Uitgelicht: Tegenstanders groepsfase Europa League

Uitgelicht: Tegenstanders groepsfase Europa League

Feyenoord werd vrijdagmiddag tijdens de loting voor de groepsfase van de Europa League ingedeeld in Groep A. Daarin neemt de ploeg van Giovanni van Bronckhorst het op tegen Manchester United, Fenerbahçe en Zorya Luhansk. Feyenoord.nl zet de belangrijkste informatie over de tegenstanders in de Europa League op een rij.

Manchester United
Met Manchester United treft Feyenoord een van de grootmachten in het mondiale voetbal. De club is drievoudig winnaar van de Champions League en kroonde zich al twintig keer tot kampioen van de Premier League. Manchester United eindigde afgelopen seizoen onder leiding van Louis van Gaal op de vijfde plaats in de competitie en plaatste zich daarmee direct voor de groepsfase van de Europa League.

Dit seizoen wordt Manchester United getraind door succescoach Jose Mourinho, die deze zomer de kans kreeg om fors te investeren in zijn selectie. Zo haalde hij Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Eric Bailly en Henrikh Mkhitaryan naar Old Trafford. Mourinho heeft dit seizoen bovendien de beschikking over de Nederlandse internationals Daley Blind en Memphis Depay.

Feyenoord en Manchester United troffen elkaar eerder in de groepsfase van de Champions League van 1997-1998. In beide duels was de Engelse topclub te sterk: 2-1 en 1-3. Van Bronckhorst verscheen in beide wedstrijden aan de aftrap.

Fenerbahçe
De ontmoetingen met Fenerbahçe worden voor Feyenoord een weerzien met Dick Advocaat, die vorig seizoen als adviseur aan de slag was in De Kuip, zijn assistent Mario Been en aanvaller Robin van Persie. Bovendien is het de club waar Dirk Kuyt tussen 2012 en 2015 uitgroeide tot een publiekslieveling.

Afgelopen seizoen eindigde Fenerbahçe op de tweede plaats in de Turkse Süper Lig, op vijf punten van kampioen Besiktas. De ploeg plaatste zich op die manier voor de derde kwalificatieronde van de Champions League, waarin AS Monaco over twee duels te sterk was. Vervolgens bereikte Fenerbahçe de groepsfase van de Europa League door Grasshoppers te verslaan in de play-off ronde.

Feyenoord speelde in het seizoen 2002-2003 in de voorronde van de Champions League tegen Fenerbahçe. Thuis won Feyenoord met 1-0 door een doelpunt van Pierre van Hooijdonk, die een jaar later de overstap maakte naar de Turkse topclub. Uit was Feyenoord met 0-2 te sterk, dankzij goals van Shinji Ono en Thomas Buffel.

Zorya Luhansk
Zorya Luhansk is op papier de minst sterke tegenstander in Groep A, al weet Feyenoord uit ervaring dat de ploeg niet onderschat mag worden. In het seizoen 2014-2015 was Feyenoord op de rand van uitschakeling tegen de club uit Oekraïne in de play-off ronde van de Europa League. Na een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd, kwam Zorya Luhansk in De Kuip na een 3-0 achterstand terug tot 3-3. Feyenoord won uiteindelijk alsnog dankzij een doelpunt in de slotminuut van Elvis Manu.

Zorya bezet na vijf gespeelde wedstrijden in de Oekraïense Premier League de derde plaats. Het afgelopen seizoen eindigde de ploeg van coach Yuriy Vernidub op de vierde plaats in de competitie en kwalificeerde zich direct voor de groepsfase voor de Europa League.

Lees meer over
Elvis Manu Dirk Kuyt
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties