Voorbeschouwing Feyenoord - Excelsior

Voorbeschouwing Feyenoord - Excelsior

Feyenoord hoopt zaterdagavond met een overwinning in de stadsderby tegen Excelsior de derde plaats in de Eredivisie steviger in handen te krijgen. Een zege op Excelsior zou voor Feyenoord de vijfde competitieoverwinning op rij betekenen. Achtervolgers AZ en FC Utrecht komen eveneens op zaterdagavond in actie.

Teamnieuws
Dirk Kuyt keert tegen Excelsior terug van een schorsing van één duel. Terence Kongolo is nog niet inzetbaar in verband met een hamstringblessure. Ook de langer geblesseerden Warner Hahn en Stef Gronsveld zijn nog niet beschikbaar.

De kijk van de hoofdtrainers
Giovanni van Bronckhorst is blij dat hij tegen Excelsior een vrijwel volledig fitte selectie tot zijn beschikking heeft. ‘Voor een trainer is het prettig om keuzes te kunnen maken’, vertelde hij een dag voor de wedstrijd.

Excelsior-trainer Alfons Groenendijk kijkt uit naar de derby in De Kuip. 'Wij hebben nog zes wedstrijden om ons in veilige haven te spelen, dan moeten wij ze allemaal gebruiken om wat te halen. Ook bij Feyenoord. We spelen om een resultaat te pakken.'

Vorm
Feyenoord heeft een periode van mindere resultaten definitief achter zich gelaten met vier competitieoverwinningen op rij. Inclusief de gewonnen bekerwedstrijd tegen AZ en de benefietwedstrijd tegen Sparta Rotterdam staat de teller zelfs op zes gewonnen duels op rij.

Bij Excelsior is er de afgelopen periode een groot contrast tussen de thuis- en uitwedstrijden. In eigen huis werden de twee laatst gespeelde wedstrijden allebei gewonnen, maar op vreemde bodem bleef de ploeg al drie keer op rij met lege handen.

Historie
Feyenoord speelde achttien keer eerder een thuiswedstrijd tegen Excelsior in de Eredivisie en kwam zestien keer als winnaar uit de strijd. Excelsior wist slechts eenmaal in de historie van de Eredivisie een uitwedstrijd te winnen van Feyenoord. Vorig seizoen stond de club uit Kralingen bij rust nog met 0-2 voor tegen Feyenoord, maar dankzij een sterke tweede helft bleven de punten toch in De Kuip: 3-2.

De tegenstander
Excelsior heeft tijdens de laatste zes Eredivisieduels van het seizoen de veilige vijftiende plaats in het vizier. Rechtstreekse degradatie lijkt al zo goed als afgewend door de Kralingse club, waar nog altijd veel oud-Feyenoorders werkzaam zijn.

Zes wedstrijden voor het einde van het seizoen is Excelsior met Willem II verwikkeld in een strijd om de vijftiende plaats, waarmee promotie- en degradatiewedstrijden met ploegen uit de Jupiler League voorkomen zouden worden. De Kralingers (16de) en Tilburgers (15de) hebben allebei 25 punten, waarbij Willem II over het beste doelsaldo beschikt.

Tijdens de vorige speelronde van de Eredivisie ging Excelsior met 2-1 onderuit bij FC Utrecht. Coach Alfons Groenendijk was na afloop niet te spreken over het optreden van zijn ploeg: ‘We komen op 1-0 en dan zie ik allemaal balletjes met buitenkant voet en dingen die in Circus Boltini thuishoren. Wij gaan dan overdrijven en daarmee help je een tegenstander. Wij moeten gewoon normaal blijven doen.’

Oud-Feyenoorder en winnaar van de UEFA Cup in 2002 Ferry de Haan is sinds een aantal jaar algemeen directeur van Excelsior: ‘Voor ons telt maar één ding: handhaving in de Eredivisie’, zo vertelde hij in de meest recente editie van Feyenoord Magazine. ‘Dat is heel belangrijk voor de toekomst van de club. Ik moet er niet aan denken om volgend seizoen naar FC Oss te rijden.’

De Haan is een van de vele oud-Feyenoorders die tegenwoordig werkzaam zijn in Kralingen. Met André Hoekstra en Rob van Dijk heeft Excelsior twee voormalig spelers van Feyenoord in de technische staf. Ook middenvelders Luigi Bruins en Adil Auassar keren zaterdagavond terug op vertrouwd terrein, want beide spelers droegen eerder in hun carrière het shirt van Feyenoord.

Feyenoord – Excelsior
Zaterdag 2 april om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Liesveld

Laatste ontmoetingen

In De Kuip
22/02/2015 Feyenoord – Excelsior 3-2
14/04/2012 Feyenoord – Excelsior 3-0
12/12/2010 Feyenoord – Excelsior 1-0
20/10/2007 Feyenoord – Excelsior 1-0
24/09/2006 Feyenoord – Excelsior 1-0

Op Woudestein
28/11-2015 Excelsior – Feyenoord 2-4
06/12/2014 Excelsior – Feyenoord 2-5
05/08/2011 Excelsior – Feyenoord 0-2
15/08/2010 Excelsior – Feyenoord 3-2
18/01/2008 Excelsior – Feyenoord 2-1

Lees meer over
Dirk Kuyt Warner Hahn Stef Gronsveld
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties