Vlaar mist Feyenoord nu al: \'Heb daar zoveel meegemaakt\'

Vlaar mist Feyenoord nu al: \'Heb daar zoveel meegemaakt\'

Zonder Ron Vlaar verloor Aston Villa op kerstavond met 8-0 van Chelsea. De ploeg uit Birmingham lijkt los zand wanneer hun aanvoerder geblesseerd ontbreekt. 'Concrete Ron' heeft zich in korte tijd onmisbaar gemaakt bij Villa.

"Ik wist eerst niet precies wat 'concrete' betekent. Bij mijn presentatie werd er gevraagd naar de betekenis van mijn bijnaam in Nederland, naar Ron Beton. Dat bleken ze te hebben vertaald naar 'Concrete Ron'."

Naast het shirt van de Belgische aanvaller Christian Benteke wordt het shirt van Vlaar het meest verkocht in de fanshop van Aston Villa. Vlaar: "Dat wist ik niet, maar het is een leuke erkenning. Mensen associëren zich blijkbaar graag met me. Dat was bij Feyenoord ook zo. Geen woorden maar daden, dat motto past bij mij. Maar ik ben niet bewust bezig met mijn populariteit. Wel probeer ik onoverwinnelijkheid uit te stralen. Dat is bij Feyenoord het laatste jaar heel goed gelukt en dat spreekt de supporters aan."

Een kuitblessure maakte in november 2012 een einde aan een uitstekende start van de centrumverdediger in de Premier League. Als Feyenoorder kon Vlaar bijna twee jaar niet voetballen als gevolg van een kruisbandblessure. Veel spelers komen niet, of minder goed terug van zo'n zware tegenvaller. Ron schreef een ander verhaal. "Die blessures hebben mijn karakter wel gevormd, als mens ben ik daar sterker uitgekomen. En de laatste anderhalf, twee jaar heb ik weer een stukje verandering gecreëerd bij mezelf. De beleving van het voetbal, mijn mentale weerbaarheid en fysieke gesteldheid, mijn tactische vermogen; ik probeer alles te optimaliseren. Ik denk dat je in je hele carrière in jezelf moet blijven investeren, tot het moment dat je besluit om te stoppen met voetbal."

Aston Villa trok de verdediger van Feyenoord deze zomer aan voor vier miljoen. Binnen de kortste keren werd hij aangesteld als de nieuwe aanvoerder van The Villians. "Dat heeft me zelf ook verrast. Ik ben er trots op, het zegt iets over hoe ze over me denken en wat ze van me verwachten. Het is een extra stimulans. Het aanvoerderschap was geen doel van me. Ik ben hier wel heen gegaan om direct een basisplaats af te dwingen. Of ik tijd nodig heb gehad om te wennen hier? Daar geloof ik niet in. Als aankoop wilde ik ook gelijk en zoveel mogelijk mijn stempel op het team drukken. er was een hoop gedoe rond mijn transfer.

Ik kwam als international binnen, er werd direct wat van me verwacht. Maar oké, ik had wel gevoel dat ik gelijk werd geaccepteerd. Dat heb ik als prettig ervaren."
De Eredivisie of de Premier League. De spitsen van RKC of FC Groningen of die van Manchester City of Chelsea. Het lijken twee uitersten. "Natuurlijk is het moeilijker om hier tegen aanvallers te spelen, maar dat is ook juist de uitdaging die ben aangegaan. We speelden tegen United met Van Persie en Rooney en dat ging eigenlijk heel goed. Er lopen hier ongelofelijk veel wereldspitsen rond, maar qua tactiek zit er niet heel veel verschil tussen Nederlands en Engels voetbal. Daar is Nederland zelfs verder in. Alleen het tempo ligt in Engeland een stuk hoger. En er wordt veel meer gebruik gemaakt van fysiek geweld.

Daar kwam ik al na mijn eerste wedstrijd en oefenduel met Nottingham Forrest achter. Het ging er ongelofelijk hard aan toe, maar wel fair. Daar heb ik bij het Nederlands elftal alleen maar profijt van. En van het tempoverschil uiteraard."

"Ik denk niet dat Aston Villa makkelijk kampioen zou worden in de Eredivisie. Maar als het voetballend hier niet gaat, wordt er een schepje bovenop gedaan. Dan komt het fysieke nog meer naar voren; ik denk niet dat er dan nog veel Nederlandse clubs van ons zullen winnen. Met een paar tactische omzettingen kun je als Nederlandse ploeg wel het een en ander bereiken tegen Engelse clubs. Dat Ajax won en gelijk speelde tegen Manchester City, was voor mij geen heel grote verrassing. Tussen de linies is City kwetsbaar."

Ron Vlaar stelt graag gerichte doelen. Vaak worden ze gehaald of bijna. "Afgelopen seizoen was kampioen worden met Feyenoord een van mijn doelen. Een ander doel was het Nederlands elftal halen en het EK meemaken. Bij Villa eis ik nog meer van mezelf in de rol van aanvoerder; verdedigend, aan de bal, de organisatie neerzetten, dat soort dingen. En met het Nederlands elftal wil ik het WK halen. Daar moet alles weer voor wijken."

'Ron Beton' speelt pas een half jaar in Birmingham, maar mist Feyenoord nu al. "Ik heb daar zoveel meegemaakt en ken alle mensen. Ik heb in deze fase van mijn carrière heel bewust voor een nieuwe stap gekozen, maar het blijft leuk om er terug te keren en de mensen weer te zien waar je in de loop der jaren een heel goede band mee hebt opgebouwd. Ik heb nog regelmatig contact met Stefan de Vrij en soms ook wel met andere jongens. Ik volg Feyenoord van zo dichtbij mogelijk, vind het heel erg leuk hoe het nu bij de club gaat. Daar krijg ik echt een kick van."

Lees meer over
Vlaar
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties