Van Persie topscorer aller tijden van Oranje

Robin van Persie mag zich sinds vrijdag de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal noemen. De 30-jarige spits van Manchester United scoorde in de 53e minuut voor de derde keer in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije en tekende zodoende voor zijn 41ste treffer in Oranje.

Oppermachtig Oranje speelt Hongarije van de mat - Voetbalzone.nl

Het Nederlands elftal was al zeker van deelname aan het WK, maar maakt nog een kleine kans om groepshoofd te worden tijdens de loting voor het toernooi in Brazilië. De laatste twee kwalificatieduels moeten dan in ieder geval zes punten opleveren en vrijdagavond heeft Nederland vol overtuiging Hongarije opzij gezet. De ploeg van Louis van Gaal was veel te sterk voor zijn tegenstander en boekte een klinkende overwinning: 8-1. Robin van Persie maakte een hattrick en loste daardoor Patrick Kluivert af als topscorer aller tijden van het Nederlands elftal.

De inzetbaarheid van Van Persie was wegens een teenblessure nog twijfelachtig, maar de aanvoerder kon gewoon beginnen en maakte met drie doelpunten een geweldige indruk. Dat gold ook voor zijn ploeggenoten: Oranje wilde de fans in de Amsterdam ArenA (die slecht bereikbaar en daardoor niet erg goed gevuld was) duidelijk trakteren op een voetbalshow en was oppermachtig. Al in de derde minuut werd een kopbal van Jeffrey Bruma van de lijn gehaald en scoorde Jeremain Lens uit de rebound, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Van Persie schoot even later via een tegenstander net over, voordat hij in de vijftiende minuut wél juichend kon weglopen. De kopbal van de aanvaller leek te mislukken, maar keeper Adam Bogdán kon er toch niet bij.

De voorsprong voor Oranje was verdiend en de thuisploeg bleef hierna heer en meester. Lens kwam na een combinatie met Rafael van der Vaart dicht bij de tweede treffer van de avond maar schoot over, daar waar hij de bal misschien beter had kunnen afleggen op Van Persie, en ook Arjen Robben zorgde nog voor gevaar. Het wachten was op het tweede doelpunt en die viel twintig minuten voor rust, toen Kevin Strootman de 2-0 binnenkopte. Tien minuten later schoof Lens de derde treffer van de avond binnen en daarmee was de wedstrijd al vroeg gespeeld. Hongarije had simpelweg niets in te brengen tegen Nederland, dat indruk maakte met uitstekend aanvalsspel.

De 4-0 van Van Persie kwam na de mooiste aanval van de avond. Kort nadat Strootman (de kruising) en Daryl Janmaat (de paal) al het aluminium hadden geraakt, brak Lens op rechts door. De aanvaller vond met een hakje Robben, die en perfecte voorzet afleverde op de vrijstaande Van Persie. Die kopte zijn veertigste doelpunt in het shirt van Oranje binnen en vierde dat doelpunt met Kluivert, tegenwoordig assistent-bondscoach bij het nationale elftal. Hongarije was in aanvallend opzicht niet verder gekomen dan een gevaarlijke vrije trap van Balázs Dzsudzsák, maar kort na rust wisten de gasten toch te scoren. Hongarije kreeg al in de eerste minuut van de tweede helft een penalty, na hands van Bruma, en Dzsudzsák stuurde Michel Vorm de verkeerde hoek in.

Het doelpunt kwam uit de lucht vallen, maar zorgde er niet voor dat de spanning terugkeerde in de wedstrijd. Nederland bleef sterker en Lens schoot al net naast, voordat Van Persie de 5-1 maakte. Strootman gaf de bal voor op Robben, die zijn ploeggenoot met een handig kopballetje een niet te missen kans bood. Van Persie loste Kluivert dus al snel af als topscorer aller tijden van Oranje (41 om 40 goals) en een halfuur voor tijd werd hij naar de kant gehaald ten faveure van Dirk Kuyt. Vanaf de kant zag Van Persie Szilárd Devecseri nog een eigenaardige goal maken: de verdediger kopte de bal, zonder dat hij onder druk werd gezet, strak in de hoek van zijn eigen doel. Van der Vaart en Robben tilden de score vervolgens nog naar liefst 8-1, door allebei een vrije trap te benutten. Dinsdag sluit Nederland de WK-kwalificatiereeks af met de uitwedstrijd tegen Turkije.

Opstelling: Vorm; Janmaat, Bruma, Vlaar, Blind; De Jong, Van der Vaart, Strootman (81' Fer); Robben, Van Persie (60' Kuyt) en Lens.

Eindstand: 8-1
16' 1-0 Van Persie
25' 2-0 Strootman
38' 3-0 Lens
44' 4-0 Van Persie
47' 4-1 Dzsudzsak
52' 5-1 Van Persie
64' 6-1 Devecseri (ed.)
86' 7-1 Van der Vaart
90' 8-1 Robben