Afgang Feyenoord met rode kaart voor Pelle

Feyenoord heeft zondagmiddag in De Kuip verzuimd om de koppositie in de eredivisie te grijpen. In een speelweekend waarin alle directe concurrenten puntenverlies leden, liet Feyenoord een uitgelezen mogelijkheid om koploper te worden liggen tegen Heracles Almelo. De bezoekers wonnen met 1-2. Jean-Paul Boëtius maakte kort voor rust het enige doelpunt voor Feyenoord. Otman Bakkal maakte als invaller zijn rentree voor Feyenoord.

Gezien de statistieken – Heracles won nog nooit een competitiewedstrijd in De Kuip – leek Feyenoord een betrekkelijk eenvoudig karwei te wachten, maar het tegendeel bleek waar. Feyenoord maakte het zichzelf in de veertiende onderlinge ontmoeting onnodig moeilijk tegen de Almeloërs. Niet alleen speelde het elftal in een te laag tempo, maar ook sprong Feyenoord slordig om met de kansen die het kreeg.

Wat dat betreft kon de ploeg zich vooral aanrekenen dat het niet al in de eerste minuut van de wedstrijd op voorsprong kwam. De defensie van Heracles leek toen bij een vrije trap van Jordy Clasie nog niet wakker en zag een buitenspelval helemaal verkeerd uitpakken. Het gevolg was dat drie Feyenoorders opeens helemaal vrij voor het doel stonden, waar uiteindelijk Graziano Pellè de keeper raakte.

Die gemiste kans bleek symbolisch voor het verdere verloop van de eerste helft, waarin Bruno Martins Indi oog in oog met de keeper miste, Daryl Janmaat buitenspel stond toen hij raak schoot en Miquel Nelom met een schot van grote afstand de paal raakte. Pas vlak voor rust was het Boëtius die de ban brak voor Feyenoord, door na een combinatie met Tonny Vilhena de bal fraai in de kruising te schieten.

Daarmee zorgde hij voor de gelijkmaker in de wedstrijd, omdat Heracles twee minuten eerder tegen de verhoudingen in op voorsprong was gekomen. Jens Jurn Streutker tikte de bal uit een hoekschop net voor de voeten van Nelom weg en zag zijn inzet zomaar in de korte hoek binnen rollen.

Ook na rust slaagde Feyenoord er niet in een dusdanig overwicht te creëren dat Heracles serieus aan het wankelen werd gebracht. Sterker nog, waar Feyenoord er nauwelijks in slaagde om de defensie van de bezoekers in problemen te brengen, kwam Heracles via een prima tegenaanval na een uur spelen opnieuw op voorsprong. De bezoekers kregen de vrijheid om de bal rond het zestienmetergebied van Feyenoord rond te tikken, waarna uiteindelijk Mikhail Rosheuvel de trekker overhaalde.

Met die tegengoal wist Feyenoord dat er in de jacht op de koppositie tenminste twee doelpunten nodig waren in het laatste half uur. Zover kwam het niet. Hoewel Koeman in het laatste kwartier nog aanvallend wisselde door Otman Bakkal zijn rentree te laten maken als vervanger van Stefan de Vrij, kwam de ploeg niet meer in de buurt van een doelpunt. De laatste hoop vervloog toen Pellè in de slotminuut met rood van het veld gestuurd werd, nadat hij met zijn hoofd een verdediger van Heracles raakte. Zo eindigde een wedstrijd die voor een feeststemming had kunnen zorgen in mineur.

Feyenoord – Heracles Almelo 1-2
Scoreverloop:
41’ 0-1 Nelom (e.d.)
43’ 1-1 Boëtius
62’ 1-2 Rosheuvel