Mathijsen: 'Hij is een prima gozer zonder sterallures'

dinsdag 10 september 2013 12:58 29.325 keer bekeken 28 reacties Pro Shots Bron: HETsportmagazine.nl

Na een valse start probeert Feyenoord weer aan te haken. Maar de gedroomde landstitel is ver weg. Hetsportmagazine.nl schoof aan bij centraal verdediger Joris Mathijsen en legde hem een aantal pittige stellingen voor.

Feyenoord is te afhankelijk van Pelle.
"Niet té afhankelijk. Wel afhankelijk. Zoals van elke goede spits. Manchester United zonder Robin van Persie is ook een ander elftal. Spitsen zijn belangrijke pionnen, zeker als je er - zoals Pellè - 27 inlegt. Dat we onze speelwijze te veel op hem inrichten is zeker waar, maar het werkte ook. Nu stellen tegenstanders zich er meer op in. We hebben alternatieven, waar we goed op hebben getraind. Alleen zag je daar in wedstrijden nog te weinig van terug.'

'Pellè maakt niet alleen veel goals, hij is ook een leiderstype. Hij laat duidelijk zijn mening horen, dat is belangrijk voor de groep. Het ziet er soms wat overdreven uit met die gebaartjes, maar dat is typisch Italiaans. Hij is een prima gozer zonder sterallures. Het zou de Cristiano Ronaldo van Feyenoord kunnen zijn, maar hij gedraagt zich heel normaal."

Met al dat jonge grut om me heen voel ik me een soort 'overgrootvoetballer'.
"Nee, zo voel ik dat niet. Natuurlijk, ik ben met m'n 33 jaar een van de ouderen op het veld. In de meeste selecties, ook bij Feyenoord, is de verhouding jong/oud wat scheefgegroeid de laatste jaren. Maar ik sta daar nauwelijks bij stil. Ik heb niet het idee dat ik in een veredelde jeugdcompetitie ben beland. Natuurlijk is het logisch dat sommige clubs - zoals Feyenoord en nu PSV - het over een andere boeg hebben gegooid. Nog niet zo lang geleden investeerde Feyenoord flink in nieuwe spelers, maar groot rendement leverde dat niet op. Dat gold afgelopen seizoen ook voor PSV. Heel begrijpelijk dat je het dan eens op een andere manier probeert."

"Het grote voordeel van jong talent is dat het je ook nog eens veel geld kan opleveren. Jong ergens wegplukken, verder opleiden en voor een goede som verkopen; dat is de enige manier waarop Nederlandse clubs nog geld kunnen verdienen. Het is ook een overlevingsstrategie. Zelf dure spelers kopen is er niet meer bij, investeren in de eigen opleiding loont het meest. En als de jonkies ook nog iets blijken te kunnen, zoals nu bij PSV, is het helemaal effectief. Toch heeft elk team routine en ervaring nodig. Dat zie je nu met Schaars bij PSV of Poulsen bij Ajax. Een gezonde mix van jong en oud moet het streven zijn. Nu is het noodgedwongen een tikkeltje doorgeslagen."

Klik hier voor het hele interview met Mathijsen.

Gerelateerd nieuws
28 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 0 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 69488 leden - Op dit moment zijn 466 mensen actief, waarvan 172 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2019 | All rights reserved