Blokland: ''Feyenoord moet voor de titel gaan, klaar uit''

Blokland: ''Feyenoord moet voor de titel gaan, klaar uit''

Pim Blokland vindt het onzin dat Feyenoord niet uitspreekt dat het voor de landstitel moet gaan. Volgens het RvC-lid van de Rotterdamse club moet het vanzelfsprekend zijn dat Feyenoord om het kampioenschap speelt. “Wij zijn Feyenoord. Als er geen druk op ligt, waar ben je dan mee bezig? Feyenoord moet gewoon ieder jaar voor het kampioenschap gaan. Klaar uit,” zegt Blokland in gesprek met Peter Bonthuis in het radioprogramma Rijnmond Staat Stil op Radio Rijnmond.

“Het is een seizoen met vallen en opstaan. Tot de winterstop ging het goed qua punten. We hebben voor het eerst geïnvesteerd en hadden goede hoop dat we met dit elftal, dat toch wel bij elkaar gekocht is, tot het eind nog tot de kanshebbers op de titel zouden behoren,” vervolgt de geboren Rotterdammer, die met pijn in zijn hart zijn club heeft zien zwalken. “Ik ben lang ontevreden geweest. Records zijn meestal positief, maar nu hebben we qua resultaten een negatief record neergezet. Dat is echt niet leuk als Feyenoord-supporter. Ik heb slapeloze nachten gehad.”

Bij de supporters heerst eveneens ontevredenheid. Een groot deel eist dat er actie wordt ondernomen. “Laten we even de rust bewaren,” concludeert de ondernemer. “Ik ben geen voorstander van een schokeffect door bijvoorbeeld een trainer te ontslaan. Zoiets doe je in het bedrijfsleven ook niet. Laten we de rust bewaren en er goed over nadenken hoe we verder gaan om de stijgende lijn op het veld en in de organisatie te pakken. Zoiets doe je niet in één dag.”

Inkomsten

Om vooruit te gaan moet Feyenoord weer actief zijn in Europa, zo vindt Blokland. De club slaagde er afgelopen seizoen niet in zich te plaatsen voor één van de Europese competities. “Als je centen wil verdienen, dan moet je Europees voetbal spelen. Alhoewel we het dit seizoen goed gedaan hebben in de KNVB-beker. Die bedragen komen wel een beetje in de buurt van de Europa League. Maar als je een keer Champions League kan spelen, dan maak je pas echt grote stappen. Dat is een miljoenenbal en daar komt de Europa League nooit bij in de buurt,” gaat Blokland verder.

“Ook de jeugdopleiding is een grote bron van inkomsten geworden,” zegt de commissaris van Feyenoord bij de regionale zender. “Vanaf het moment dat ik bij Feyenoord binnenkwam heb ik gezegd: je mag nooit bezuinigen op de jeugdopleiding. Daar moet je meer geld aan uitgeven. Laten we eerlijk zijn, Nederland is een opleidingsland en we zullen nooit spitsen van 30 miljoen kunnen kopen. We leiden op om spelers te laten doorstromen en daarna te verkopen.”

“Het is wel de omgekeerde wereld dat we zonder geld goed hebben gepresteerd en nu met geld minder presteren.” Een situatie die zich op dit moment voordoet bij FC Twente, is volgens Blokland echter ondenkbaar bij Feyenoord. “We hebben alles keurig vast laten leggen. Martin van Geel en Eric Gudde weten exact wat ze te besteden hebben als iemand wordt verkocht. Feyenoord houdt zich daar perfect aan. Er is nooit een discussie geweest of dat zij meer uit wilden geven dan ze mochten.”

Topsportklimaat

Blokland heeft nog een aantal jaren te gaan in de Raad van Commissarissen van Feyenoord. Vorig jaar werd zijn termijn verlengd met vier jaar. Het boegbeeld van de Vrienden van Feyenoord heeft als doelstelling een topsportklimaat bij Feyenoord te creëren. Ook de ontwikkeling van een nieuw trainingscomplex hoort daarbij. “Je moet nu de weg oversteken vanaf de kleedkamer om te kunnen trainen en je kunt niet echt trainen zonder publiek. Het is eigenlijk allemaal net-niet. Ik ben wezen kijken bij Ronald Koeman in Southampton en daar komt nog geen muisje door.”

“Je wordt hier nog net niet lastig gevallen. Natuurlijk willen supporters een foto, maar Dirk Kuyt is twintig minuten later dan de rest in de kleedkamer. Iedereen hangt om hem heen. Dat hoort niet helemaal bij een topsportklimaat. Ik denk dat de een nieuw trainingscomplex daar een eerste aanzet toe is. Gelukkig gaat dat ook door,” vertelt Blokland, die ook betrokken is bij de ontwikkelingen rondom het stadion van Feyenoord. “Daarin moeten minimaal 60.000 mensen kunnen.”

“We willen graag meer dan alleen een stadion. De gebiedsontwikkeling moet erbij betrokken worden en dat is Feyenoord City. Met bijvoorbeeld een bioscoop, restaurant, reuzenrad, museum en het stadion moet het een beleving worden. Zo kan Feyenoord ook weer centjes genereren om mee te kunnen in de subtop van Europa. De top halen we nooit, maar je moet wel mee met een club als Benfica. Alles hangt af van de begroting,” aldus Blokland.

Lees meer over
Dirk Kuyt
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties