De roots van Robin van Persie

De roots van Robin van Persie

Aad Putters rust uit van een lang en succesvol seizoen met zijn Excelsior en van een zware bypassoperatie. Aan interviews doet hij doorgaans niet, maar over Van Persie mag het wel gaan. Die trainde de huidige materiaalman van de Rotterdamse club vroeger op zijn vijfde al. Putters, zelf oud-prof, zag toen een talent, zoals hij nog nooit had gezien.

Voetballen bij een amateurclub mag pas op je zesde maar vader Bob meldde zoon Robin al aan bij Excelsior toen Robin een half jaartje jonger was. Putters, zelf oud-prof, was destijds onverbiddelijk in zijn afwijzing. Kijken mocht hij wel. Het staat Putters nog steeds helder voor de geest hoe kleuter Robin verdwaalde ballen terugschoot naar de trainende jongetjes op het voetbalveld.

Putters: ,,Volgens vader Bob was zijn zoon een hele goede. Ik dacht nog: elke vader vindt zijn kind de beste, ik trap daar niet in. Maar hoe die jongen die ballen terugschoot was ongekend. Met binnenkant, met buitenkant, met de wreef. Soms hield hij de bal even hoog. Ik zag een fabelachtige balcontrole.”

Wereldtalent

En dus werd er voor kleine Robin een uitzondering gemaakt. Putters: ,,Ik zag gelijk dat ik hier met een wereldtalent van doen had en ik wilde liever niet dat hij naar een andere Rotterdamse club zou gaan. Ik ben dertig jaar trainer geweest maar dit had ik nog niet gezien. Ik heb Robin vanaf het begin ook privétraining gegeven. Daar werden andere ouders dan jaloers op. Ik heb met hem veel op zijn rechterbeen getraind. Laatst in die wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Mexico kwam goed tot uiting dat hij nu ook met rechts goed uit de voeten kan. De eerste goal die hij maakte met rechts was technisch heel moeilijk maar toch lukte het hem te scoren.”

Putters zegt altijd heel fijn met Van Persie gewerkt te hebben: ,,Nooit was hij vervelend, altijd wilde hij trainen. Mensen zeggen weleens dat het een moeilijke jongen was maar dat zijn dan jaloerse ouders die dat hebben gezegd. Er was een hoop afgunst bij die mensen. Een voetbalgek was hij. Meisjes slapen met poppen in bed, Robin met een bal.”

El Hamdaoui en Boutahar

De lichting Van Persie was een goede. Buiten de buitensporige kwaliteiten van de Kralingse wonderboy had Excelsior ook Mounir El Hamdaoui en Said Boutahar in de gelederen. ,,Te gek voor woorden zo’n elftal,” zegt Putters ruim vijftien jaar later. ,,Op zijn dertiende ging Robin naar Feyenoord. Saïd ook. Ze waren niet meer te houden.”

Van Persie verloochent zijn roots niet. Putters: ,,Hij komt nog weleens kijken bij Excelsior op vrijdag. Dan gaan we praten over vroeger. Robin is zijn afkomst niet vergeten. Het mooie vind ik dan dat hij zegt dat hij bij Excelsior zijn carrière wil afsluiten. Dat zeggen El Hamdaoui en Boutahar ook. Dat zou toch wat zijn. Dan zou Woudestein eindelijk een keer vol zitten.”

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties