Arnesen lacht om verwijt over gebruik 'AZ-lijstjes': "Natuurlijk niet"

Twee weken na het sluiten van een voor Feyenoord zeer actieve transferwindow was Frank Arnesen te gast bij Goedemorgen Eredivisie. Daar vertelde hij onder meer over hoe het scouten bij de club te werk gaat en ging hij lachend in op het verwijt dat Feyenoord 'AZ-lijstjes' gebruikt.

Sinds afgelopen zomer beschikt Arnesen bij Feyenoord door volledig door hem zelf opnieuw opgebouwd scoutingsapparaat. "Daarmee hebben we heel goed kunnen onderzoeken wat we wilden. Daarbij kruip je ook in het hoofd van Arne: Hoe voetballen we? Welke posities hebben we nodig en welke spelers op die posities? Til is een goed voorbeeld. Het is een tien die niet elke club gebruikt: een loper die veel in de zestien komt en veel scoort. Zo kijken wij naar spelers die passen bij onze filosofie en daarin zijn we vrij goed geslaagd."

Wintertransfers
Deze winter werden er met Cole Bassett en Jorrit Hendrix ook twee spelers gehuurd, waar Arnesen eerder aangaf geen fan te zijn van winterse huurtransfers. "Het verschil is dat zij voor anderhalf jaar zijn gehuurd. Eerder kwamen Pratto en Özyakup voor een halfjaar, maar voor ze konden wennen was het seizoen afgelopen. Vaak zijn spelers die je in de winterstop haalt of geblesseerd, of spelen ze niet op het hoogste niveau. Om dat op niveau te krijgen, duurt één of twee maanden. Dan is het seizoen al bijna voorbij. Nu is dat dus anders."

Philippe Sandler komt in eerste instantie wel voor een halfjaar, met een optie tot een langer verblijf. Dit heeft te maken met het blessureverleden van de verdediger. "Ik ken hem van Anderlecht. Toen was hij ook geblesseerd toen hij kwam en moest hij even optrainen, maar daarna heeft hij negen wedstrijden achter elkaar gespeeld en deed hij het hartstikke goed. Het is iemand die past in onze filosofie. Hij kan heel goed voetballen, heel goed verdedigen, maar is vooral ook iemand met flair. Hij durft in te dribbelen, in te passen. Dat past goed bij ons. Nu is de vraag: kan hij ons niveau halen, ja of nee?"

Aursnes
Enkele zomerse transfer die Arnesen deed bleken al een schot in de roos, onder wie Fredrik Aursnes. De Noor stond al enkele jaren op de radar bij scout Bjarne Hansen. "Hij scout in heel Scandinavië en kent spelers al voor ze geboren worden. Aursnes kende hij al vier, vijf jaar. Hij kwam vrij laat naar Molde, op twintigjarige leeftijd, en was eigenlijk een normale speler. Met 21, 22, 23 jaar werd hij steeds belangrijker. Wat het wel is met deze spelers, ook Pedersen: kunnen ze het niveau omhoog aan? Daarom is het belangrijk dat je ze ook in nationale (jeugd)teams of Europese wedstrijden kunt zien. Gelukkig speelt Molde Europees voetbal."

AZ-lijst
Vanuit Alkmaar klinkt inmiddels vaak het verwijt dat dergelijke spelers van de scoutingslijst van AZ afkomstig zijn. Arnesen moet lachen om die beschuldigingen. "Ik vind dat zo'n mooi verhaal, natuurlijk is dat niet zo. Het zou mij niet verbazen als Pedersen, Aursnes of Wålemark ook bij Ajax, AZ en PSV op de lijst stonden. Die volgen alle grote talenten, dat kan niet anders. Zij hebben ook goede scouts, dus volgen zulke spelers ook. Dan is alleen de vraag: heb je hem nodig?" Zo kon het dat deze spelers bij Feyenoord concrete targets werden en bij de concurrentie niet.

"Ik maak er geen geheim van hoe wij werken", vervolgde de technisch directeur. "We hebben zeven scouts, die spelers op de lijst van hun regio zetten. Die spelers worden dan door alle scouts bekeken. Als ik dan zie dat er drie of vier positieve scoutingsrapporten komen, dan ga ik daarmee aan de slag. Dat doen we niet met alle spelers, want die lijsten zijn oneindig."

Lees meer over
Frank Arnesen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties