fr12.nl en wie weet lees je jouw stuk binnenkort terug op de site!

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties