"Teamgenoten trainden mee met het eerste elftal, maar ik was geblesseerd"

dinsdag 12 mei 2015 19:18 44.413 keer bekeken 33 reacties Pro Shots Door: Dimitri Koopman

De veelgeprezen jeugdopleiding van Feyenoord brengt ieder jaar verschillende talenten voort. Niet elke jeugdspeler weet echter een basisplaats in het eerste te bemachtigen en sommigen vervolgen hun carrière elders. FR12.nl gaat iedere dinsdag in gesprek met deze voetballers. Deze week: Osama Rashid.

Osama Rashid (foto, links) speelde van 1999 tot 2011 in de jeugdopleiding van Feyenoord. De middenvelder, die ook uitkomt voor het nationale voetbalelftal van Irak, speelt momenteel bij Alphense Boys maar hoopt binnenkort terug te keren in het profvoetbal. In gesprek met FR12.nl kijkt de 23-jarige middenvelder terug op zijn tijd in de jeugd van Feyenoord, een oefenstage bij Werder Bremen en het Aziatisch kampioenschap met Irak. 

Via de talentendagen van Feyenoord kwam Rashid bij Feyenoord terecht. "In 1999 verhuisde ik met mijn gezin van Purmerend naar Rotterdam", begint hij. "Mijn oudste broer gaf mij toen op voor de talentendagen bij Feyenoord. Ik mocht daarna een keer meetrainen met mijn leeftijdsgenoten die al bij de club zaten en werd daarna aangenomen bij de amateurtak van de club. Een half jaar later maakte ik de overstap naar de proftak van Feyenoord en begon ik in bij de F-junioren.”

Rashid kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd bij de club. "Ik heb alle jeugdelftallen doorlopen en ben vaak kampioen geworden. Ik was bijna altijd basisspeler in de teams waarin ik speelde, dus ik kijk er met een goed gevoel op terug. We speelden ook veel mooie toernooien en bijzondere wedstrijden.”

"Ik wil niet zeggen dat mijn lichting niet-talentvol was, maar het viel wel mee. Er waren andere lichtingen die over meer talent beschikten dan mijn lichting. Vanaf de C’tjes veranderde dit echter en zag je dat wij ons beter gingen ontwikkelen. We speelden in die tijd ook met zes Feyenoorders in de basiself van Oranje onder 17 op het EK. Die lichtingen had zich goed ontwikkeld.”

Het kampioenschap in zijn tweede jaar als B-junior ziet Rashid als een gedenkwaardig moment uit zijn tijd bij de club. "Mijn beste jaar in de jeugd van Feyenoord was het tweede jaar als B-junior. We werden, onder trainer Cor Adriaanse, kampioen door de kampioenswedstrijd thuis tegen Ajax te winnen.”

Rashid na zijn contractondertekening bij Feyenoord met toenmalig technisch directeur Peter Bosz (Via Feyenoord.nl).

Op zestienjarige leeftijd tekende Rashid zijn eerste contract bij Feyenoord. "Het is bijzonder als je op jonge leeftijd een contract mag tekenen bij Feyenoord en ik was er erg trots op. Het gaf mij vertrouwen vanuit de club. Ik had veel opgegeven voor het voetballen en dan is het mooi als dit wordt beloond met een contract. Mijn vader bracht mij iedere dag naar de trainingen en was aanwezig bij alle wedstrijden, dus ook voor hem was het een bevestiging dat het alles waard was.”

Na twaalf jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord, vertrok de middenvelder in 2011 bij de club. "Ik trainde na de winterstop regelmatig mee met het eerste elftal van Excelsior en mijn contract liep in de aankomende zomer af. Ik verwachtte dat ik bij Excelsior gestald zou worden, maar dit ging niet door. Ik kreeg laat in het seizoen te horen dat het einde verhaal was bij Feyenoord en dat ik op zoek moest naar een andere club.”

Volgens Rashid bleef een doorbraak bij Feyenoord uit door een zware blessure. "Ik speelde op het EK met Oranje onder de 17 met pijnstillers omdat ik een onbekende blessure had. Later bleek ik een liesbreuk te hebben, maar door de pijnstillers was dit een dubbele liesbreuk geworden", stelt hij. "Ik was jong en wilde alle wedstrijden spelen, maar Feyenoord had bonje met de clubarts van het nationale team omdat hij het zover had laten komen. Na het EK heb ik nog zeker twee jaar last gehad van deze blessure. Jongens uit mijn lichting, zoals Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi, mochten meetrainen met het eerste elftal maar dat ging voor mij niet op omdat ik geblesseerd was. Ik weet zeker dat die blessure heeft meegespeeld in het feit dat ik het eerste elftal nooit heb gehaald.”

"Het was niet zo lastig om een nieuwe club te vinden. FC Den Bosch had interesse en ik wilde zekerheid dus ging meteen op het aanbod in. Misschien had ik meer geduld moeten hebben, maar dat is achteraf makkelijker gezegd. Ik denk dat het nu makkelijker is om een club te vinden als je vertrekt uit de jeugdopleiding van Feyenoord. De jeugdopleiding heeft naam gemaakt in Nederland en tegenwoordig vertrekken spelers vanuit de Feyenoord-jeugd naar clubs als PEC Zwolle of FC Utrecht."

Osama Rashid, als speler van FC Den Bosch, tijdens een oefenduel tegen RKC Waalwijk.

Rashid kijkt niet met een goed gevoel terug op zijn periode bij FC Den Bosch. "Ik heb dat seizoen weinig wedstrijden gespeeld in het eerst elftal van de club en moest iedere dag op en neer reizen. Bij FC Den Bosch raakte ik het plezier in voetballen een beetje kwijt. Ik tekende een contract voor één seizoen in Den Bosch, dus kon verder kijken."

"Via Wolfgang Sidka, de bondscoach van Irak, mocht ik in 2012 stage gaan lopen bij het tweede elftal van Weder Bremen, dat in de Derde Bundesliga uitkwam. Die stage verliep goed en ik kreeg een uitnodiging voor een vervolgstage die ook goed ging. Ik trainde zelfs mee met het eerste elftal van de club, met jongens als Eljero Elia en Marko Arnautović onder trainer Thomas Schaaf. Na die stageweek kreeg ik te horen dat ik een contract mocht tekenen bij de club en alles was geregeld. De overgang ging uiteindelijk niet door. Ik besloot mij toen te gaan richten op een studie en bij Excelsior Maassluis te gaan voetballen.”

Volgens de Duitse club zou Feyenoord een overgang van Rashid naar Werder Bremen gedwarsboomd hebben. "Werder Bremen zei dat Feyenoord een opleidingsvergoeding eiste als ik naar Werder Bremen zou gaan. De club had daar echter helemaal geen recht op omdat mijn contract in het laatste jaar niet verlengd werd. Volgens Werder Bremen was de eis van Feyenoord wel de exacte reden waardoor het niet doorging. 

Het was voor Rashid een lastige keuze om zijn voetballoopbaan aan de kant te zetten. "Ik ben er behoorlijk ziek van geweest”, geeft hij toe. "Ik heb er lang mee gezeten dat het contract bij Werder Bremen door mijn neus werd geboord. Het was moeilijk, maar ik heb toen besloten om een studie te gaan volgen en ik zou het later wel zien. Ik had het idee om ooit nog terug te keren in het profvoetbal, maar dat is uiteindelijk nog niet gebeurd.”

Osama Rashid als speler van eersteklasser Alphense Boys.

Rashid speelde dit jaar op het Aziatisch kampioenschap als international van Irak. "Het was een geweldige ervaring. Naast het tekenen van het contract bij Feyenoord en de finale met Oranje onder de 17, was dit het hoogtepunt uit mijn voetbalcarrière. Als team hebben we goed gepresteerd (vierde plaats, red.) en persoonlijk ging het goed. Ik heb redelijk veel minuten mogen spelen en stond in de halve finale tegen Zuid-Korea zelfs in de basisopstelling voor 70.000 toeschouwers. Op het moment zelf, besefte ik het nauwelijks, maar dit zal ik nooit vergeten en ik kan dit later tegen mijn kinderen vertellen.”

Na het toernooi gaf Rashid aan te hopen op een nieuwe kans in het profvoetbal. "Ik ben er momenteel druk mee bezig. Ik moet de keuze maken of ik bij een profclub ga spelen en school stop zet of dat ik verder ga hoe het nu is. Ik moet die keuze binnenkort maken, maar het liefste ga ik bij een betaald voetbalclub aan de slag en ik ben op een leeftijd aangekomen dat het moet gebeuren. Die club zal niet in Nederland zijn maar in het buitenland, maar namen van clubs hou ik nog even voor mezelf maar er is wel interesse.”

Ondanks dat een doorbraak bij Feyenoord uitbleef, is Rashid momenteel wel actief bij de Soccer Schools van de club. "Voor mijn studie Sportmarketing liep ik stage op het kantoor van de Feyenoord Soccer Schools. Ik heb die stage goed afgerond en kreeg een contract aangeboden op de marktetingafdeling én als trainer. Ik heb nu een aantal keer trainingen gegeven en het is hartstikke leuk om te doen. Ik heb ook de ambitie om na het voetbal, als trainer iets te gaan doen en andere jongens te helpen.”

Gerelateerd nieuws
33 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 15 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 72594 leden - Op dit moment zijn 738 mensen actief, waarvan 221 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved