Feyenoord helpt Nederland de weg naar boven te vinden op UEFA-lijst

Feyenoord helpt Nederland de weg naar boven te vinden op UEFA-lijst

De overwinning van Feyenoord gisteravond op Zorya Luhansk (1-0) is belangrijk geweest voor het Nederlands voetbal. Samen met PSV, AZ en Ajax moet de ploeg van Giovanni van Bronckhorst de Europese prestaties van de afgelopen jaren zien te verbeteren. Vooralsnog is Nederland op de goede weg. Het Europese seizoen is pas op de helft, maar er zijn nu al meer punten behaald door de Nederlandse clubs dan vier jaar geleden in Europa.

Samen met Ajax (2-2 tegen Celta de Vigo) haalde Feyenoord de Nederlandse punten binnen van deze week. Door de nederlagen van PSV (4-1 tegen Bayern München) en AZ (1-2 tegen Maccabi Tel Aviv) is het puntentotaal van deze week lager uitgevallen dan waar vooraf op werd gehoopt. Desondanks zijn er dit seizoen al 4.300 punten verzameld. In het seizoen 2012/2013 werden er door de clubs Ajax, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen, PSV, FC Twente en Vitesse slechts 4.214 punten bij elkaar gesprokkeld. Feyenoord heeft dit seizoen al 4.000 punten gehaald door de overwinningen op Manchester United en Zorya Luhansk. Feyenoord schommelt na de overwinning op Zorya Luhansk rond de 50e plek dit seizoen. De laatste vijf jaar meegerekend staat Feyenoord op de 93e plek.

De Nederlandse clubs hebben momenteel meer punten binnen gehaald dan clubs uit Oekraïne en Polen. Nederland moet echter kijken naar de twaalfde plek, de kampioen van de Eredivisie zal dan instromen in de groepsfase van de Champions League, waar het verschil met Zwitserland 4.612 punten is. Nederland liep wel iets in op Tsjechië, maar het verschil is alsnog aanzienlijk: 4.912 punten. De kans dat Nederland een of beide landen inhaalt is niet groot.

De consequenties voor het niet behalen van de twaalfde plek na dit seizoen is bekend. Als de Nederlandse clubs er niet in slagen om na dit Europese voetbalseizoen op de twaalfde plek te staan, dan zal de kampioen van de Eredivisie van het jaar 2017/2018 doorstromen in de voorronde van de Champions League.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties