MATCHDAY! AZ - Feyenoord

MATCHDAY! AZ - Feyenoord

Voor de vijfde keer na een Europese wedstrijd staat voor Feyenoord een uitduel op het programma in de Eredivisie. Waar Feyenoord donderdag werd uitgeschakeld in de Europa League, daar boekte AZ juist succes. Door met 3-2 te winnen van Zenit Sint-Petersburg plaatsten de Alkmaarders zich wél voor de knock-outfase.

Teamnieuws
Feyenoord kwam op fysiek vlak ongeschonden uit de strijd met Fenerbahçe. Trainer Giovanni van Bronckhorst kan zondag beschikken over dezelfde spelers als donderdag. Voor Terence Kongolo komt het duel met AZ te vroeg. Hij sluit mogelijk volgende week weer aan bij de groep. Sven van Beek en Kenneth Vermeer komen voor de winterstop niet meer in actie.

De wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg kostte AZ veel kracht, zo gaf trainer John van den Brom vrijdag aan. ‘Maar als iedereen zaterdag fit op het trainingsveld staat, is de opstelling zondag hetzelfde,’ zegt hij op de website van de Alkmaarders. Ron Vlaar (kuit), Rens van Eijden (lies), Gino Coutinho (elleboog) en Jop van der Linden (heup) zijn er zondag in ieder geval niet bij.

De kijk van de hoofdtrainers
Volgens Van Bronckhorst moet zijn ploeg niet te lang blijven hangen in de teleurstelling die het verlies tegen Fenerbahçe met zich meebracht. ‘We moeten de wedstrijd van donderdag loslaten en er zondag weer met volle moed en volle kracht staan,’ zegt de coach in gesprek met Feyenoord TV.

‘Het gaat steeds beter lopen. We maken nu elf goals in de afgelopen drie wedstrijden. Dat zegt wel wat,’ aldus Van den Brom, die over Feyenoord het volgende zegt: ‘Ze zijn de koploper in de Eredivisie, maar tegen Fenerbahçe hebben ze natuurlijk wel een tik gehad. Daar willen ze zich zondag tegen ons voor revancheren.’

Vorm
Waar de laatste twee Europese wedstrijden de afgelopen weken verloren gingen, pakte Feyenoord uit de afgelopen drie competitieduels zeven punten. Daarin scoorde de ploeg bovendien twaalf keer, waardoor het op doelsaldo Ajax voorblijft op de ranglijst.

In Europa wist AZ dankzij twee overwinningen zich te verzekeren van overwintering, maar in de competitie komt de ploeg lastiger tot winst. Van de laatste vier duels speelden de Alkmaarders - die vijfde staan - er drie gelijk, tegen Ajax (2-2), Roda JC Kerkrade (1-1) en Excelsior (3-3). Heracles Almelo werd twee weken geleden in eigen stadion met 5-1 verslagen.

Historie
Van de 38 eerdere confrontaties in Alkmaar won Feyenoord er veertien. Evenzoveel edities eindigden in een gelijkspel, terwijl de thuisploeg tien keer de sterkste was. Ook het doelsaldo is in Rotterdams voordeel: 59-46.

AZ – Feyenoord
Zondag 11 december om 14:30 uur in het AFAS Stadion
Scheidsrechter: Kuipers

Laatste ontmoetingen

Uit
24/01/2016 AZ – Feyenoord 4-2
05/04/2015 AZ – Feyenoord 1-4
03/05/2014 AZ – Feyenoord 1-1
25/11/2012 AZ – Feyenoord 0-2
25/09/2011 AZ – Feyenoord 2-1

Thuis
03/03/2016 Feyenoord – AZ 3-1 (KNVB Beker)
25/10/2015 Feyenoord – AZ 3-1
14/12/2014 Feyenoord – AZ 2-2
10/11/2013 Feyenoord – AZ 2-2
10/02/2013 Feyenoord – AZ 3-1

Lees meer over
Kenneth Vermeer Sven van Beek
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties