Oranje met invaller Clasie naar ruime zege tegen Letland

Het Nederlands elftal heeft zijn tweede overwinning in de EK-kwalificatiereeks geboekt. In eigen huis werd Letland zondagavond in alle eenvoud verslagen (6-0) en bij rust stond er al een 3-0 stand op het scorebord. Oranje staat nu na vier speelronden op zeven punten in Groep A en dat zijn er twee minder dan de koplopers Tsjechië en IJsland. Die landen komen later op de avond echter nog in actie.

Nederland wilde een einde maken aan zijn negatieve serie, maar vooral het vege lijf van bondscoach Guus Hiddink redden. De Achterhoeker liet zijn toekomst afhangen van het resultaat van zondag en de oranjehemden begonnen in ieder geval zeer verdienstelijk. Ibrahim Afellay had immers al binnen twee minuten kunnen scoren met een schot tegen de paal, maar Robin van Persie, die samen met Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval stond, was na zes minuten wel trefzeker; de aanvaller kopte raak na een gerichte voorzet van Arjen Robben. Het thuisland speelde steevast op de vijandelijke helft en was in het eerste kwart tweemaal dicht bij de 2-0.

Robben mikte in het zijnet en doelman Aleksandrs Kolinko, die er op het EK van 2004 ook al bij was met Letland, bokste een pegel van Afellay uit zijn doel. De bezoekers hadden behoudens een kopballetje van Valerijs Sabala weinig te vertellen in de Amsterdam ArenA, het stadion waar Oranje nog nooit een kwalificatiewedstrijd verloor. Oranje bleef druk houden op de vijandelijke defensie en creerde ook enkele kansen, alvorens Robben er na 35 minuten 2-0 van maakte; hij dribbelde naar binnen en haalde met zijn vertrouwde linker doeltreffend uit. Even later was Robben dicht bij de 3-0, maar ditmaal stuitte hij op Kolinko.

Het duel werd in de eerste helft nog wel definitief op slot gegooid, want niet Robben, maar Huntelaar verzorgde de 3-0. Hij kwam bij de eerste paal voor zijn bewaker en prikte op aangeven van Afellay binnen. Een smet op de uitstekende helft was dat Daley Blind moest afhaken vanwege een blessure. Ook in de tweede helft was Nederland veelvuldig in balbezit en het wachten was op een vierde doelpunt. Bijna viel die in het doel van Jasper Cillessen, maar Arturs Zjuzins mikte in kansrijke positie voorlangs. Na een uur raakten Hiddink en consorten voor de tweede keer de paal: Robben mikte bij een vrije trap iets te hoog.

Oranje speelde na rust zeker niet zo dwingend als voor de verplichte onderbreking, maar er werd nog wel tweemaal gescoord. Jeffrey Bruma, die met Stefan de Vrij in het hart van de verdediging stond, mikte raak bij een hoekschop, nadat PSV-collega Memphis Depay eerder nog een goede mogelijkheid om zeep had geholpen. Even later verzorgde aanjager Robben met een droge knal de 5-0 en het slotakkoord was aan Huntelaar. Na de nederlagen tegen Italië, Tsjechië, IJsland en Mexico en slechts één zege - tegen Kazachstan - wist Oranje dus weer eens te winnen. Men sluit het interlandjaar 2014 dan ook af met een stuk minder chagrijn.