MATCHDAY! Ajax - Feyenoord

MATCHDAY! Ajax - Feyenoord

Koploper Feyenoord kan zondag in een rechtstreekse confrontatie met achtervolger Ajax een grote stap zetten in de titelstrijd. Het gat tussen Ajax en Feyenoord op de ranglijst bedraagt in aanloop naar de 28ste speelronde zes punten. Feyenoord gaat voor de winst in Amsterdam, zo vertelden trainer en spelers in aanloop naar de Klassieker.

Teamnieuws
Eljero Elia is zondag voor het eerst weer beschikbaar, nadat hij wegens een blessure de afgelopen duels met AZ en sc Heerenveen aan zich voorbij moest laten gaan. Voor Terence Kongolo en Bilal Basaçikoglu komt het duel in Amsterdam te vroeg, beide spelers zijn niet op tijd fit. Tonny Vilhena werd afgelopen donderdag geschorst voor drie duels waarvan één voorwaardelijk en mist daardoor de Klassieker.

Bij Ajax is het meespelen van Kasper Dolberg twijfelachtig in verband met een liesblessure. Trainer Peter Bosz neemt zaterdag een beslissing over de inzetbaarheid van de Deense spits. ‘We gaan niet met hem gokken,’ zei Bosz vrijdag.

De kijk van de hoofdtrainers
Giovanni van Bronckhorst verwacht niet dat de Klassieker allesbeslissend zal zijn in de titelrace, maar volgens de trainer is het duidelijk dat zijn ploeg een grote stap kan zetten in Amsterdam. ‘Wij gaan voor de winst, er zit vertrouwen in de groep, dat is normaal als je staat waar je staat. Dat moet je uitstralen.’

Volgens Ajax-trainer Peter Bosz is de inzet van de wedstrijd tegen Feyenoord duidelijk: het kampioenschap. ‘Wij moeten winnen om in de race te blijven.'

Vorm
Na de 1-0 nederlaag tegen Sparta Rotterdam van begin maart richtte Feyenoord zich op met knappe overwinningen op AZ (5-2) en sc Heerenveen (1-2). Afgezien van de uitglijder op Het Kasteel wist Feyenoord alle competitiewedstrijden na de winterstop te winnen.

Ajax maakte in de afgelopen speelronde een dure misstap door op bezoek bij Excelsior te blijven steken op een 1-1 gelijkspel. Het was al de tweede remise in maart, nadat de Amsterdammers twee weken eerder tegen FC Groningen ook niet verder kwamen dan 1-1. De ploeg heeft daardoor nog maar twee punten voorsprong op PSV, terwijl het gat met Feyenoord is opgelopen naar zes punten.

Historie
In het zestigjarig bestaan van de Eredivisie stond de Klassieker elk seizoen op het programma. In aanloop naar het duel van zondag zijn de statistieken in het voordeel van de thuisploeg. Van de tot dusver zestig in Amsterdam gespeelde Klassiekers wist Ajax er 33 te winnen, terwijl Feyenoord elf keer de sterkste was. Vorig seizoen verloor Feyenoord ondanks een vroege goal van Jens Toornstra met 2-1 van Ajax.

Ajax – Feyenoord
Zondag 2 april om 14:30 uur in de Amsterdam Arena
Scheidsrechter: Kuipers

Laatste ontmoetingen

Uit
07/02/2016 Ajax – Feyenoord 2-1
25/01/2015 Ajax – Feyenoord 0-0
22/01/2014 Ajax – Feyenoord 3-1 (KNVB beker)
18/08/2013 Ajax – Feyenoord 2-1
20/01/2013 Ajax – Feyenoord 3-0

Thuis
23/10/2016 Feyenoord – Ajax 1-1
08/11/2015 Feyenoord – Ajax 1-1
28/10/2015 Feyenoord – Ajax 1-0 (KNVB beker)
21/09/2014 Feyenoord – Ajax 0-1
02/03/2014 Feyenoord – Ajax 1-2

Lees meer over
Jens Toornstra
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties