"Ik vind hem de beste keeper van Nederland"

"Ik vind hem de beste keeper van Nederland"

Spraakmakend was zijn transfer van afgelopen zomer sowieso: een Ajacied die verkast naar Feyenoord. Maar buiten dat: was Kenneth Vermeer, die in Amsterdam op een zijspoor was geraakt, wel een meerwaarde voor de Rotterdammers, die in Erwin Mulder toch al een prima doelman hadden?

Voormalig Feyenoord-trainer Bert van Marwijk sprak in Studio Voetbal openlijk zijn twijfels uit. "Ik ken Mulder redelijk goed. Hij is een keeper met veel talent, al zijn er een paar punten waar hij nog aan kan werken. Hij zou zijn uitstraling wat moeten verbeteren en zich verbaal meer kunnen laten gelden."

"Van Vermeer begrijp ik het wel", voegde Van Marwijk eraan toe. "Hij heeft de kwaliteiten om op het hoogste Nederlandse niveau te spelen. Hij is spectaculairder dan Mulder. Maar keepers die vaak punten pakken, geven ook vaak punten weg."

De nieuwkomer kwam allesbehalve in een gespreid bedje. Bij zijn entree in de Kuip had Feyenoord slechts vier punten uit de eerste vier competitiewedstrijden gepeurd. Vermeer kende bovendien bepaald geen vliegende start met thuisnederlagen tegen Willem II en Ajax (!) en uitschakeling in de beker bij Go Ahead Eagles, al trof de sluitpost daarbij geen enkele blaam.

Pas na die tegenvallers begon het te lopen bij Feyenoord. En daarin had Vermeer wél een aandeel. Met zijn uitstraling, met de rust die hij in de ploeg bracht en natuurlijk met zijn reddingen. In de zeven competitieduels die volgden op het debacle in de beker, hoefde hij slechts één keer te vissen.

Dat leverde prompt heel andere geluiden op in Studio Voetbal dan begin september. Co Adriaanse prees Vermeer omzichtig. "Ik vind hem de beste keeper van Nederland. Ook beter dan Cillessen", trok hij zelfs de vergelijking met de doelman van Ajax en het Nederlands elftal.

Adriaanse: "Hij is een puntenpakker voor Feyenoord. Cambuur-uit redt hij ze, bij Vitesse ook twee keer, in de Europa League. Hij heeft nu al aantoonbaar punten gepakt voor Feyenoord. En het is goed voor het vertrouwen als je als team weet dat Kenneth daar staat. Hij is gewoon een hartstikke goede keeper. Het is natuurlijk lullig voor Erwin Mulder, maar hij is duidelijk beter."

Die reeks kwam echter het gemiddelde van Vermeer in de competitie niet ten goede. Mulder kreeg in het begin van het seizoen in vier confrontaties slechts drie keer de bal om de oren, een gemiddelde van 0,75. De twaalf wedstrijden van zijn opvolger leverden precies twaalf tegengoals op, een moyenne van precies één dus.

Tot die slechte reeks, moest Vermeer vier keer vissen in negen wedstrijden, een gemiddelde van 0,44. En daar willen Vermeer en zijn kornuiten weer naartoe. Eerst maar eens zondag de nul zien te houden bij NAC Breda. Het zou voor de Rotterdammers de negende 'clean sheet' van deze competitie betekenen, en voor Vermeer zijn zevende.

Uitgerekend kort daarop kwam de klad erin bij de Rotterdammers. Tegen Excelsior (5-2 uitwinst), AZ (2-2 in de Kuip) en koploper PSV (4-3 uitnederlaag) incasseerden de mannen van trainer Fred Rutten maar liefst acht doelpunten. Maar andermaal bleven verwijtende blikken richting Vermeer uit. Logisch, hij had met zijn ingrepen de ploeg juist voor nog grotere schade behoed.

Lees meer over
Kenneth Vermeer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties