''Ik maak me nog een beetje zorgen om het positiespel''

dinsdag 4 oktober 2016 15:32 39.161 keer bekeken 127 reacties Pro Shots

Nu de competitie bijna op een kwart is staan media steeds vaker stil bij een eventueel kampioenschap van Feyenoord. Fox Sports vergeleek de kampioenselftallen van 1993 en 1999 met de selectie van dit seizoen. John de Wolf, in 1993 landskampioen, en Bert Konterman, die dat kunststukje in 1999 herhaalde, werden naar hun mening gevraagd. Ze namen de linies een voor een onder de loep. 

Allereerst de keepers. De Wolf: “De Goeij pakte punten voor ons. Was het slot op de deur. Betrouwbaar en rustig en dat is Jones ook. Hij is meer dan een vervanger van Kenneth Vermeer.” Konterman: “Dudek was een talent en zat in de opbouwfase, terwijl Jones ervarener is. Die is betrouwbaar en straalt vertrouwen uit naar het team. Jerzy was soms wat springerig en onzeker, had weleens misverstandjes met voorzetten.” 

De huidige verdedigers tonen behoorlijk wat overeenkomsten met de verdedigers uit de kampioenselftallen.  De Wolf: “Karsdorp is jong en aanvallend, net als Van Gobbel. De voorzet van Karsdorp is wel wat beter. Verdedigend was Uli weer wat sterker, robuuster. Centraal stond ik met Metgod of Fraser. Botteghin staat prima zijn mannetje. Hij is, net zoals ik bij Metgod, de echte verdediger van de twee. Kopsterk ook." Konterman: “Wij waren ouder en ervarener. In het centrum is het qua samenstelling hetzelfde: Van der Heijden en Van Wonderen als de spelers met de opbouwende, aanvallende kwaliteiten. En Botteghin en ikzelf als de echte verdedigers, die alles tegenhouden."

Vooral het middenveld van 1999 verschilde qua stijl heel erg met het huidige middenveld, terwijl er in 1993 veel overeenkomsten te vinden waren. De Wolf: “Scholten was de El Ahmadi van toen. Wij merkten pas hoe goed hij was, op het moment dat hij niet meedeed. Witschge was het brein met zijn techniek, steekpass en scorend vermogen. Het rendement van Vilhena zou nog wel wat beter kunnen worden. Mooie spelers allebei en alle twee niet te lui om extra werk te verzetten.”  Konterman: “Bosvelt en El Ahmadi zijn de dienende spelers, de rustbrengers. El Ahmadi is meer een box-to-box-speler geworden. Dat geldt eveneens voor Tonny, die vaker dribbelt: een ander type dan Paauwe en Van Gastel, die passende middenvelders waren. Tomasson en Kuijt zijn de hard werkende nummers tien. Tomasson zette zó vroeg druk, dat wij het als verdedigers heel makkelijk hadden. Dirk doet dat ook."

De aanval bestond bij de twee vorige kampioenschappen uit zeer kleurrijke spelers. De Wolf: “Blinker en Taument waren de parels waar tegenstanders rekening mee hielden. Eljero Elia past helemaal in dat rijtje. Berghuis is ook nog jong en Toornstra doet het goed, terwijl hij meer een middenvelder is. En dan Jozsef… creatief, beschikkend over veel voetbalgogme, maar geen harde werker. Jørgensen is dat juist wel en is een aanspeelpunt dat doelgericht is. Kan ook goed koppen. Daar was Joszef geen fan van.” Konterman: “Ik denk dat wij daar meer kwaliteit hadden. Ik vind Jørgensen niet verkeerd voor de Nederlandse competitie en hij doet het Europees ook wel aardig. Maar Cruz was fenomenaal. Kalou was ook verder dan Berghuis, Bilal en Toornstra."

Op de vraag of het Feyenoord dit seizoen gaat lukken om kampioen te worden waren de twee verdedigers eensgezind. De Wolf: " Het gaat er met de week leuker uitzien, al moet je jezelf niet rijk rekenen. Afgelopen weekend vond ik een belangrijke testcase, na een zwaar en verloren Europacupduel. Dat hebben ze mentaal goed gedaan." Konterman: “Het begint er nu echt op te lijken, ook omdat PSV weer punten heeft gemorst. Ajax is op de goede weg, maar is nog steeds zoekende. Feyenoord lijkt stabieler te worden, al maak ik me nog een beetje zorgen om het positiespel, het langer domineren.”

Gerelateerd nieuws
127 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 28 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73434 leden - Op dit moment zijn 377 mensen actief, waarvan 69 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved