Jeugdopleiding hoopt op prolongatie Rinus Michels Award

Jeugdopleiding hoopt op prolongatie Rinus Michels Award

Op zaterdag 28 mei wordt tijdens het Nederlandse Trainerscongres de winnaar bekendgemaakt van de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding. De drie genomineerden zijn de Feyenoord Academy, Ajax en de RJO Willem II/RKC. Stanley Brard, Hoofd van de Feyenoord Academy, gaat vandaag in op de achtergronden van de Rotterdamse nominatie.

Een nominatie als beloning voor het harde werken.
“Vorig jaar hebben we deze award, na een aantal eerdere nominaties, voor het eerst gewonnen”, aldus Brard. “Dat we nu weer genomineerd zijn, betekent dat we niet stil hebben gezeten. Het geeft aan dat we goed aan de weg hebben getimmerd – en zijn blijven timmeren. Mooi dat dit ook gezien en gewaardeerd wordt. Dat is voor ons een beloning voor al het harde werken.”

Welke RJO’s zijn in de ogen van het Rotterdamse Hoofd Opleidingen goed bezig?
“Met de ene RJO heb je beter contact dan met de ander. Maar ik vind dat we allemaal goed bezig zijn”, klinkt het diplomatiek, maar toch ook gemeend.

“Geweldig als je ziet hoe we momenteel met z’n allen bezig zijn.”

Hieronder de zes argumenten die de organisatie van de Rinus Michels Awards heeft aangevoerd voor de nominatie van de gezamenlijke jeugdopleiding van Feyenoord en Excelsior. Plus de reactie van Stanley Brard.

1. De Feyenoord Academy heeft een grote doorstroom van jeugdspelers naar het eerste elftal en naar het betaald voetbal in zijn algemeenheid.
“We hebben momenteel acht, negen spelers in het eerste van Feyenoord uit de eigen Academy. Onder hen zelfs nog vier A’tjes. Ook bij Excelsior lopen zo’n zes, zeven jongens in het eerste die we zelf hebben opgeleid. Een mooie oogst.”

2. De Feyenoord Academy levert in het seizoen 2010-2011 een groot aantal spelers aan de nationale jeugdelftallen.
“Super, als je ziet dat we overall hofleverancier zijn van de nationale jeugdteams. En in onze ogen zit er nog altijd rek in. Wij hebben namelijk ook andere jongens in de opleiding die in onze ogen genoeg kwaliteit hebben om in aanmerking te komen. Natuurlijk ook mooi dat Nederland onder 17 met zeven spelers van Feyenoord het EK gehaald heeft. Zo’n toernooi spelen is ook voor onze spelers een ervaring die ze in hun bagage meenemen.”

3. De Feyenoord Academy is erg actief in het plan om samen te werken met het amateurvoetbal in de directe omgeving.
“We proberen amateurclubs in onze omgeving te stimuleren en te ondersteunen, onder meer door hun een kijkje in onze keuken aan te bieden. En er zitten nog nieuwe ontwikkelingen aan te komen op het gebied van samenwerking met het amateurvoetbal. Maar hier kan ik in dit stadium nog niet veel over zeggen. Daarover ter zijner tijd meer.”

Wat betreft het kijkje in de keuken: onlangs vond er weer een coachdag plaats, waarbij de Feyenoord Academy maar liefst 120 amateurtrainers uit de regio ontving.

Zij kregen onder meer een presentatie voorgeschoteld van Stanley Brard. Ook maakten de trainers kennis met de oefenstof zoals deze door Feyenoord-jeugdtrainers bij de onderbouw wordt toegepast. Specialist Ruud Wielaert gaf de D1 van Alexandria zijn befaamde loop-, kracht- en coördinatietraining.

Bekijk hier het filmpje van de coachdag, waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen amateurjeugd en de Feyenoord-jeugd.

4. De Feyenoord Academy heeft een stabiele en rustige omgeving gecreëerd voor de jeugdopleiding met een staf waarin jaarlijks weinig wijzigingen plaats vinden.
“En ik kan je zeggen: we gaan ook komend seizoen weer niet wijzigen. Er gaat in elk geval niemand af. Wel gaan we onze staf waarschijnlijk uitbreiden, wat een nieuwe boost zal geven. Maar ook daarover later meer.”

5. De Feyenoord Academy is bewust bezig met het ontwikkelen van het opleidingsplan waarin competenties van de (toekomstige) profvoetballer zijn verwerkt.
“We zijn hier al behoorlijk ver in. We hebben inmiddels al aardig wat op papier staan. We zijn nu intern aan het kijken hoe we het kunnen concretiseren. Ook zijn we in gesprek met de KNVB hoe we het kunnen vertalen naar de praktijk. Als we dit plan met de competenties kunnen bewerkstelligen, kunnen we een grote stap maken.

Op die manier kunnen we als opleiding ook officieel erkend worden, waardoor je een plaats krijgt in voetbal – én opleidingsland. Ook kunnen we de spelers meer faciliteiten bieden, waardoor de kans van slagen en het niveau toenemen.”

6. De Feyenoord Academy investeert in (bij)scholing van de trainersstaf.
“Dit doen we door middel van het houden van seminars over onder meer kindermishandeling, POM’s en allerlei coachingsvormen.

Ook nodigen we regelmatig mensen van buitenaf uit, zoals voormalig honkbal-bondscoach Robert Eenhoorn. Verder hebben we bijvoorbeeld ook geregeld contact met Raymond Verheijen. Wij vinden het prettig om binding met hem te houden – en andersom. Door te leren van elkaars ervaringen komen we beiden tot nieuwe inzichten.”

Lees meer over
Feyenoord Academy
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties