Rutten over nuttig oefenduel: 'Zoeken naar andere belasting'

Feyenoord heeft donderdagmiddag een besloten trainingswedstrijd afgewerkt. De ploeg van trainer Fred Rutten nam het op een zonnig Varkenoord op tegen FC Volendam en won met 2-0. De doelpunten kwamen van de voet van Elvis Manu (strafschop) en Jens Toornstra, die daarmee voor zijn eerste treffer in Feyenoord-shirt tekende.

Aan Rotterdamse zijde ontbraken Karim El Ahmadi, Tonny Vilhena, Jean-Paul Boёtius en Bilal Basaҫikoglu wegens interlandverplichtingen, terwijl Jordy Clasie en Terence Kongolo rust kregen. Ook Erwin Mulder kwam niet in actie. De doelman ondervindt na de uitwedstrijd in de competitie tegen FC Twente hinder van knieklachten, waardoor er op advies van de medische staf met hem geen risico werd genomen. Kenneth Vermeer verdedigde in zijn eerste officieuze wedstrijd als Feyenoorder de volledige negentig minuten het doel.

‘Tijdens een interlandperiode zoeken we naar een andere belasting voor de spelers dan alleen de trainingen’, legde Rutten na afloop uit. ‘Evenals afgelopen maandag bij de wedstrijd van de beloften heeft Colin Kazim-Richards opnieuw minuten gemaakt, terwijl ik bovendien de kans heb gekregen om Kenneth Vermeer en een aantal A-junioren aan het werk te zien. Daarom is dit voor ons zeer nuttig.’ De coach doelde met de jeugdspelers op Sem van der Pijl, Phebain James en Ali Ulusoy, die in de tweede helft hun opwachting maakten.

Rutten zag zijn ploeg op voorsprong komen door Elvis Manu. De aanvaller verzilverde een strafschop, die door scheidsrechter Richard Martens was toegekend na een overtreding op Ruben Schaken. De rechteraanvaller sneed na een sterke individuele actie het strafschopgebied in, waarna linksback Jermano Lo Fo Sang niets anders kon dan hem naar de grond te trekken.

De voorsprong werd zo’n twintig minuten voor tijd verdubbeld door Jens Toornstra, die het eindstation was van een prima Feyenoord-aanval. De aanvallende middenvelder, die afgelopen zondag in Enschede zijn officiële debuut maakte voor zijn nieuwe club, kopte een afgemeten voorzet van de ingevallen Wesley Verhoek achter doelman Theo Zwarthoed en bepaalde daarmee de eindstand op 2-0.

Feyenoord – FC Volendam 2-0
28’ 1-0 Manu (strafschop)
70’ 2-0 Toornstra

Scheidsrechter: Martens

Opstelling Feyenoord: Vermeer; Wilkshire (60’ Verhoek), Woudenberg (82’ James), Mathijsen (46’ Van der Pijl), Nelom; Immers (60’ Dammers), Toornstra; Schaken (46’ Achahbar), Te Vrede (80’ Ulusoy), Kazim-Richards en Manu.

Kenneth Vermeer Elvis Manu Anass Achahbar Wessel Dammers Wesley Verhoek Jens Toornstra Lex Immers