Supporters niet te spreken over besluit KNVB: wedstrijden op zondagavond

Supporters niet te spreken over besluit KNVB: wedstrijden op zondagavond

Komend seizoen zullen er minimaal zeventien wedstrijden in de Eredivisie op zondagavond worden gespeeld. De wedstrijden beginnen dan om 20:00. De KNVB meldt dat het besluit is genomen in samenspraak met de clubs uit de Eredivisie CV om zo de Nederlandse clubs die in Europese toernooien uitkomen tegemoet te komen.

"Binnen de Eredivisie CV is besloten dat zeventien wedstrijden op zondagavond 20.00 uur worden afgetrapt", zegt de KNVB op zijn website. "Na de loting van de groepsfase van de Europese toernooien worden zondagavondwedstrijden voor het najaar vastgesteld, waarbij ook nog goedkeuring nodig is van de burgemeester van de speelstad. In december gebeurt dit voor het voorjaar. Elke club speelt gedurende het seizoen zoveel mogelijk niet meer dan één thuiswedstrijd op dit tijdstip. De uitwedstrijden worden eveneens verspreid onder de clubs."

Voor clubs die actief zijn in Europese toernooien, zoals Feyenoord, gelden een aantal deadlines om hun wensen kenbaar te maken richting de bond. "De wedstrijden op dit tijdstip die door de Europees spelende clubs worden aangevraagd, worden afgetrokken van deze zeventien", gaat de KNVB verder. "Het kan dus zijn dat uiteindelijk niet elke club een keer op zondagavond speelt. Mochten meerdere Europees uitkomende clubs hetzelfde verzoek indienen, dan krijgt het team dat de meeste vlieguren moet maken voor de Europese wedstrijd de voorkeur."

Supporterscollectief Nederland is echter minder enthousiast over het besluit van de KNVB. Dat zegt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland tegen het Algemeen Dagblad. "Dit is minachting van de supporters. Fans hebben zich vorig jaar nog massaal uitgesproken tegen voetballen op zondagavond. Clubs gaan nu bewust in tegen die wens. Ze zeggen supporters belangrijk te vinden, maar laten hiermee het tegendeel zien. Het besluit is extra schaamteloos omdat het komt na een periode waarin veel van supporters is gevraagd.’’

''Veel clubs hadden niet meer bestaan als de supporters ze afgelopen periode niet hadden gered. Na een afgebroken seizoen, een jaar zonder stadionbezoek en een nieuw onzeker seizoen voor de boeg hebben supporters opnieuw massaal seizoenkaarten gekocht. Dan kun je het niet maken om zo’n grote en gevoelige wijziging door te voeren. Clubs zouden kinderen en jongeren juist aan zich moeten binden, maar sluiten die groep hiermee uit. Dat brengt de toekomst van de clubs in gevaar'', sluit Keuning af.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties