Jong Feyenoord met tien man naar gelijkspel

Jong Feyenoord heeft maandagavond een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Jong SC Cambuur. Op een door hevige regenval uiterst moeilijk bespeelbaar veld op Varkenoord werd het 1-1. Ondanks een rode kaart voor Eljero Elia na ruim een half uur spelen kwam de ploeg van coach Patrick Lodewijks nog wel op voorsprong via Anass Achahbar, maar Xander Houtkoop trok de stand diep in de tweede helft gelijk.

Een dag na zijn flitsende entree in De Kuip en winnende doelpunt voor Feyenoord tegen Willem II, was Eljero Elia ook op Varkenoord onderwerp van gesprek. De aanleiding daarvoor was echter geen beslissende actie of treffer van de watervlugge aanvaller, maar een rode kaart. Scheidsrechter Stijn Berben stuurde hem acht minuten voor rust van het veld, met als gevolg dat Jong Feyenoord het duel met tien man moest vervolgen.

Dat ging de ploeg overigens goed af, want nog geen vijf minuten na het wegzenden van Elia was het raak. Anass Achahbar trok vanaf de rechterkant naar de as van het veld en liet vervolgens zien dat hij nog altijd over veel venijn in zijn linkerbeen beschikt. Zijn schot van een meter of twintig eindigde op schitterende wijze in de verre kruising en de kleine aanvaller oogstte daarmee applaus vanaf de tribunes.

Ook met de 1-0 op het scorebord kon de formatie van Lodewijks prima overweg met de ondertalsituatie. Waren voor rust de beste kansen nog voor de Friese bezoekers, in de tweede helft kwam het meeste gevaar voort uit een aantal goed uitgevoerde counters van Jong Feyenoord. Zo hadden Achahbar, Tonny Vilhena en invaller Nigel Robertha voor een veilige marge van twee doelpunten kunnen zorgen, alleen vonden zij doelman André Krul op hun weg.

Zo leek Jong Feyenoord met tien man op weg naar een stunt én de vierde achtereenvolgende overwinning, maar was daar na dik zeventig minuten uit het niets de gelijkmaker van Jong SC Cambuur. Xander Houtkoop liet de sterk keepende doelman Warner Hahn kansloos met een droge schuiver in de korte hoek, waardoor het eerste puntenverlies van de Rotterdammers van dit seizoen een feit was.

Jong Feyenoord – Jong SC Cambuur 1-1
40’ 1-0 Achahbar
71’ 1-1 Houtkoop

Scheidsrechter: Berben

Geel: Gustafson (Jong Feyenoord), El Baad (Jong SC Cambuur)

Rood: Elia (36’, Jong Feyenoord)

Jong Feyenoord: Hahn; Nieuwkoop, Van der Meer, Verdonk, Nelom; Schuurman, Gustafson, Vilhena; Achahbar (88’ Den Hoedt), Herrmann (46’ Robertha) en Elia.
Jong SC Cambuur: Krul; Schootstra, El Baad, Heerings, Janzen; Alvarenga, Barto, Byrne (55’ Van der Putten); Houtkoop, Berisha (80’ Van Warven) en Steblecki.