Middagjournaal: Feyenoord is mentaal onwrikbaar

Middagjournaal: Feyenoord is mentaal onwrikbaar

De Nederlandse pers schrijft graag over Feyenoord. Daags na de zege op FC Twente (0-2) zet FR12.nl in de rubriek het Middagjournaal op een rijtje wat onderwerp van gesprek is in de landelijke ochtendkranten.

Volgens de Volkskrant heeft Feyenoords mix van passie, klasse en geloof de toon gezet voor de zege op de tukkers. Individuele kwaliteiten en onversneden werklust gaan op gebalanceerde wijze hand in hand. De wijze waarop de Rotterdammers het geduld bewaarden getuigt van zelfvertrouwen. De concurrentie moet er moedeloos van worden dat Feyenoord er wéér in slaagt om de opgelegde druk te ontwijken en zelf te blijven doen wat het al vanaf speelronde 1 doet: winnen en koploper blijven. Het eerste doelpunt dat pas in de 75e minuut viel is exemplarisch voor de symbiose van kwaliteiten bij Feyenoord. De temperamentvolle Elia, die nu ook wekelijks zijn kwaliteiten toont op het veld, is weer beslissend met een assist. Eric Botteghin, de rots in de branding in de defensie van Feyenoord maakt alweer zijn derde doelpunt voor de Rotterdammers. Het zegt alles dat de Braziliaan nog nooit eerder zoveel doelpunten heeft gemaakt en het einde van de competitie nadert nog niet eens. Dat is het mooie van het huidige Feyenoord. Bepaalde kwaliteiten groeien meer en meer naar elkaar toe.

“Iedereen wordt gesloopt”, kopt de Telegraaf vandaag. Feyenoord draagt langzaam maar zeker het karakter van de coach, die als speler nooit uitspattingen kende, maar altijd voor de geleidelijke weg koos. Risico’s nemen hoor in de voetbalwereld, maar waarom daar naar op zoek gaan als je ook kunt leunen op je eigen kwaliteiten? Vooraf werd gevreesd voor de periode na de winterstop, de historie toont immers dat terechte wantrouwen aan, maar achteraf bleek die vrees ongegrond te zijn. Nul tegentreffers in vier Eredivisie-wedstrijden en twaalf punten. Dit Feyenoord breekt met zijn eigen traditie en niemand in Rotterdam die daarom maalt. Een zwaar programma ligt in het verschiet voor de Rotterdammers, maar het vertrouwen binnen de groep groeit met de wedstrijd en het is tot nu toe maar één ploeg gegeven geweest om dit Feyenoord te verslaan in de competitie. Op papier gevreesde tegenstanders krijgen nul op rekest. Feyenoord luistert naar niemand, het gaat zijn eigen gang en is van plan onverstoorbaar door te stomen richting de Coolsingel.

Het kan niet anders of de concurrentie begint inmiddels echt nerveus te worden van de koploper. Een bescheiden Feyenoord kan statistieken weerleggen die het toonbeeld zijn van een ware kampioen, schrijft Het Algemeen Dagblad. Als de rollen omgedraaid waren en Ajax zich in de situatie zou bevinden waarin Feyenoord zich momenteel bevindt, dan waren de festiviteiten in Amsterdam in volle gang. In Rotterdam blijft het motto tevens de lijfspreuk: geen woorden maar daden. Of met andere woorden: eerst zien, dan geloven. Dat is dan ook terecht als je naar het verleden kijkt. De Rotterdammers zijn stabieler dan ooit, leggen indrukwekkende cijfers af die al decennia niet meer zijn voorgekomen, maar nog steeds blijft het bij dagdromen. Het was dan ook typerend en bijna kunstzinnig om te zien dat Van Bronckhorst zo blij als een kind opsprong toen Jorgensen de 0-2 noteerde. Opluchting alom in de kleedkamer na de wedstrijd en tijd voor een feestje is er niet. Dit Feyenoord houdt het liever nog bij dromen, maar of het in een natte droom of een nachtmerrie eindigt is nog maar de vraag.

Feyenoord is mentaal onwrikbaar, ze zullen ongetwijfeld gaan beven en bibberen als de Coolsingel begint te naderen, maar passie en strijd voeren de boventoon, valt te lezen in Trouw. Een beginnende coach als 'Gio' blijft onderwijl aangenaam rustig. Geen zweem van gêne over wat in Nederland toch niet alom als de eerbaarste deugd wordt gezien. Vol blijven houden tot het eind en je bent moeilijk te verslaan. De terugkeer van El Ahmadi bleek niet eens een factor van gewicht, de Marokkaanse middenvelder was niet in topvorm en dus moest herschikking van de middenlinie er aan te pas komen. Met het loopvermogen van Toornstra wist FC Twente niet meer waar het het zoeken moest. Happend naar adem en biddend voor genade zochten de jongelingen van Rene Hake de kleedkamer op. Dit Feyenoord getuigt voorlopig van mentale onwrikbaarheid.

Lees meer over
Eric Botteghin Jens Toornstra
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties