Feyenoord A1 zet na rust NEC/FC Oss A1 opzij

Feyenoord A1 heeft zaterdag in eigen huis met 2-0 gewonnen van NEC/FC Oss A1. De ploeg van trainer Marcel Koning blijft door de zege op koers voor een plek in de kampioenspoule, die na de winterstop van start gaat. Invallers Mäns Herrmann en Salih Anez tekenden in de tweede helft voor de doelpunten. Feyenoord A2 ontdeed zich op Varkenoord van Almere City FC A1: 1-0. Feyenoord B1 toonde tegen PSV B1 veerkracht door een 2-1 achterstand om te buigen in een 2-4 overwinning. De C1 en C2 van Feyenoord hadden eveneens succes tegen PSV door respectievelijk met 3-1 en 1-3 te winnen van de C1 en C2 van de Eindhovenaren. Feyenoord D1 liep tegen een nipte nederlaag op in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam D1: 1-2.

Invallers bezorgen Feyenoord A1 zege op NEC/FC Oss A1
Feyenoord A1 kan een plek in de kampioenspoule, die na de jaarwisseling met de beste acht teams van de Eredivisie van start gaat, nauwelijks meer ontgaan. Na de benauwde 3-4 zege een week geleden op FC Volendam A1, deden de Rotterdammers zaterdagmiddag In eigen huis opnieuw uitstekende zaken door met 2-0 van NEC/FC Oss A1 te winnen. Invallers Mäns Herrmann en Salih Anez tekenden in de tweede helft voor de doelpunten.

De ploeg van trainer Marcel Koning behoudt door de overwinning de tweede plaats en heeft met nog vier duels te gaan tot de winterstop een ruime marge van zeven punten opgebouwd ten opzichte van nummer 9 Vitesse. 'Dat we nu al zo goed als zeker een plek hebben afgedwongen, is zeker mooi meegenomen, maar met het oog op de rest van het seizoen zal het in z'n totaliteit wel beter moeten. Vooral qua veldspel en discipline valt er nog genoeg progressie te boeken', aldus Koning.

Twee weken geleden won het fysiek sterke NEC/FC Oss A1 thuis nog knap van koploper Ajax met 3-0. Feyenoord was dus gewaarschuwd en anticipeerde vanaf de eerste minuut goed op het spel van NEC. De Nijmegenaren hanteerden veelal de lange bal op hun kopsterke spits om kansen te creëren. Maar die kwamen er amper, doordat de Rotterdammers onder meer goed van het doel af verdedigden. Zelf was Feyenoord aanvallend gezien in de eindpass te slordig. 'We waren te frivool, wilden met hakjes de verdedigers uitspelen, maar in de eindpass moet je juist zakelijker zijn', zo zag Koning.

Na rust zakte het niveau in eerste instantie wat weg bij de Rotterdammers. Reden voor Koning om in te grijpen en liefst vijf keer te wisselen. En met succes. De thuisploeg ging zichtbaar beter draaien en beloonde zichzelf met twee treffers. Eerst kopte Herrmann Feyenoord in de 72ste minuut op voorsprong, na een afgemeten voorzet van Jordy den Hoedt. Een paar minuten later bepaalde Anez, die eveneens was ingevallen, de eindstand op 2-0. Koning: 'Het was echt een teamprestatie. Niets dan lof ook voor de wissels, die ons vandaag aan de overwinning hebben geholpen.'

Feyenoord A1 - NEC/FC Oss A1 2-0
72' 1-0 Mäns Herrmann
88' 2-0 Salih Anez

Opstelling Feyenoord A1: Velanas; Den Hoedt, Kingsale, Van der Meer, Absalem; Van Haaren (68' Korporaal), Hansson (65' Hermann), Hamer (68' Slabbekoorn); Fernandes (74' Bijl), Robertha (74' Anez) en El Hankouri.

Feyenoord A2 boekt belangrijke zege op Almere City A1
Feyenoord A2 heeft een belangrijke overwinning behaald in de strijd om een plek bij de eerste vier ploegen, door zaterdag op Varkenoord Almere City FC A1 met 1-0 te verslaan. Na de jaarwisseling speelt de top-4 van de Eerste Divisie verder in een nieuwe competitie met de nummers 9 tot en met 14 van de Eredivisie. Feyenoord A2 staat nu derde en heeft met nog drie wedstrijden te gaan tot de winterstop een voorsprong van vier punten op nummer 5 Zeeburgia A1. 'Dit is een cruciale zege, we liggen goed op koers', reageerde trainer Jan Gösgens dan ook tevreden.

Beide ploegen deden in de eerste helft niet voor elkaar onder, al kreeg Feyenoord wel de betere kansen. De Rotterdammers verzuimden echter te scoren, tot pal voor rust. Gösgens: 'Dean Guezen nam een corner, die door Robin Zwartjens bij de tweede paal werd teruggekopt in de mêlee van spelers. Ik weet niet wie, maar een van onze jongens kopte de bal vervolgens weer op doel en raakte daarbij op de doellijn de hand van een Almere-verdediger: rood en een penalty, die goed werd benut door Tarik Fagrach.'

Na rust moest Feyenoord het spel maken tegen een tienkoppig Almere City. 'En dat ging goed', zo zag Gösgens. 'We kregen mogelijkheden, maar de 2-0 bleef uit. En dan weet je dat je het in de laatste tien minuten toch nog lastig gaat krijgen, ook al speel je tegen tien man. Gelukkig hebben we de zege uiteindelijk over de streep kunnen trekken.'

Feyenoord A2 - Almere City FC A1 1-0
44' 1-0 Tarik Fagrach (strafschop)

Opstelling Feyenoord A2: Ten Hove; Elmensdorp, Sinteur, Zwartjens, Hempenius; Roffelsen, Smulder, Franse; Guezen (75' Bijl), Fagrach (77' De Jesus) en Roeleveld (80' De Sterke).

Feyenoord B1 toont karakter en verslaat PSV B1
Feyenoord B1 heeft zaterdag op knappe wijze gewonnen van PSV B1. Het elftal van trainer Cor Adriaanse kwam in de tweede helft op achterstand (2-1), maar toonde vervolgens veerkracht. Via doelpunten van Mohamed Choukoud (2x) en Tahith Chong wonnen de Rotterdammers alsnog met 2-4. 'Complimenten voor de inzet van mijn spelers', aldus Adriaanse, die weet dat zijn ploeg nu al verzekerd is van de kampioenspoule na de winterstop.

Feyenoord schoot op de Herdgang in Eindhoven werkelijk uit de startblokken. Al na drie minuten bediende Choukoud zijn teamgenoot Dylan Vente. Met een knappe kopbal liet de Feyenoord-topscorer de keeper van de gastheren kansloos: 0-1. PSV had in de daaropvolgende fase het meeste balbezit, maar tot grote kansen leidde dat niet.

In de tweede helft zakte Feyenoord terug. 'Ik vond ons in het eerste kwartier na rust te slap. Die gelijkmaker van PSV kwam voort uit een snelle omschakeling, nadat wij een vrije trap te laag hadden ingebracht’, aldus Adriaanse, die zijn ploeg niet veel later op achterstand zag komen. Een kopbal kon door Feyenoord-doelman Elber Evora in eerste instantie nog onschadelijk gemaakt worden, maar in de rebound sloegen de Eindhovenaren alsnog toe. Het was aan diezelfde Evora te danken dat het in die fase slechts 2-1 bleef.

Twintig minuten voor tijd kwamen de Rotterdammers terug in de wedstrijd. Adriaanse: 'Het leek wel alsof er iets gebeurde binnen mijn ploeg. We rechtten onze rug, wonnen de duels en lieten goed voetbal zien.' In de 73ste minuut leverde dat de gelijkmaker op via Choukoud, na een goede actie van Chong. Feyenoord-spits Vente was niet veel later dicht bij de 2-3, die uiteindelijk volgde via opnieuw Choukoud. In blessuretijd bekroonde Chong zijn optreden met de 2-4. Goed doorjagen van Vente leidde ertoe dat de doelman van PSV de bal in de voeten van Chong schoot. Van grote afstand plaatste hij de bal in het Eindhovense doel: 2-4. 'Ik ben zeer tevreden over de mentaliteit die ik vandaag bij de jongens heb gezien', besloot Adriaanse.

PSV B1 - Feyenoord B1 2-4
3' 0-1 Dylan Vente
49' 1-1
56' 2-1
73' 2-2 Mohamed Choukoud
79' 2-3 Mohamed Choukoud
91' 2-4 Tahith Chong

Opstelling Feyenoord B1: Evora; Reith, van Wetten (70' Kaptein), Blesgraaf, Malacia; Wehrmann, El Bouchataoui (65' Van Mullem), Choukoud; Reboe (65' Kubilinskas), Vente en Chong.

Feyenoord C1 wint topper tegen PSV C1
Na de 2-1 overwinning een week geleden op Ajax C1 heeft Feyenoord C1 opnieuw een fraaie zege geboekt. De ploeg van trainer Jeffrey Oost won zaterdagmiddag op Varkenoord de topper tegen PSV C1 met 3-1. Na negen van de 26 speelronden gaat Feyenoord fier aan kop in de Eredivisie met 23 punten, gevolgd door Vitesse C1 (19) en PSV C1 (18). 'We staan er erg goed voor en het is nu zaak dit vol te houden,' reageerde Oost opgetogen.

Feyenoord kende een sterk eerste kwartier, waarin het PSV nauwelijks ruimte gaf om te voetballen en zelf een aantal goede kansen creëerde. Daarvan werd er één benut na vijf minuten spelen. Crysencio Summerville miste niet op aangeven van Pepijn Doesburg: 1-0. 'Naarmate de eerste helft vorderde kreeg PSV echter een beetje de overhand', zo zag Oost. 'We gingen iets minder zuiver spelen en de gelijkmaker vlak voor rust was dan ook dik verdiend.'

Na de pauze nam Feyenoord het heft weer in handen. Waar de aanvallen van PSV in de omschakeling telkens rond het zestienmetergebied strandden, lukte het de thuisploeg wél om gevaarlijk te worden voor het doel van de tegenpartij. Na ruim een uur was het Marouan Azarkan die Feyenoord weer op voorsprong bracht. De aanvaller besloot een goede individuele actie met een indraaiend schot met rechts, dat op heerlijke wijze in de lange hoek belandde. Een paar minuten later besliste Wouter Burger het duel, na een assist van Denzell Hall.

Oost: 'We zijn echt groeiende. Dit was opnieuw een wedstrijd waarin iedereen het achterste van zijn tong moest laten zien en dat ook deed. Daar ben ik dan ook hartstikke tevreden over.'

Feyenoord C1 - PSV C1 3-1
5' 1-0 Crysencio Summerville
28' 1-1
61' 2-1 Marouan Azarkan
64' 3-1 Wouter Burger

Opstelling Feyenoord C1: Van den Berg; Hall, Hartman (56' Rustveld), Hoogenboom, Van Leeuwen; De Mooij, Burger, Gündüz (48' Bogarde); Summerville, Doesburg (43' El Karbachi) en Azarkan.

Blessure Zitman werpt schaduw over zege Feyenoord C2 op PSV C2
Feyenoord C2 heeft de topper tegen PSV C2 zaterdag overtuigend gewonnen. De ploeg van trainer Daniel van der Meulen had halverwege het verschil al gemaakt (0-2 bij rust) en kwam in de tweede helft nooit meer in de problemen: 1-3. Door de overwinning blijft Feyenoord C2 zonder puntenverlies, terwijl de Eindhovense thuisploeg voor het eerst punten verloor. De zware blessure van Sven Zitman, die door een tackle een dubbele beenbreuk opliep, wierp een grote schaduw over de zege van de Rotterdammers.

In de openingsfase kwam Feyenoord een aantal keren goed weg, omdat PSV sterk begon. Dat leidde tot kansen, maar doelpunten bleven uit. Na ruim een kwartier was het wel raak, maar in plaats van een Eindhovens doelpunt, openden de Rotterdammers de score. Jordy Axt speelde zich aan de zijkant goed vrij en zijn afgemeten voorzet werd door Stan Maas op fraaie wijze tot doelpunt gepromoveerd: 0-1.

Feyenoord was vanaf dat moment duidelijk de bovenliggende partij. 'We kregen grip op PSV en ik denk dat het terecht was dat we via Abdel Belarbi op 0-2 kwamen', vertelde Feyenoord-coach Van der Meulen. 'Dat was overigens een schitterende goal, want op snelheid en techniek liet hij een aantal PSV-spelers volledig kansloos.'

Al snel in de tweede helft gooide Feyenoord de wedstrijd definitief in het slot door een rake vrije trap, via de onderkant van de lat, van Aimé Omgba. Voorafgaand aan die goal werd een harde overtreding gemaakt op Zitman. Een bezoek aan het ziekenhuis leerde dat Zitman zijn been op twee plekken heeft gebroken. 'Daarom zijn we ook met een nare bijsmaak uit Eindhoven vertrokken', aldus Van der Meulen, die PSV in het restant van het duel nog wel zag scoren. 'De overwinning die we geboekt hebben was terecht, al kreeg PSV ook genoeg kansen.'

PSV C2 - Feyenoord C2 1-3
16' 0-1 Stan Maas
32' 0-2 Abdel Belarbi
45' 0-3 Aimé Omgba
59' 1-3

Opstelling Feyenoord C2: Sikanic; Kasius (60' Papendrecht), Van der Sloot, Brugman, Esajas (59' Deurloo); Naujoks, Omgba (60' Kramer), Valk (35' Zitman, 44' Van der Zeeuw); Maas, Axt (41' Cukur) en Belarbi.

Feyenoord D1 krijgt te weinig in stadsderby
Feyenoord D1 is in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam D1 tegen een nipte nederlaag opgelopen. De thuisploeg uit Rotterdam-Zuid had het betere van het spel, maar kwam alleen via invaller Corné van Houwelingen tot scoren. Bij een 1-1 stand, twee minuten voor het eindsignaal, produceerden de bezoekers de winnende treffer. 'Maar ik ben heel erg tevreden over wat ik vandaag gezien heb', aldus Feyenoord-coach Gaston Taument.

De eerste grote kans in het Rotterdamse onderonsje was voor Feyenoord. Tyrell Tearr kwam in scoringspositie, maar zijn inzet ging net voor het Sparta-doel langs. 'We moesten in de openingsfase even wennen aan het tempo van Sparta, maar al snel kwamen wij goed mee', zo zag Taument. 'Voetballend waren wij ook de beste ploeg, vond ik.'

Toch opende de uitploeg uit Rotterdam-West, die net als Feyenoord de duels niet schuwde, in de eerste helft de score. Taument: 'Achterin stonden we even niet goed en daar profiteerde Sparta goed van. Na die goal kregen zij ook een goede mogelijkheid op de 0-2, maar gelukkig pakte onze keeper Jaimy Kroesen die bal goed.'

Feyenoord begon het tweede deel van de wedstrijd goed. De gelijkmaker kon niet uitblijven en werd uiteindelijk gemaakt door Corné van Houwelingen, die de bal op aangeven van Timon Bol halfhoog in het Sparta-doel schoot. Feyenoorder Saladin Oulad M’hand leek niet veel later een vrije trap om te zetten in de 2-1, maar die poging werd op de doellijn onschadelijk gemaakt door een verdediger van de bezoekers. Vlak voor tijd greep Sparta alsnog de volle buit, nadat juist Feyenoord al een tijdje op zoek was geweest naar de 2-1. 'Heel erg zonde, want qua voetbal hadden we minimaal een gelijkspel verdiend', besloot Taument, die Kars van Veldhoven (geblesseerd) nog altijd miste.

Feyenoord D1 - Sparta Rotterdam D1 1-2
24' 0-1
49' 1-1 Corné van Houwelingen
58' 1-2

Opstelling Feyenoord D1: Kroesen; Jen Hong Li, Owusu, Baars (41' Hartjes), Rijnja; Oulad M'hand, Hokke, 't Zand (45' Roels); Bol, Tearr (55' El Massoudi) en Christoffel (41' Van Houwelingen).