Ochtendjournaal: De illusie van de aanstaande kampioen

Ochtendjournaal: De illusie van de aanstaande kampioen

De Nederlandse pers schrijft graag over Feyenoord. Daags na de thuiszege op Willem ll (1-0) zet FR12.nl in de rubriek het Ochtendjournaal op een rijtje wat het onderwerp van gesprek is in de landelijke ochtendkranten.

Volgens de Volkskrant heeft Feyenoord de zege op Willem ll vooral te danken aan de matchwinner van afgelopen zaterdag: Jens Toornstra. De Ter Aarder wisselt dit seizoen vaker van positie in de basis elf dan voorgaande jaren, maar blijft eveneens productief en belangrijk voor Feyenoord. Steunpilaar El Ahmadi wordt gemist, de invulling van het middenveld met Vilhena als vervanger voor El Ahmadi verloopt stroef. Kuyt en Toornstra vervullen hun links en rechtshalf positie zo goed mogelijk in, maar het is merkbaar dat het niet hun fijnste positie is. Feyenoord begint steeds meer scheurtjes te vertonen, het huis staat alleen nog doordat er een ijzersterk fundament is gebouwd. Het wordt weer eens tijd dat Feyenoord opvalt door de hogere winst-uitslagen in plaats van het hoge percentage aan balverlies.

“Toornstra houdt het hoofd koel”, kopt de Telegraaf vandaag. De euforie is bij Het Legioen niet meer te stoppen. Rotterdam en omstreken is hoogzwanger van een landstitel, de spelers begrijpen dat goed door de stand en gezien de uitslag tegen de Tilburgers wordt er veel geëist van hun ploeg. De supporters liepen, na een magere zege op middenmoter Willem ll, nog net niet teleurgesteld De Kuip uit. Maar Toornstra, de man die nog nooit kampioen is geworden en misschien nog wel meer naar een landstitel hunkert dan zijn eigen supporters, probeert zijn hoofd erbij te houden. Feyenoord blijft wel op zoek gaan naar meer doelpunten, dat bekrachtigt de honger van de ploeg naar meer succes na de gewonnen beker van vorig jaar.

De interviews zouden saai zijn, titelambities niet voldoende uitgesproken, en teveel spelers (inclusief coach Giovanni van Bronckhorst) waar wat meer durf en lef vanaf mag spatten in plaats van de mediacorrecte antwoorden. Als er een speler van Feyenoord is die daar maling aan heeft is het Elia wel. “Wij moeten kampioen worden. We moet op die Coolsingel staan straks”, geeft Elia aan in Het Algemeen Dagblad. De buitenspeler wint en verliest aan vertrouwen bij Het Legioen. Onnavolgbaar op bepaalde momenten waarbij je Elia dankbaar moet zijn dat hij je maar één keer passeert, of dan is de flamboyante aanvaller weer ogenschijnlijk laks en totaal onopvallend. De ploeg heeft een heel hecht collectief en dat is ook zo kenmerkend aan het huidige succes van de Rotterdammers. Tijd van zwijmelen op de beelden van het laatste kampioenschap is voorbij, tijd van zelf geschiedenis schrijven is gekomen.

Het nieuwe jaar is voor Feyenoord nog niet begonnen zoals het 2016 afsloot, productief en in de kampioensvorm, oordeelt Trouw. Het verwachtte spektakel tegen een houtje-touwtje-elftal als Willem ll bleef uit, enkele hoogstandjes waren te zien zaterdagavond. Alleen als je een hoop verbeeldingskracht hebt, zie je dit Feyenoord kampioen worden. Het spel is te plichtmatig en gespeend van elke bezieling of creativiteit. De hoop van Het Legioen sprong op toen het eerste doelpunt werd gemaakt, maar het bleef hierbij. Wellicht is het publiek en de media te verwend en verwachten we meer van Feyenoord, maar dat het erin zit voor de Rotterdammers hebben ze meerdere malen laten zien voor de winterstop. Het wordt tijd om hun club motto weer uit de kast te halen: “Geen woorden, maar daden.”

Lees meer over
Jens Toornstra Dirk Kuyt
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties