Voorbeschouwing Feyenoord - ADO Den Haag

Voorbeschouwing Feyenoord - ADO Den Haag

Waar Fred Rutten normaal gesproken de door Feyenoord gespeelde wedstrijden binnen een dag terugkijkt, duurde dat in het geval van de Klassieker van afgelopen zondag wat langer. ‘Ik had er de energie even niet voor’, vertelde de trainer vrijdag in De Kuip, waarmee hij aangaf dat de teleurstelling over het doelpuntloze gelijkspel diep zat. ‘Het verwerken van deze wedstrijd heeft me wat meer tijd gekost dan normaal.’

Tegelijkertijd was ook de wedstrijd tegen Ajax er een bewijs van dat Feyenoord sterk uit de winterstop is gekomen, nadat eerder FC Twente in de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft werd verslagen. ‘We hebben de lijn die we voor de winterstop hebben ingezet kunnen doortrekken’, vertelde Rutten. ‘Het team maakt een goede ontwikkeling door. Die ontwikkeling willen we zondag tegen ADO Den Haag doortrekken.’

Feyenoord zal dat doen in de wetenschap dat na het gelijkspel van vorige week de titel zo goed als uit het zicht is. Rutten: ‘Onze doelstelling dit seizoen was om mee te strijden om het kampioenschap. In theorie is het gezien de punten die nog te halen zijn mogelijk om voor de titel te gaan, maar als je realistisch bent, wordt dat heel moeilijk. Dat heeft er ook mee te maken dat de eerste twee in de competitie dit seizoen veel meer punten pakken dan vorig jaar. Wij moeten nu de knop omdraaien en ervoor gaan om zo hoog mogelijk te eindigen. Dat kan alleen door ons telkens op de eerstvolgende wedstrijd te richten en die te winnen.’

Tegen ADO Den Haag kan Rutten nog geen beroep doen op Elvis Manu (lies). Verder treedt Feyenoord op volle sterke aan tegen de huidige nummer vijftien van de Eredivisie. ‘Ik zie ook weinig of geen aanleiding om alles om te gooien’, besloot Rutten.

De confrontaties tussen Feyenoord en ADO Den Haag staan de laatste jaren garant voor spektakel. Zo vielen er in de vier onderlinge duels van de afgelopen twee seizoenen liefst achttien doelpunten, een gemiddelde van meer dan vier goals per wedstrijd. In dat opzicht viel de eerdere ontmoeting van dit seizoen in het Kyocera Stadion wat tegen – Mitchell Te Vrede zorgde in blessuretijd voor een 0-1 eindstand – maar door de hevige strijd die beide ploegen leverden en de dertien kaarten die scheidsrechter Richard Liesveld uitdeelde viel er alsnog genoeg te beleven.

Wat verder is op te maken uit de wedstrijden die Feyenoord en ADO de voorbije jaren tegen elkaar speelden, is dat beide clubs in die confrontaties aan elkaar zijn gewaagd. Zo verloren de Rotterdammers de afgelopen drie seizoenen telkens minimaal een keer van ADO en gebeurde het in seizoen 2008-2009 voor het laatst dat Feyenoord zowel uit als thuis wist te winnen. De laatste vijfmaal dat Feyenoord de club uit de Hofstad versloeg, gebeurde dat slechts eenmaal met meer dan één doelpunt verschil (september 2013, uitslag 4-2).

Die cijfers bieden wellicht een welkome houvast voor ADO, dat verder weinig reden heeft om het bezoek aan De Kuip van zondag met vertrouwen tegemoet te zien, daarvoor zijn de resultaten van de afgelopen maanden te mager. De huidige positie op de ranglijst (vijftiende plaats) geeft wat dat betreft het beste aan hoe zorgwekkend de situatie is. Slechts een van de afgelopen negen competitieduels leverde een overwinning op voor de formatie van Henk Fraser, de voormalig Feyenoord-verdediger die komende maand precies een jaar aan het roer staat in Den Haag.

De statistieken van dit seizoen wijzen uit dat de problemen in Den Haag vooral voorin liggen. Slechts vier clubs in de Eredivisie troffen tot dusver minder vaak doel dan ADO (24 keer). Dat is opvallend, vanwege de aanwezigheid van mannen met scorend vermogen als Mike van Duinen, Roland Alberg en met name Michiel Kramer. Laatstgenoemde was tot dusver al elf keer trefzeker in de Eredivisie. Dat zegt iets over de ontwikkeling van de spits, maar ook iets over het gebrek aan productiviteit van de rest van het elftal. Wie de treffers van Kramer niet meerekent, komt uit op slechts dertien ADO-doelpunten in negentien competitieduels.

Hoe moeizaam ADO dit seizoen tot scoren komt, zo makkelijk wist het de afgelopen seizoenen het net te vinden in De Kuip. Zowel in het seizoen 2013-2014 als in het jaar ervoor moest Feyenoord twee goals toestaan, terwijl ADO in oktober 2011 zelfs met een 0-3 overwinning uit De Kuip vertrok. De statistieken en resultaten uit het verleden bieden ADO hoop op een nieuwe stunt in Rotterdam, waar bovendien moet worden afgerekend met een negatieve reeks. De ploeg van Fraser wist namelijk dit seizoen als enige Eredivisieclub nog geen uitwedstrijd te winnen.

Feyenoord – ADO Den Haag
Zondag 1 februari om 12.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vorige ontmoetingen

THUIS
29/09/2013: Feyenoord – ADO Den Haag 4-2
16/12/2012: Feyenoord – ADO Den Haag 3-2
02/10/2011: Feyenoord – ADO Den Haag 0-3
28/11/2010: Feyenoord – ADO Den Haag 2-1
21/02/2010: Feyenoord – ADO Den Haag 2-2

UIT
10/08/2014: ADO Den Haag – Feyenoord 0-1
25/01/2014: ADO Den Haag – Feyenoord 3-2
05/05/2013: ADO Den Haag – Feyenoord 2-0
22/04/2012: ADO Den Haag – Feyenoord 1-2
20/02/2011: ADO Den Haag – Feyenoord 2-2

Lees meer over
Elvis Manu
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties