Feyenoord maakt meeste progressie van de Eredivisie

Feyenoord maakt meeste progressie van de Eredivisie

Feyenoord en Vitesse zijn in vergelijking met de stand na zeventien speelrondes in het seizoen 2010/11 de grootste stijgers op de ranglijst van de Eredivisie. Beide ploegen stegen in een jaar tijd negen plaatsen. FC Utrecht presteerde verhoudingsgewijs het slechtst door van de zevende naar de veertiende plaats te zakken.

Feyenoord doet het dankzij het huidige puntenaantal van 31 nog net iets beter dan Vitesse (29 punten). Vorig jaar stonden beide teams na zeventien duels op zeventien punten. De Rotterdammers hielden Vitesse alleen onder zich omdat het doelsaldo nipt beter was.

Feyenoord scoort ten opzichte van 2010/11 ook het beste wat betreft het doelpuntenmoyenne, omdat het liefst twaalf goals meer maakte en er elf minder tegen kreeg.

heeft zijn stijgende lijn vooral te danken aan de verbeterde achterhoede. Twaalf maanden terug had de Arnhemse verdediging al 31 treffers geïncasseerd, terwijl ze dit jaar onder de nieuwe trainer John van den Brom met zestien tegengoals op koploper AZ na de minst gepasseerde defensie van de hebben. Behalve en steeg ook AZ flink in de Eredivisierangschikking. De Alkmaarders behaalden zes punten meer dan vorig seizoen en stegen van de vijfde naar de eerste plaats. Bovendien schroefde de ploeg van Gertjan Verbeek de doelpuntenproductie op van 25 naar 36 goals.

Feyenoord maakt meeste progressie van de Eredivisie

Door de opmars van AZ moet PSV genoegen nemen met de tweede plaats. De Eindhovenaren verzamelden in zeventien duels evenveel punten als vorig jaar, maar verruilden de koppositie voor die van nummer twee. FC Twente liep eveneens averij op. De Tukkers zakten één plaats en leverden bovendien vier punten in ten opzichte van 2010/11.

Nummer zeven SC Heerenveen presteerde wél beter dan een jaar eerder. De Friezen stegen drie plaatsen en behaalden vier punten meer. Heracles Almelo is de vijfde en laatste ploeg die op de Eredivisieranglijst steeg. De Almelose nummer twaalf stond vorig seizoen nog dertiende.

Opmerkelijk genoeg presteert regerend landskampioen Ajax niet slechter dan in het kampioensjaar. De Amsterdammers staan dan wel vierde – net als vorig jaar – maar behaalden één punt meer en verbeterden ook het doelsaldo (van 36-17 naar 46-23).

Van de tien ploegen die zakten op de ranglijst presteerde FC Utrecht het slechtst. De Domstedelingen beleefden een vrije val van de zevende naar de veertiende plaats, pakten negen punten minder in vergelijking met de stand na zeventien duels van 2010/11 en kregen bovendien twaalf extra tegengoals te verwerken.

Behalve FC Utrecht valt ook De Graafschap op door slechte prestaties. De Superboeren zakten van de elfde naar de vijftiende plaats en leverden acht punten in. FC Groningen, Roda JC Kerkrade en Excelsior presteerden met een terugval van liefst zeven punten ook niet al te best.

Lees meer over
Eredivisie
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties